Po horách s příběhem. Turistická aplikace Živé hory přibližuje osudy a místa Krušnohoří

zive-hory6

Foto: Živé hory

Živé hory přinášejí do Krušných hor stezky plné virtuálního poznání

0Zobrazit komentáře

Krušné hory jsou tajemným koutem naší země a jsou plné úchvatných výhledů, nespoutané přírody, ale i pohnutých lidských příběhů, které pomocí rozšířené reality vypráví nová aplikace Živé hory. Ta provádí turisty vybranými trasami, jež ukazují malebnost některých dnes již zapomenutých míst v Krušnohoří a přibližuje události, které se v jejich kulisách v minulosti odehrály.

Kamera a akce! I tak může začínat příprava zcela unikátní turistické aplikace, která pracuje s rozšířenou realitou, 360° videosférou i živými herci. Těch se spolu s dabéry podílelo na přípravě aplikace Živé hory hned 150, a to jak z Česka, tak i Německa, jelikož má celý projekt mezinárodní charakter.

Pod taktovkou spisovatele, filmaře a kulturologa Petra Mikšíčka a jeho realizačního týmu vznikl netradiční průvodce, jenž jako stroj času seznamuje diváky s historickým děním sedmi krušnohorských měst a jejich okolí na české i německé straně hranic. Přípravy odvážného projektu začaly již v roce 2015, jeho dokončení a finální spuštění připadlo na květen tohoto roku.

zive-hory1

Foto: Živé hory

Spisovatel, filmař a kulturolog Petr Mikšíček

Mobilní telefony a tablety, které lze zapůjčit i v jednotlivých infocentrech partnerských měst, se díky aplikaci promění na malý kinosál, v němž si budou turisté moci prohlédnout veškerý obsah, jenž naučná stezka nabízí. A na výběr je toho opravdu hodně. Jak Petr Mikšíček připomíná, Krušné hory poskytují velké množství zajímavých míst, osobností i událostí, které stojí za to lidem přiblížit.

Učinit tak prostřednictvím interaktivní aplikace se i vzhledem k současným okolnostem ukázalo jako dobrý nápad. „Za těch šest let se velmi zdokonalily mobilní telefony, objevila se technologie ARCore a rozšířená realita se stala masově dostupnou. Do toho přišel koronavirus a zavřel kina. Takže my teď máme v pravou chvíli ten pravý produkt, který může lidem zpříjemnit jejich vzácné výlety v přírodě,“ pochvaluje si Mikšíček.

Ve společnosti prvních osadníků i samotných Šliků

Krušné hory byly pro Mikšíčka jasnou volbou, a to především díky znalosti místního prostředí. „Znám zdejší starosty a starostky. Také zde funguje velmi dobře, možná nejlépe v celém Česku, přeshraniční spolupráce a čerpání dotací EU na smysluplné projekty. Proto jsem oslovil české i německé obce,“ uvádí filmař.

„Vyslyšela mne města Ostrov, Jáchymov, Abertamy, Boží Dar a Loučná pod Klínovcem. Na německé straně krajské město Annaberg-Buchholz a Breitenbrunn,“ uvádí Mikšíček seznam obcí, které mají tu čest stát na počátku projektu, jenž by mohl podpořit vznik podobných průvodců i v dalších částech České republiky.

Jak Petr Mikšíček vysvětluje, někteří lidé byli k projektu skeptičtí a nevěřili, že rozpočet 456 tisíc eur, tedy přibližně 12 milionů korun, bude stačit k tomu, aby byl dokončen v plánovaném rozsahu a kvalitě. To se však nakonec podařilo. Projekt byl z 85 procent financován z prostředků Evropské unie, z pěti procent z rozpočtu České republiky a ze zbývajících deseti procent samotnými obcemi.

Momentálně je v aplikaci dostupných čtyřicet videosekvencí, přičemž některé z nich mají i více částí, v nichž se kombinují trojrozměrná videa s dvourozměrnou animací i živými herci. Návštěvník může v reálném světě spatřit již neexistující historické budovy či celé areály nebo se stát svědkem rozhovorů z minulých století.

zive-hory7

Foto: Živé hory

Natáčení probíhalo nejen v exteriérech, ale také na zeleném pozadí

Obsah lze pouštět na sedmi trasách dlouhých od dvou do 40 kilometrů, přičemž samotná videa mají až 15 minut, takže se mohou stát příjemným zpestřením zastávky na svačinu. Jednotlivé sekvence, které je zapotřebí předem nahrát do zařízení, se spouští pomocí QR kódů umístěných na viditelných tabulích na místě, jehož tajemství odhalují.

Historických období, do kterých jednotlivé příběhy své diváky zanesou, je celá řada. Tím nejstarším je první osidlování hor ve 13. století. Značná část vizualizací je z období renesance, během níž v této oblasti zářil především šlechtický rod Šliků. Vizualizace však zpracovávají i epizody moderní historie 19. a 20. století, ve kterých jsou například představovány osudy zaniklých sudetských obcí a hraničních přechodů.

Brzy i v dalších regionech

Díky své edukační formě proto nejsou turisté jediní, kdo bude obsah aplikací využívat. „My na Božím Daru plánujeme využít vizualizace a trasy k vytvoření pracovních listů. Ty jsou pro školy v našem regionu skvělým způsobem, jak začít s výukou vlastivědy, a můžou být i začátkem mnoha poznávacích výletů i mimo okruhy Živých hor,“ dodává senátor za Karlovarský kraj a starosta města Boží Dar Jan Horník.

Počet tras a celkového obsahu by měl časem růst. „Konzultovali jsme s kontrolním orgánem a s poskytovatelem podpory, jestli smíme aplikaci rozšiřovat i o další vizualizace a lokality. Bylo nám řečeno, že můžeme, že je to dokonce záhodno. Takže určitě budeme,“ zmiňuje příznivé vyhlídky pro svou aplikaci Petr Mikšíček.

„Oslovíme další obce a města v regionu. Myslím, že v době, kdy znovu startuje cestovní ruch, by mohly tyto vizualizace pomoci zapojeným obcím přilákat turisty. A rozšíření do dalších regionů a krajů je na spadnutí,“ uzavírá Mikšíček s tím, že zájem o aplikaci projevil například Krkonošský národní park a podobný okruh bude ještě letos spuštěn také v severních Čechách v geoparku Ralsko.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym