Je dokázáno, že létání do vesmíru nás změní. Přiměje lidstvo více se zajímat o planetu, říká v podcastu Jan Lukačevič

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

jan-lukacevic-boxed

Foto: Nguyen Lavin/CzechCrunch

Jan Lukačevič, vědec a kosmický inženýr

0Zobrazit komentáře

Věda má zásadní dopad na fungování lidské společnosti, a byť jí mnohdy není dáván takový kredit, jaký by si zasloužila, v době pandemie si mnoho lidí uvědomilo její důležitost. Nadšeným popularizátorem vědy je i Jan Lukačevič, kterého jako kosmického inženýra fascinuje především Mars nebo sopky tady na Zemi. „Přitahuje mě, jak může člověk prostřednictvím vědy někomu pomoci nebo zlepšit život nás všech,“ říká v novém CzechCrunch Podcastu.

Devětadvacetiletý Jan Lukačevič vystudoval strojní inženýrství a dnes působí jako kosmický inženýr, který se věnuje návrhům a konstrukci vesmírného hardwaru. Jeho záběr je navíc mnohem širší, v době nejtěžšího průběhu pandemie pomáhal dobíjet energii zdravotníkům, začal radit generálnímu tajemníkovi NATO a sám sní o tom, že se jednou podívá do vesmíru.

„Láká mě to, doufám, že se to jednou povede. Lety do vesmíru se stanou přístupnější, což může mít poměrně velký přínos pro naši planetu,“ říká v novém díle CzechCrunch Podcastu Lukačevič, kterého jsme za jeho aktivity zařadili do našeho výběru Innovators 20, společného projektu CzechCrunche a Hospodářských novin, ve kterém jsme vybírali největší tuzemské inovátory.

V podcastu Jan Lukačevič popisuje také to, co si myslí o Elonu Muskovi, jak reálné je přistát na Marsu nebo co zajímavého se naučil o fungování NATO. Pustit si ho můžete v přehrávači níže nebo ve vašich podcastových aplikacích, včetně Spotify, Apple Podcastů a Google Podcastů:

O čem dalším byla v podcastu s Janem Lukačevičem řeč?

***

„Je opakovaně dokázáno, že ti, co se do vesmíru vypravili, tak zažijí něco, čemu se říká efekt nadhledu – když vidí Zemi z té opravdové výšky jako celek, tak jim dojde, že to je přeci jen náš domov a mají silnou potřebu ji chránit. Najednou se všechny konflikty a spory úplně rozplynou, nezávisle na tom, ze které země pochází,“ rozvádí Lukačevič svou myšlenku o efektech letů do vesmíru.

Řeč je o komercionalizaci tohoto sektoru, kdy se firmy jako SpaceX Elona Muska, Blue Origin Jeffa Bezose či Virgin Galactic Richarda Bransona připravují na to, že již brzy začnou do vesmíru létat s prvními turisty, kteří si koupí letenku, jako to dnes běžně děláme třeba na letadlo. A Jan Lukačevič v tom vidí příležitost pro celou naši planetu.

„Paradoxně to může mít účinek, že nejbohatší lidé (kteří si výlety do vesmíru zaplatí – pozn. red.) změní svůj mindset a upustí od svých představ, že musí hromadit bohatství i za cenu, že budou planetu ničit, a třeba se dočkáme nové vlny ekologické či jiné solidárnosti,“ míní Lukačevič, který přiznává, že nadšeně sleduje třeba to, jak SpaceX pokračuje v testování obří vesmírné lodi Starship.

S ní by se Elon Musk v budoucnu rád vydal až k Marsu, a přestože Lukačevič věří, že se lidstvo na rudou planetu dříve či později skutečně dostane, vizionář z Tesly a SpaceX v něm zanechává často rozporuplné pocity. „Mele se to ve mně. Některé věci, co dělá, jsou mi velmi sympatické, jiné mi zase přijdou vyloženě nešťastné,“ přiznává Lukačevič.

jan-lukacevic3

Foto: Nguyen Lavin/CzechCrunch

Jan Lukačevič, vědec a kosmický inženýr

V CzechCrunch Podcastu popisuje, proč se mu příliš nezamlouvají například internetové satelity Starlink, které SpaceX ve velkém vypouští na oběžnou dráhu, ale i to, za co Elona Muska uznává. Bavíme se také o tom, jak se dostal do prestižního výběru NATO Young Leaders a co se svými kolegy radil samotnému generálnímu tajemníkovi Severoatlantické aliance.

„Stále přežívá zastaralý pohled na věc, že hybatelem pokroku jsou státy nebo nadnárodní organizace, nicméně doba se výrazně změnila a technologie už nevznikají pod rukama tajných organizací, ale v akademickém prostředí a v soukromém sektoru. Je třeba, aby NATO obrátilo svůj směr a vyhledávalo technologie v rané fázi vývoje, aby je mohlo co nejrychleji adoptovat. Jakmile se totiž dostanou na běžný trh, je už trochu pozdě,“ popisuje Lukačevič.

O jaké technologie by mohlo jít, jaké má NATO ambice ve vesmíru a mnoho dalšího si můžete poslechnout v novém díle CzechCrunch Podcastu, který najdete online jak na Spotify, Apple Podcastech nebo Google Podcastech, tak ve svých oblíbených podcastových aplikacích.

***

Inovace stejně jako tento díl podcastu podporují také partneři Innovators 20. Hlavním partnerem projektu je ČSOB, dalšími podporovateli jsou technologická společnost Trask, logistická společnost Zásilkovna, softwarová společnost SAS a startup Keboola zabývající se vývojem cloudové platformy.

partneri-in20-copy

Partneři Innovators 20

Diskuze (0)

Novinka

Anonym