Disney vyrobilo světelný meč jako ze Star Wars. Modře září a umí se na povel zatáhnout

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

disney-star-wars-rey-real-lightsaber-1

Foto: Disney

Nový světelný meč od Disneyho se umí zatáhnout a vypadá jako skutečný

0Zobrazit komentáře

Opravdový světelný meč, jak vypadá a funguje ve Star Wars, skoro jistě nikdy nevznikne, porušuje totiž hned několik fyzikálních zákonů. To ovšem Disney nezastaví ve snaze právě takové zařízení návštěvníkům svých tematických parků ukázat. A při prvním pohledu na skutečné, neupravené záběry svítícího meče zábavního obra se zdá, že se jim to opravdu podaří.

Maketa světelného meče, která se stiskem tlačítka vydá charakteristický zvuk a začne zářit, samozřejmě není nic nového a mnozí si s takovými jistě hráli už jako děti. Nikoho dávno nevzruší ani meč, jehož ostří se umí schovat do jílce, takových hraček je také spoustu. Vždy ale mají zásadní nedostatky, jako buď neschopnost se zatáhnout, nebo banální systém různě tlustých vysouvacích trubic, což má se vzhledem světelných mečů ve filmech pramálo společného.

Disney teď v prvním videu zcela bez počítačové grafiky či praktických zvláštních efektů ukázalo modře zářící ostří, které na povel samo vystřelí z jílce, připravené k boji. Zkrátka jako bychom se dívali na skutečnou rytířku Jedi ze Star Wars. Nejde přitom o filmovou rekvizitu zjednodušující post-produkci, ale o zařízení, které budou moci opravdu uvidět návštěvníci hotelu Star Wars: Galactic Starcruiser.

Světelný meč se má, jako ve videu, objevit v rukou trénujících mladých Padawanů i Jediů pohybujících se po hotelu, jenž se má příští rok otevřít na Floridě. Zde budou moci návštěvníci strávit dva dny a noci ve vysoce imerzivním prostředí, kdy z oken hotelového pokoje alias kajuty vesmírné lodi bude výhled na okolní vesmír a kolem se budou odehrávat hrané scénky.

Každý z hostů si bude moci na začátku pobytu vybrat, ke které alianci příběhu na lodi se připojí, setkají se s kapitánem i hlavním mechanikem. Po zhlédnutí živého představení tréninku se světelnými meči pak přijde na řadu několikachodová večeře doplněná o vystoupení tanečnice z mimozemské rasy Twi’leků. Dvoudenní pobyt bude zakončen výletem do části floridského Disneylandu Star Wars: Galaxy’s Edge.

Vraťme se ale ke světelnému meči. Nejpůsobivější magie je samozřejmě taková, kterou neumíme vysvětlit, a Disney by si tedy detaily o svém „skutečném“ světelném meči nejraději nechalo pro sebe. Pokud se ale přece jen pokusíme prohlédnout, v čem trik spočívá, není to tak těžké. Firma totiž už v roce 2017 podala žádost o patent na zatahovací světelný meč, z něhož lze fungování zařízení odvodit.

Jak vysvětluje server Cnet, v základu celého konceptu je… svinovací metr. Podobně jako u něj také zatahovací část světelného meče využívá několik malých bubnů, na které je v jílci navinuto „ostří“, a to se pak při stisku tlačítka jednoduše vysune a díky zaoblení drží tvar i realistický vzhled. Jak je ovšem viditelné už na patentu, správné fungování meče a vytvoření dokonalé iluze vyžaduje poměrně složitý mechanismus.

Skutečný světelný meč, co krájí ocel

Největší výhodou takového světelného meče je efektní vzhled, tím to ale končí. Pravděpodobně s ním ani nelze jakkoliv bojovat, protože svinovací ostří je křehké a i při mírném nárazu by se ohnulo nebo zničilo. To ovšem neznamená, že jsme na limity známých technologií narazili u pouhé neškodné, byť složité hračky. Kanál na YouTube Hacksmith Industries loni v říjnu k údivu desítek milionů diváků vydal video s vlastní verzí světelného meče, která opravdu dokáže krájet ocel.

hacksmith-industries-proto-lightsaber

Reprofoto: Hacksmith Industries/YouTube

Proto-světelný meč od Hacksmith Industries dokáže krájet ocel

Po mnoha měsících experimentů s různými návrhy se youtuberům podařilo postavit tzv. proto-světelný meč, což v univerzu Star Wars označuje meč vyžadující externí zdroj energie. Místo svinovacího metru v jeho základu stojí letlampa, která pro vytvoření tvaru zářícího ostří vyžaduje specializované a velice drahé ústí. Kolem něj pak „stačí“ postavit takřka libovolný efektní jílec a můžeme se pustit do řezání kovů.

Hlavní výhodou světelného meče od Hacksmith Industries je samozřejmě jeho schopnost chovat se vcelku podobně jako meče z filmů Star Wars, stále ale naráží na zákony fyziky. Například s ním nejde bojovat, protože ostřím je jen plamen. Největší a nejspíš nepřekonatelnou překážkou je ale zákon o šíření tepla. Abychom dokázali uvařit vodu v konvici rychleji než za pár minut, musela by ohřívací spirála dosáhnout mnohem vyšší teploty a potřebovala by tak i více energie.

wdw-star-wars-galactic-starcruiser-room

Foto: Disney/Lucasfilm

Vizualizace pokoje ve Star Wars hotelu

Přeneseno na sekání končetin nebo prořezávání ocelových dveří v rámci sekund to znamená, že ostří světelného meče by muselo dosáhnout i deseti tisíc stupňů Celsia, dvakrát více, než je teplota povrchu slunce. Nejen, že by takové teplo vyžadovalo vlastní elektrárnu, meč by kvůli vyzařovanému horku absolutně nebylo možné udržet v ruce.

Opět tak docházíme k závěru, že fantazie George Lucase zkrátka dalece překonala nejen možnosti současných lidských technologií, ale nejspíš také limity fungování našeho vesmíru. Disney, jako tvůrce nemožných a zároveň dokonale pohlcujících světů, se přesto návštěvníkům svého hotelu pokusí nabídnout co nejpřesvědčivější iluzi. Světelný meč nemůže existovat, ale přesto se s ním budeme moci setkat.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym