Ethereum poprvé pokořilo hranici 4 000 dolarů. Od začátku roku vyrostlo téměř o 450 procent

Filip HouskaFilip Houska

eth-1

Foto: Nick Chong/Unsplash

Fiktivní mince kryptoměny ethereum

0Zobrazit komentáře

Zatímco hojně probíraný dogecoin včera poměrně výrazně klesl na hodnotě, ethereum si na druhou stranu dláždilo cestičku k dosažení dalšího historického maxima. Druhá nejhodnotnější kryptoměna současnosti pokořila hranici 4 000 dolarů, tedy o více než 800 dolarů vyšší hodnotu než před týdnem, a překonala rekord už třetí den za sebou.

Jen od začátku letošního roku si ethereum připsalo růst o téměř 450 procent, přičemž od loňského května kryptoměna známá pod zkratkou ETH vyletěla o úctyhodných 2 100 procent. Momentálně její hodnota činí necelých 4 200 dolarů, což je v přepočtu zhruba 88 tisíc korun. A nadále stoupá.

Jedním z důvodů, proč ethereum v posledních měsících tak roste, je pochopitelně větší důvěra investorů. Značnou roli má na této trajektorii i fakt, že blockchain, na kterém ethereum běží, je založen bázi tzv. chytrých kontraktů, přes které se do něj zapisují i provedené smlouvy. Nejde tak jen o platidlo.

V tom vidí investoři velký smysl do budoucna, protože se může stát, že blockchain etherea bude jednou sloužit pro velký decentralizovaný finanční systém (DeFi), který by nemohly ovlivňovat žádné vlády ani organizace. Ostatně řada projektů DeFi je už teď stavěna právě na této databázi.

Svou roli mohla v dalším růstu sehrát i podpora ze strany Evropské investiční banky, která na jeho blockchainu vydává dluhopis v hodnotě 100 milionů eur, i příchod nového systému pro těžbu ETH 2.0. Nehledě na to, že na ethereu fungují i NFTs, digitální předměty zažívající obrovský boom.

Ethereum si tak užívá jedny ze svých nejlepší dní v historii, respektive od roku 2013, kdy vzniklo. Mezi komunitou kryptoměnových nadšenců bývá dokonce skloňováno častěji než bitcoin, stále nejhodnotnější kryptoměna planety s cenou okolo 58 tisíc dolarů za minci, která je považována spíše za „novodobé zlato“.

Všeobecně ale roste celý trh s kryptoměnami. Po bitcoinu a ethereu se dobře daří i binance coinu (BNB), který se prodává za zhruba 665 dolarů, a na čtvrté příčce nejhodnotnějších digitálních měn se podle serveru CoinMarketCap drží i zmíněný dogecoin, měna založená z recese jako dostupnější forma bitcoinu.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym