UiPath a Credo, Pilulka, eMan a možná Mall Group aneb vstup na burzu po česku & dubnové novinky ze světa VC

Peter BrejčákPeter Brejčák

ccvc-cover4
0Zobrazit komentáře

Do e-mailu vám právě přistálo čtvrté vydání newsletteru CzechCrunch Venture Capital (CCVC), který se věnuje všemu, co se v posledním měsíci událo ve světě tuzemského venture kapitálu. Duben byl na dění opravdu bohatý, aktivity startupů, fondů a dalších hráčů od začátku roku každým měsícem nabírají na obrátkách.

Jako hlavní téma měsíce jsme v aktuálním vydání CCVC, k jehož odběru se můžete přihlásit zde, vybrali vstup na burzu. Právě vstup jedné z firem z portfolia tuzemského Credo Ventures se v dubnu postaral o největší zprávu české VC historie, ačkoliv své zkušenosti s burzou mají samozřejmě i další hráči. Na tematiku jsme se proto podívali podrobně.

***

IPO aneb Vstup na burzu

IPO. Tři písmena označující úpis akcií na burze (z anglického initial public offering), což je ve startupovém světě obecně nejvyšší metou každého zakladatele. Jemu, týmu i investorům – pokud vše dopadne správně – přináší kapitál na další růst, zhodnocení investic, potvrzení tržní pozice a v neposlední řadě také společenskou prestiž.

Samotné IPO probíhá jako dražba, v níž investoři nakoupí akcie a začnou s nimi obchodovat na burze. Firma získá dodatečný kapitál na rozvoj, v případě potřeby pak může relativně jednoduše prodávat i další akcie.

Startupy z našeho regionu však na tuto metu mnohdy nedosáhnou a většinou exitují prodejem. A byť jde v posledních letech stále častěji o miliardové dealy, první vlaštovky už začínají upřednostňovat právě burzu. S dalším rozvojem a růstem startupového ekosystému můžeme očekávat, že tzv. IPOs budou přibývat.

Největší pozornost teď v českém prostředí vzbudil původem rumunský startup UiPath, do něhož před lety investoval tuzemský fond Credo Ventures a při IPO dosáhl pohádkového zhodnocení. V českém rybníčku je pak miláčkem investorů lékárenská skupina Pilulka a svoji stopu zanechali také vývojáři eMan. Jejich zkušenostem a dalším souvisejícím tématům se věnujeme v tomto vydání CCVC.

Hlavní téma pokračuje po shrnutí všeho důležitého dění. Dozvíte se:

  • Rumunská pohádka UiPath českého fondu Credo Ventures. O zkušenosti, kdy se z investice 8 milionů dolarů staly vyšší stovky milionů, se podělil Ondřej Bartoš.
  • Nebyl pro Pilulku vstup na burzu vlastně fail? Mluvili jsme s finančním ředitelem firmy Davidem Staňkem.
  • Jaký je rozdíl mezi burzou Start a hlavním trhem pražské burzy.
  • Burzovní zkušenosti vývojářské společnosti eMan.
  • Komentář na téma IPO od Petra Koblice, generálního ředitele Burzy cenných papírů Praha.
  • Co čekat od Mall Group?

Pokračování dubnového newsletteru CCVC si můžete přečíst zde.

Přihlásit k měsíčnímu odběru novinek ze světa tuzemského venture kapitálu se můžete zde, ostatní vydání newsletteru CCVC najdete zde

Diskuze (0)

Novinka

Anonym