Postavil jsem iracionální extrém, který motivuje k udržitelnosti, říká autor soběstačného domu Pavel Podruh

podruh-czechcrunch-onlajn

Foto: CzechCrunch

Pavel Podruh, autor projektu Český soběstačný dům, na konferenci CzechCrunch Onlajn

0Zobrazit komentáře

Udržitelnost se stává jedním z největších témat současnosti a trochou do mlýna může přispět každý z nás, například nakládáním s energiemi. O tom, jak náročné je vybudovat energeticky zcela udržitelný domov, ví své i Pavel Podruh, zakladatel projektu Český soběstačný dům. Mladý inovátor hledá alternativní cesty propojování udržitelné energetiky a bydlení, čehož je důkazem zcela soběstačný dům, který buduje nedaleko Českého Krumlova.

Nápad postavit dům, který není připojen na sítě, přišel během cestování. Na konci světa, kam nevedl jediný kabel ani trubka, se Pavel Podruh dostal na místo, kde vše pohánělo pouze slunce, což jej motivovalo studovat principy výroby a distribuce elektřiny. „To by se podle mě mělo studovat na druhém stupni základní školy, protože na elektřině stojí demokracie i celá naše společnost, což si málokdo uvědomujeme,“ vysvětluje.

Projekt, do kterého se na základě svých zjištění pustil a za který byl i zařazen do žebříčku Innovators 20, označuje za velkou výzvu. Ne ovšem po technické či vývojové stránce, které nicméně i tak označuje za vzrušující a fascinující, ale především z hlediska administrativy. Tuzemské úřady totiž nepočítají s tím, že by měl někdo vůbec zájem žít zcela mimo běžné inženýrské sítě.

Podruh poukazuje na to, že jeho dílo je spíše extrém, který není v našich podmínkách racionální. Je jakýmsi úmyslným manifestem, jenž má do společnosti vysílat signál, že k otázce energií lze i v tuzemských podmínkách přistupovat alternativně. Podruhovým cílem je motivovat a třeba i popostrčit ty, kteří se chtějí z běžného systému získávání energie alespoň částečně vymanit a více svůj život spojit s udržitelností, která byla hlavním tématem poslední konference CzechCrunch Onlajn.

***

Podívejte se na záznam konference CzechCrunch Onlajn, kde o udržitelné budoucnosti mluvil i Pavel Podruh, zakladatel projektu Český soběstačný dům.

„Obnovitelné zdroje dnes reálně zažívají obrovský pushback ze strany konzervativní části energetiky, kterou je uhlí. V České republice se z něj stále vyrábí 50 % elektrické energie. Když si doma rozsvítíte, tak polovinu roku žárovka běží na uhlí,“ poukazuje Pavel Podruh na zásadní problém současnosti.

„Jenže uhlí bude postupem času ubývat, ale posledních pár let je potřeba vše pořádně vytěžit. A tím pádem se ještě stále zákulisně silně blokuje legislativa, která by pomáhala zefektivňovat udržitelné zdroje. Ve finále by proto pro efektivnější využívání slunce stačilo pouze liberalizovat legislativu,“ dodává.

S tím ovšem souvisí postupné zvedání ceny elektřiny, která bude v přímé úměře následovat zvedající se cenu uhlí. Proto se podle Pavla Podruha začne v budoucnu stále více lidí ohlížet po možnostech, jak získávat energii vlastní cestou. Třeba právě skrze solární panely, které lze dnes instalovat nejen na rodinné domy, ale třeba i na ty panelové či bytovky.

Majitelé objektů budou tedy častěji kombinovat současné způsoby získávání energie od dodavatelů s určitou vlastní alternativní cestou. A jako inspirace má sloužit právě projekt Český soběstačný dům. Veškeré poznatky učiněné nejen při realizaci domu nedaleko Českého Krumlova jsou totiž publikovány zdarma a pro všechny. Všechny zájemce Pavel Podruh zve i přímo do domu, aby si mohli sami zažít pocit, jaké to je fungovat s energií získanou pouze ze slunce.

pavel-podruh3

Foto: Český soběstačný dům

Rozpracovaný Český soběstačný dům

***

Jak těžké je s hospodařit se sluneční energií v reálných domácích podmínkách? Jak finančně náročné je takovou energii začít získávat na vlastní pěst? A jakou další technologii Pavel Podruh a jeho partneři při svém bádání stvořili? To si můžete poslechnout v záznamu konference CzechCrunch Onlajn, tentokrát na téma udržitelné budoucnosti. Na ní vystoupili například také Petr Pavlík z Rohlík.cz, Pavel Milan Černý z ekologického e-shopu Econea, Cyril Klepek z projektu Cyrkl, Hana Fořtová z Frusacku a další.

Partnerem pátého CzechCrunch Onlajnu je online supermarket Rohlik.cz, pro který je udržitelnost zásadním tématem, a to včetně kompenzace uhlíkové stopy u vlastních značek produktů nebo zapojení elektromobilů do rozvozu potravin.

Udržitelný byznys roku ’21

Pokud vás zajímá téma udržitelnosti, podívejte se na náš speciál Udržitelný byznys roku ’21, kde jsme vybrali desítku firem, které berou udržitelnost jako klíčovou součást svého podnikání. Celý žebříček najdete zde.

udrzitelny-byznyscc

Foto: CzechCrunch

CzechCrunch hledá Udržitelný byznys roku

Diskuze (0)

Novinka

Anonym