Ford odhalil elektrický pick-up F-150 Lightning. Utáhne 4,5 tuny a může být i záložním zdrojem pro váš dům

Patrik SvatošPatrik Svatoš

ford_-1

Foto: Ford

Ford F-150 Lightning, první elektrický pick-up od Fordu

0Zobrazit komentáře

Ještě nedávno segment elektrických pick-upů prakticky neexistoval. Ale předloni odhalila svůj futuristický Cybertruck Tesla, letos se chce na trh dostat už dříve ohlášený elektromobil R1T od automobilky Rivian. A nyní se přidal také Ford. Jeho novinka se jmenuje F-150 Lightning a má odrážet to nejlepší z F-série, pod kterou u amerického výrobce neodmyslitelně patří právě pick-upy.

Ford F-150 Lightning pohánějí dva elektromotory, které ve vrcholné variantě produkují výkon 571 koní a více než 1 000 Nm točivého momentu. Nejedná se o žádného drobečka, ostatně právě Amerika je známá pro své silné sklony k velkým autům. Zapřáhnout za tažné zařízení můžete i pořádnou loď, a to až o hmotnosti 4,5 tuny.

Kromě výkonu také potěší, že se Fordu povedlo zavazadlový prostor umístit i pod přední kapotu a se svými 400 litry toho pojme více, než kdejaké malé městské auto. Na výběr je ze dvou kapacit baterií, přičemž ta menší z nich zvládne na jedno nabití 370 kilometrů, větší ještě o 112 kilometrů více. O jakých kapacitách baterie je řeč, Ford neprozradil.

ford_-3

Foto: Ford

Ford F-150 Lightning, první elektrický pick-up od Fordu

ford_-4

Foto: Ford

Ford F-150 Lightning pohánějí dva elektromotory s výkonem 571 koní

Na cestách je majitelům k dispozici více jak 63 tisíc nabíjecích stanic po celé Severní Americe, ke kterým mají přístup skrze aplikaci FordPass. Na stanici s výkonem 150 kW za každých deset minut nabíjení přibude dojezd 87 kilometrů. V případě nabíjení z 15 na 80 procent si budete muset udělat přestávku dlouhou alespoň 41 minut.

Ačkoli pick-up je primárně pracovní auto, rozhodně to neznamená, že si vás v interiéru nemůže hýčkat. Služby jako Apple CarPlay nebo Android Auto tak budou v nabídce. Dále je tu systém Ford Sync, jenž běží na dotykovém displeji s úhlopříčkou 15,5 palce, a k dispozici je vám i hlasová asistentka Alexa od Amazonu.

„Je to opravdu ten nejchytřejší F-150, který jsme kdy vyrobili,“ řekl Darren Palmer, generální ředitel pro elektrické modely Fordu. „Lightning nabízí nejen moderní velký displej se skvělým infotainmentem, majitelé budou mít v reálném čase k dispozici veškerá data, která potřebují, online aktualizace a další cenné pomocníky,“ dodal.

Elektrický pick-up od Fordu přichází na trh s trochou nadsázky i jako malá elektrárna. Díky dostupným technologiím si z něho můžete udělat zdroj pro váš dům v případě přerušení elektrické dodávky z běžné sítě. Automobilka mluví až o třech dnech, kdy Ford F-150 Lightning dokáže uživit veškeré elektrické spotřebiče. Ve výsledku ale vše samozřejmě závisí na tom, jak velké odběry máte.

Stejnou funkci bude možné uplatnit i v případě ekonomického smýšlení. Přes den, kdy je elektrický proud dražší, můžete využívat kapacitu uloženou v baterii. A v průběhu noci se Ford automaticky dle dostupného výkonu přepne na nabíjení tak, aby ve vámi zvolenou ranní hodinu byl nabitý na takovou úroveň baterie, kterou potřebujete. Na této funkci však automobilka stále pracuje a dorazit by měla až s budoucím updatem.

ford_-2

Foto: Ford

Zapřáhnout za Lightning můžete i pořádný náklad o hmotnosti 4,5 tuny

ford_-5

Foto: Ford

Lightning uveze náklad nejen na korbě, ale i v prostoru pod přední kapotou

Novinkou je i využití chytrého telefonu jako klíče od auta. Stačí si v servisní síti nechat vše nastavit a následně klíč od vašeho Fordu můžete nechat doma v trezoru. Součástí nabídky je také systém Ford Co-Pilot 360, který se nejlépe popíše jako velmi chytrý adaptivní tempomat. Dle vyjádření automobilky má zvládnout autonomně cestovat na 160 tisících kilometrech vybraných dálničních tahů v USA a Kanadě.

Většina elektromobilů dnes nabízí různé aktualizace, které se netýkají pouze samotných zábavních systémů, ale kolikrát i výkonu motorů. I na toto Ford myslel a dobrou zprávou je, že většina aktualizací půjde provést bez nutnosti návštěvy servisního střediska. Stačí být připojený online a danou aktualizaci potvrdit. Přesně tak, jak to známe z našich telefonů, iPadů či dalších zařízení.

Pro vyzkoušení této novinky se ale budete muset vypravit do Ameriky. Na evropský trh se na rozdíl od elektrického SUV Ford Mustang Mach-E nepodívá. K prvním dealerům se má dostat na jaře příštího roku a k dispozici bude v několika výbavových stupních a se dvěma kapacitami baterie. Předobjednávky již byly spuštěny, základní verze startuje na cenovce 39 874 dolarů, tedy lehce přes 830 tisíc korun.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym