Shopify pro NFT. Do online tržiště s digitálním uměním Bitski investují miliony dolarů Andreessen Horowitz i Jay-Z

Filip HouskaFilip Houska

jay-z

Foto: Ronald Woan/Bitski

Do online tržiště Bitski investuje i Jay-Z

0Zobrazit komentáře

Vytvořit krátkou animaci a vydělat na ní miliony. Na tom se nemusí zdát nic tak složitého, o to víc, když můžete naskočit na vlnu NFT a vytěžit z relativně nového trendu ze světa kryptoměn maximum, protože je k tomu snad nejlepší příležitost. Online tržiště Bitski se vám pak pokusí celý proces prodeje vlastního digitálního umění zjednodušit, čemuž věří i Jay-Z, který do něj spolu s fondem Andreessen Horowitz investuje miliony dolarů.

Sanfranciský startup Bitski, který původně vyvíjel flexibilní kryptoměnovou peněženku například pro videohry, založil svůj nový byznys na jednoduché myšlence: jak virtuální předměty přidružené k unikátnímu zápisu na blockchain zpřístupnit i pro ty, kteří kryptománii příliš nerozumí? Zkrátka chtěl, aby se daly NFTs prodat nebo koupit stejně jednoduše jako tričko na e-shopu.

Proto se rozhodl, že umělcům a velkým značkám nabídne řešení, jak komplexitu kryptosvěta obejít. Rozjel stejnojmennou online platformu, v rámci které si lidé i firmy mohou zakoupit různá předplatná a prakticky vstoupit do světa NFT na pár kliknutí, aniž by potřebovali vědět, jak funguje blockchain. Právě na Bitski se mezi prvními chytil například Adidas, který tam nabídl fotbalové obrazy.

bitski

Foto: Bitski

Online platforma pro NFT Bitski

Svým způsobem tak funguje podobně jako třeba tržiště OpenSea, na kterém vydali svá virtuální díla i zpěvák The Weeknd nebo rapper Eminem. Bitski se ale teď těší zvýšené pozornosti hlavně díky nové investici. Konkrétně 19 milionů dolarů (téměř 400 milionů korun) do něj poslali investoři z renomovaného fondu Andreessen Horowitz, k nimž se připojila i hiphopová legenda Jay-Z.

Svůj zájem projevil i MrBeast, jeden z nejsledovanějších youtuberů planety, který se na několikamilionové investici také podílel. Zahraniční média mimo jiné informovala i o zapojení slavné americké tenistky Sereny Williamsové, ovšem podle aktuálních informací její vstup nebyl formálně potvrzen. Bitski tak díky novým 19 milionům v investicích dohromady získalo 23,3 milionu dolarů (490 milionů korun).

„Vzpomeňte si, jak Shopify (globální e-shopové řešení – pozn. red.) posilnilo prodejce. Ať už jde o malý krám nebo velkou značku, všechny podniky si mohou e-commerce jednoduše vybudovat. Něco podobného přináší i Bitski do prostředí prodeje NFTs. Umělci a značky navíc mohou digitální díla prodávat i na svých kanálech přes jeho řešení,“ zní od Andreessen Horowitz.

Momentálně má Bitski spravovat přes deset milionů žádostí a transakcí denně, a to napříč třemi stovkami aplikací vybudovaných na jeho infrastruktuře. S růstem fenoménu NFT, který se nedávno rozšířil například o animované postavičky Meebits od tvůrců londýnských punkových avatarů, se navíc očekává, že počty porostou.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym