Koloseum získá zpět část své antické tváře. Díky pohyblivé podlaze uvidíte původní podobu stavby i její katakomby

koloseum-podlaha1

Foto: Parco archeologico del Colosseo

Koloseum získá zpět podlahu pokrývající celý prostor arény

0Zobrazit komentáře

Římské Koloseum se po staletích dočká moderní rekonstrukce, která mu vtiskne část jeho původní podoby. Jedna z nejznámějších starověkých památek dostane unikátní pohyblivou podlahu, jež bude na přání měnit svůj tvar a tím poodhalovat prostory pod sebou, a nabízet tak návštěvníkům možnost stanout uprostřed svatostánku starověkých her.

Zpod přilbice se ozývá těžké oddechování, diváci přešli z až extatického ryku do napjatého mlčení. Ruka císaře se pomalu zvedá a palec směřující k zemi vyslovuje nad poraženým bojovníkem ortel smrti. Jediný pohyb meče ukončuje lidský život a podlaha arény opět pije krev. Kamenné zdi Kolosea byly němým svědkem těchto krvavých her, ona podlaha však zubu času neodolala.

Proto dnes návštěvníci Kolosea mohou obdivovat monumentálnost této stavby pouze z okrajů arény, což je koncepce vytvořená v 19. století, a studovat i členění nejspodnějších prostor, které se původně ukrývaly právě pod podlahou. Tyto prostory sloužily pro potřeby osob, ale i zvířat čekajících na své velké vystoupení.

koloseum

Foto: Chait Goli/Pexels

Aktuální podoba vnitřních prostor Kolosea

Aktuální vzhled vnitřních prostor Kolosea se ovšem díky rozhodnutí italské vlády výrazně promění. Pro Koloseum totiž byla odsouhlasena rekonstrukce navržená italským studiem Labics a architektem Fabiem Fumagallim. Ti ve spolupráci s milánskými inženýry navrhli unikátní řešení podlahy Kolosea, jejíž podoba může být variabilně upravována.

Návrh počítá s kompletní obnovou podlahy v její původní rozloze. Díky tomu by si mohli návštěvníci projít celý vnitřní prostor Kolosea napříč a poznat, jaký výhled měli dávní gladiátoři obklopení jásajícími tribunami, kde usedalo 50 až 80 tisíc diváků. Zároveň tím stavba získá na svém původním antickém vzhledu a poskytne prostor pro nové možnosti využití Kolosea, kam by se opět mohla vrátit nejrůznější, avšak výrazně méně krvavější představení.

Turisté, kterých Koloseum ročně přivítá v průměru sedm milionů, však i nadále zůstávají na prvním místě. Úplné zakrytí dna Kolosea by jim znemožnilo vychutnat si pohled na katakomby ukryté pod ním, proto architekti podlahu navrhli tak, aby bylo možné s jejími jednotlivými částmi libovolně pohybovat.

Podlaha bude tvořena uhlíkovými lamelami doplněnými o modifikované dřevo Accoya, vyráběné speciální úpravou borovicového masivu. To má extrémní odolnost a stálost, díky čemuž je ideální právě pro využití u podlah vystavených vlivům počasí. Jednotlivé lamely se mohou natáčet o 90 stupňů, případně se po kolejnicích zcela zatáhnout k okrajům a tím plně odkrýt nejspodnější prostory, z nichž byly osoby i zvěř vynášeny pomocí důmyslných výtahů.

koloseum-podlaha3

Foto: Parco archeologico del Colosseo

Díky podlaze se návštěvníkům otevře celý vnitřní prostor Kolosea

koloseum-podlaha2

Foto: Parco archeologico del Colosseo

Nákresy technologického řešení podlahy

Díky variabilitě tak budou mít návštěvníci zcela nový zážitek, jelikož se jim budou taje Kolosea odkrývat postupně. Lamelový systém a postupné odkrývání podle správy památky umožní návštěvníkům i lépe pochopit celé původní fungování Kolosea, tedy jak vzájemně jednotlivé úrovně stavby interagovaly.

Podlaha navíc pomůže chránit spodní struktury, ve kterých bude regulována vlhkost a teplota. Konstrukce navíc poskytne i mechanismus pro kolekci dešťové vody, která bude následně využívána například na toaletách.

Rekonstrukce by měla být dokončena v roce 2023, což znamená, že jedna z nejnavštěvovanějších italských památek bude na nějaký čas znepřístupněna. O to větší důvod však bude k návštěvě po opětovném otevření, jelikož nabízený zážitek bude daleko intenzivnější a unikátnější.

 

Diskuze (0)

Novinka

Anonym