Netflix láká na nové Stranger Things dalším teaserem. Čtvrtá řada seriálu má být tou nejstrašidelnější

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

stranger-things

Foto: Netflix

Hrdinové seriálu Stranger Things

0Zobrazit komentáře

Třetí řada Stranger Things byla stále přijata jako skvělá retro hororová podívaná, hlasitěji se ale objevily i názory o její přílišné podobnosti s těmi předchozími. Právě zveřejněný teaser na čtvrtou řadu jednoho z hlavních hitů Netflixu ale na první pohled vůbec nepřipomíná nic známého. Až na jeho konci zjistíme, že jsme zavítali do temné minulosti zásadní postavy.

Stranger Things tak na novou sezónu lákají v zásadě stejným způsobem, jak to udělal první teaser před více než rokem. Až do posledních záběrů, kde se objevil jeden z hrdinů seriálu, by klidně mohlo jít o nový titul, ba dokonce zcela jiný žánr. Tvůrci Stranger Things, bratři Dufferové, tak docela jasně reagovali na nebezpečí stagnace či vyčerpání konceptu.

První teaser tedy zdůrazňoval tvrzení, že „nejsme v Hawkinsu“, městečku hlavních hrdinů seriálu, a hlásil se z Ruska. V tom novém se ale do známějšího prostředí vracíme, ale jen díky jeho spojení s osobní historií jedné z postav. Ta hrála v prvních třech řadách Stranger Things důležitou roli, přesto jsme se o ní však dověděli naprosté minimum detailů. Nové díly by to soudě podle druhého teaseru mohly konečně změnit.

Vůbec nejstrašidelnější série

O zápletce čtvrté řady sci-fi s atmosférou 80. let máme pořád jen vágní informace, postupně se ovšem začíná skládat alespoň základní představa. Za prvé herci ze seriálu zmínili, že jeho nové pokračování bude zatím vůbec nejstrašidelnější. Podíváme se v něm přitom na jednu stranu do krutého prostředí vzdálené země, na stranu druhou do minulosti, kde se nejspíš znovu setkáme i s doktorem Brennerem z laboratoře, odkud utekla Jedenáctka.

Brenner byl pro malou dívku dlouho jedinou rodičovskou figurou, když se o ni její matka Terry Ives po extrémní terapii elektrošoky nedokázala starat. Její dosud neznámý otec ji navíc podle všeho spíš zavrhnul a plně oddal experimentům amorálního vědce. Opětovná ztráta rodinného prostředí Jedenáctky ve třetí řadě Stranger Things by ji mohla motivovat k většímu zkoumání své minulosti.

Jelikož se publikum Stranger Things každou další řadou výrazně zvětšuje, rostou i očekávání a hlad po nových informacích. Natáčení naneštěstí silně narušila pandemie. Jeden z dětských herců, Gaten Matarazzo, v rozhovoru pro magazín Collider ještě před několika týdny řekl, že protipandemická opatření pořád silně limitují produkci a možná nikdo netuší, kdy bude dotočeno a vše se přesune do postprodukce.

„Momentálně je to tak, že všechno funguje dost nespolehlivým stylem, takže je otázkou odhadů, kdy budeme co točit, kdy to bude hotové nebo kdy bude premiéra,“ zmínil v dubnu Matarazzo, představitel Dustina. Složitá situace kolem pandemie má ale i výhody – před natáčením jsou hotové scénáře k celé sérii, takže je kolem tvorby méně stresu. „Bratři Dufferové se můžou plně soustředit na režii a dobře vědí, co se bude dít,“ řekl Matarazzo.

Netflix si udělal větší přestávku už mezi druhou a třetí řadou, aby bylo více času vše dovést do co nejpropracovanější podoby. Pokud by stejný průběh měl platit i tentokrát, čtvrtá série Stranger Things by už vyšla. Vzhledem k současné situaci ale Netflix ještě ani neodhalil datum premiéry.

V nedávném rozhovoru s fanoušky dokonce představitel Mikea Finn Wolfhard zmínil, že vydání čtvrté řady jednoho z nejočekávanějších seriálů dneška asi proběhne až příští rok. I když se točí nyní, zajištění veškerých lokací a postprodukce při dodržování hygienických opatření zkrátka zabere mnoho času a úsilí.

Každopádně se ve spojitosti s větší přestávkou mezi sériemi objevuje otázka, zda a jak tvůrci vysvětlí viditelně pokročilejší věk svých hrdinů. Když k tomu připojíme skoky v čase i prostoru ve zveřejněných teaserech, nové Stranger Things by se opravdu mohly vydat dost jiným směrem než předchozí sezóny.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym