Filmaři Netflixu milují Česko, rekord pro Ethereum a půlmiliardový e-shop Grizly.cz. Přečtěte si zprávy týdne

Filip HouskaFilip Houska

gri-eth
0Zobrazit komentáře

Je za námi další týden, což znamená, že je čas na tradiční týdenní rekapitulaci těch nejzajímavějších článků, které jsme publikovali. Hned na úvod musíme začít „láskou“ Netflixu k naší zemi, protože u nás znovu točí další film, tentokrát novou adaptaci slavného románu Na západní frontě klid, která se má stát jedním z nejdražších německých filmů vůbec.

Velké věci se děly i na poli kryptoměn – ethereum totiž překonalo své historické maximum a dále míří vzhůru. Zapomenout nesmíme ani na příběh českého e-shopu Grizly.cz, který začínal ve skromných podmínkách a následně se stal klíčovým hráčem v oblasti zdravých potravin. A tím zdaleka nekončíme.

Všechny zásadní články za minulý týden najdete níže. Nyní přejeme příjemné čtení nebo poslech skrze náš podcast CzechCrunch Weekly. Sledovat můžete i náš Instagram, kde se o denních i důležitých novinkách dozvíte v jiné vizuální formě.

Chcete každou neděli ráno shrnutí článků jako první?

***

Poslechněte si zprávy týdne i v audio formě

Podcast CzechCrunch Weekly vás v několika minutách provede nejzásadnějšími událostmi posledního týdne ze světa byznysu, lifestyle, startupů i technologií. Poslouchat můžete na Apple Podcastech, Google Podcastech, Spotify, níže nebo v oblíbených podcastových aplikacích.

***

? Netflix láká na nové Stranger Things: Jeden z největších seriálových hitů Netflixu se ukazuje v novém teaseru. Čtvrtá řada Stranger Things má být vůbec tou nejstrašidelnější a pronikne i do tajemné minulosti Jedenáctky.

? V Česku vzniká nový bankovní obr: To, co se nějakou dobu očekávalo, je téměř oficiální. Moneta Money Bank se spojuje se skupinou PPF a podepisuje smlouvu o akvizici Air Bank, českého a slovenského Home Creditu a firmy Benxy, pod níž spadají Zonky.

? Domácí muzeum z 3D tisku: Aktuální situace muzeím příliš nepřeje, a proto se partička nadšenců do 3D tisku rozhodla, že zveřejní 18 tisíc plánků na nejrůznější sochařské skvosty, aby si vlastní muzeum mohl postavit každý přímo doma.

? SpaceX překonalo další výzvu: Vesmírná společnost SpaceX má ultimátní cíl – letět na Mars s lidskou posádkou. Proto testuje raketu Starship, se kterou nyní dokázala úspěšně přistát na pevnině, aniž by vybouchla.

? Bill a Melinda Gatesovi se rozvádějí: Celých sedmadvacet let trvalo jejich manželství. Nyní je ale u konce. Bill a Melinda Gatesovi se rozvádí, ale i tak budou světu pomáhat nadále přes svou nadaci.

✉️ Inspirujte se s novým CC Watch: Už několik týdnů publikujeme speciální newsletter CC Watch se zajímavostmi z filmového a televizního světa i tipy nejen k večernímu sledování. Jeho nejnovější díl je k dispozici zde.

? Co si přečíst: Součástí našeho newsletteru CC Jobs nejsou jen pracovní nabídky. Právě naopak. Pokud hledáte inspiraci ke čtení nebo sledování zajímavých lidí na sociálních sítí, neměli byste si nechat ujít nový díl, který je k dispozici na tomto odkazu.

***

Netflix zase točí v Česku. V Praze a dalších městech vzniká nová adaptace klasiky Na západní frontě klid

na-zapadni-fronte-klid-netflix2

Foto: Netflix

První fotografie z natáčení filmu Na západní frontě klid

Netflix opět zavítal do Česka. Teď tady točí novou filmovou adaptaci literární klasiky Na západní frontě klid, která se má stát jedním z nejdražších německých filmů vůbec.

***

Ethereum přesáhlo rekordní hranici 3 200 dolarů. Evropská investiční banka na jeho blockchainu vydává dluhopis

eth

Foto: Canva Pro

Digitální měna ethereum nabývá na síle

Kryptoměna ethereum roste třikrát rychleji než bitcoin a pokořila rekordní hranici ve výši 3 200 dolarů. Navíc jí věří i Evropská investiční banka, která na jejím blockchainu vydává dluhopis.

***

Oříšky balil ve vlastním pokoji a nikdo je nekupoval. Letos v e-shopu Grizly.cz prodá zdravé potraviny za půl miliardy

dominik-sklad-min

Foto: Grizly.cz

Dominik Píchal, zakladatel e-shopu Grizly.cz

Začalo to jako přivýdělek při škole. Dominik Píchal prodával oříšky, které balil ve vlastním pokoji. Z neúspěšného prvního pokusu pak vybudoval e-shop se zdravými potravinami Grizly.cz, jenž letos cílí na obrat půl miliardy.

***

Partner newsletteru:
Konkurenceschopnost České republiky jde ruku v ruce s digitalizací státu, jeho institucí a firem. Jak ale odstranit překážky bránící rychlejší digitalizaci? Co potřebuje Česko k tomu, aby se stalo respektovanou, digitalizovanou znalostní ekonomikou? A jaká je klíčová role státu při vytváření přátelského prostředí pro rozvoj podnikání či interakci s občany?

Připojte se na sérii konferencí CzechSetGo, které rozhýbou digitalizaci Česka v pěti klíčových oblastech, a kterých je CzechCrunch mediálním partnerem.

e24ac88b-5f83-735d-a7c3-2ef637acc717

***

Udržitelnost je dnes konkurenční výhoda. Dáváme šanci i lokálním farmářům, říká Petr Pavlík z Rohlíku

rohlik-cc-onlajn-patr-pavlik

Foto: CzechCrunch

Petr Pavlík z Rohlíku na konferenci CzechCrunch Onlajn

Petr Pavlík z Rohlíku nahlíží na udržitelnost jako na konkurenční výhodu a během konference CzechCrunch Onlajn zmínil, v čem tento náskok spočívá a kde má firma ke zlepšování svých ekologických snah ještě prostor.

***

Po krachu svých módních značek do insolvence zamířil i sám Michal Mička. Dluží nejméně 120 milionů korun

micka

Foto: C2H

Dluhopisy Michala Mičky připravily lidi o stovky milionů

Nejprve značky Kara a Pietro Filipi, následně celá skupina za nimi a teď je v insolvenci i samotný Michal Mička. Třiatřicetiletý podnikatel se kvůli svému krachujícího módnímu byznysu dostal do problémů a dluží nejméně 120 milionů korun.

***

Milovník hor i oceánů Matěj Prokop přináší do Česka konferenci TEDx Countdown. Odpočítává čas k budoucnosti bez emisí

matej-prokop

Foto: Archiv MP

Matěj Prokop, pořadatel konference TEDx Národní

Otevíral surfové rezorty a vařil ve špičkových restauracích. Když ale Matěj Prokop zjistil vliv gastronomie na změnu klimatu, začal téma více řešit. Nyní v Praze uspořádá velkou konferenci TEDxNárodní, která ukáže možná řešení klimatické krize.

***

Marvel zve zpět do kin. Ukázal první záběry z Eternals s Angelinou Jolie a láká na velká dobrodružství

eternaLS

Reprofoto: Marvel/YouTube

Angelina Jolie ve filmu Eternals

Čtvrtá fáze filmového univerza Marvelu bude velká. V novém traileru se ukazují první záběry z Eternals s Angelinou Jolie od oscarových tvůrců a pokračování Spider-Mana či Thora slibují šílenou zábavu.

***

Michal Menšík a Zdeněk Šoustal budou společně investovat do startupů. Připravené mají stovky milionů korun

mensik-soustal

Foto: V-Sharp

Zdeněk Šoustal a Michal Menšík zakládají venture studio V-Sharp Alpha

Další těžká váha vzniká na tuzemské investorské scéně. Stovky milionů korun mají pro nadějné projekty připravené šéf logistického startupu DoDo Michal Menšík a spolumajitel Accolade Zdeněk Šoustal.

***

Na basket, do ulic a především pro herní nadšence. Nike uvádí nové tenisky inspirované vzhledem PlayStationu 5

ps5-nike

Foto: PlayStation

Nové tenisky v barvách PS5, které navrhl basketbalista Paul George spolu s Nike

Spolupráce, kterou ocení fanoušci tenisek i her. Nike spolu s basketbalistou Paulem Georgem a designéry se Sony představuje exkluzivní boty inspirované podobou PlayStationu 5.

***

Jeden bambusový kartáček nic neřeší. Podle Černého z e-shopu Econea je k udržitelnosti potřeba vzdělávat

econea-cco

Foto: CzechCrunch

Pavel Milan Černý z e-shopu Econea na konferenci CzechCrunch Onlajn

Český e-shop s ekologickými produkty Econea byl udržitelný v době, kdy to ještě nebylo in, a nyní inspiruje ostatní. Jeho spoluzakladatel Pavel Milan Černý na CzechCrunch Onlajnu objasnil, jak firma funguje a co je pro uvědomělý přístup k byznysu potřeba.

***

Módní gigant Zalando za první čtvrtletí prodal zboží za více než 80 miliard korun. Roste i zájem o oblečení z druhé ruky

zalando

Foto: Zalando

Zalando patří mezi největší evropské e-shopy s módou

Byznys Zalanda šlape jako namazaný stroj a nyní německý módní obr hlásí úspěšné čtvrtletí, během kterého prodal zboží v hodnotě přes 80 miliard korun. Čím dál více se soustředí i na prodej z druhé ruky.

***

Z grimasy u hořícího domu nejslavnějším memem na internetu. Ikonická Disaster Girl se vydražila za půl milionu dolarů

disaster-girl-nftx-1

Foto: Foundation.app

Slavná Disaster Girl se vydražila na skoro 500 tisíc dolarů

Kde je katastrofa, tam je Disaster Girl. Fotka malé holčičky stojící u hořícího domu se stala slavným internetovým memem a ve formě NFT se vydražila za skoro půl milionu dolarů.

***

Miton dál sází na cestování karavanem. Investuje do Camperguru, který ukáže nejlepší místa pro kemping v Evropě

cg

Foto: Camperguru

Karavaning je v Evropě stále populárnější

Cestování karavanem je stále oblíbenější a budoucnost v něm vidí i investiční skupina Miton. Po službě Campiri vstupuje i do průvodce Camperguru, který ukazuje ta nejlepší místa pro kempování v Evropě.

***

Rockaway kupuje německý online supermarket Bringmeister. V Mnichově se utká i s Rohlíkem

jakub-havrlant-rockaway

Foto: Rockaway

Jakub Havrlant, CEO Rockaway Capital

Budoucnost leží v nákupech potravin na internetu a chybět v ní nechce ani Jakub Havrlant. Jeho Rockaway teď ke Košíku přikoupilo německý online supermarket Bringmeister a chce se stát lídrem trhu.

***

Chtěli jsme dokázat, že jít si pro kapitál na burzu jde i v Česku, říká finanční ředitel Pilulky. Akcie jí vyrostly trojnásobně

dscf5943-min

Foto: Pilulka

David Staněk, finanční ředitel Pilulky

Loni Pilulka.cz vstoupila na burzu, zažila rekordní rok a její akcie vyrostly více než trojnásobně. „Chtěli jsme dokázat, že jít si pro kapitál na burzu je i v Česku možné,“ říká v rozhovoru finanční ředitel společnosti David Staněk.

***

Tvůrci trik, která nepropotíte, se pouští i do trenek a kalhotek. Chrudimský CityZen na ně vybral už skoro 800 tisíc

cityzen

Foto: CityZen

Martin Burkoň, René Němeček a Pavel Hrstka s triky CityZen

Zabodovali s triky, která nepropotíte ani neumažete, a teď se naplno pouští do produkce antibakteriálních trenek a kalhotek. Chrudimský startup CityZen na ně vybral už skoro 800 tisíc korun na Hithitu.

***

Jedinečné sídlo na Křivoklátsku a palírna políbená tradicí. Je tu CC Arch a výběr toho nejzajímavějšího ze světa architektury

cc-arch-1

Citlivá rekonstrukce s vůní pálených švestek, jedinečné sídlo s výhledem na Křivoklátsko i ostře řezané výzkumné centrum. Představujeme vám první vydání speciálu CC Arch, ve kterém se věnujeme té nejzajímavější architektuře z domova i ze světa.

***

Po druhém testu je obří letadlo zpět ve hře. Stratolaunch se vrací k plánu vynášet rakety do vesmíru

stratolaunch-flight

Foto: Stratolaunch

Největší letadlo na světě je zase ve vzduchu

Ambiciózní Stratolaunch se vrací. Tvůrci obřího letadla jsou po téměř dvou letech zpět a chtějí naplnit svůj cíl – vynášet rakety do vesmíru. A jejich druhý úspěšný zkušební let je důležitým krokem kupředu.

***

Kryptoměnová směnárna Coinbase zavře své ústředí. Chce ukázat, že se dá pracovat odkudkoliv

coinbase

Foto: Coinase/Canva Pro

CEO kryptoměnové burzy Coinbase Brian Armstrong

Coinbase našel v kryptoměnách i způsob, jak řešit své pracovní nastavení. Americká směnárna se rozhodla, že už nebude mít žádné hlavní sídlo, a začíná více tlačit práci odkudkoliv.

***

Nabít telefon a pomoci přírodě. Češi vyrazili na Kickstarter s dřevěnou nabíječkou, díky níž si vypěstujete i bonsaj

treed

Foto: Treed

Spolu s nabíjením telefonu si můžete vypěstovat i bonsaj

Český startup Treed smýšlí nad doplňky pro telefony ekologicky a udržitelně. Navrhl proto bezdrátovou nabíječku ze dřeva, se kterou přijde i semeno bonsaje, a zkouší s ní štěstí na Kickstarteru.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym