Další vítr do plachet. Česko-slovenský Boataround půjčuje jachty ostošest a nabírá 30 milionů

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

boataround

Foto: Boataround

Pavel Přibiš a Jana Escher, spoluzakladatelé startupu Boataround

0Zobrazit komentáře

Do plachet česko-slovenského startupu Boataround se opírá silný vítr, který ho žene kupředu. Lidé po celém světě unikají trávit volný čas na jachty, které jim dokáže zajistit právě tuzemský projekt Jany Escher a Pavla Přibiše. Po loňském dvojnásobném meziročním růstu oba hlásí, že start letošního roku je ještě silnější, a tak firma nabírá další peníze od investorů, aby mohla financovat svou expanzi.

Do Boataroundu posílají 1,2 milionu eur, což je v přepočtu 30 milionů korun, investoři z investiční platformy Crowdberry a fond ve správě CB Investment Management. Celkem už startup i díky Mitonu nabral 3 miliony eur, tedy zhruba 76 milionů korun, a chce se stát světovou jedničkou ve svém segmentu. Aktuálně je dle svého tvrzení mezi online rezervačními portály pro pronájem lodí evropská dvojka a světová čtyřka.

„Doufám, že to nezní paradoxně, ale když se daří, potřebujete více peněz,“ hlásí pro CzechCrunch k nové investici Pavel Přibiš. Když nedávno oznamoval loňský meziroční růst o více než 100 procent, tak zároveň říkal, že podle růstu v první polovině letošního roku se v Boataroundu rozhodnou, zda sáhnou po další investici. Jelikož své plány od začátku roku překonávají o třetinu, bylo rozhodnutí jasné.

Rosteme a zrychlujeme

Třicetimilionová injekce pomůže startupu s navýšením kapacit, aby dokázal odbavit zvyšující se poptávku. Už o loňském růstu Přibiš říkal, že mohl být větší, kdyby Boataround nebrzdily nedostatečné kapacity. Koronavirus totiž sice utlumil cestovní ruch, ale o to víc se rozhodli lidé unikat na jachty, kde tráví své dovolené.

„Vzhledem k vysoké poptávce po dovolené na jachtě chceme jednoznačně posílit náš zákaznický servis a počet lidí v něm se proto zdvojnásobí. V červenci otevřeme nové kanceláře, potřebujeme více místa,“ usmívá se Přibiš. Letos plánuje Boataround uskutečnit více než sedm tisíc rezervací v celkové hodnotě 25 milionů eur (přes 630 milionů korun).

Loňské tržby firmy se zastavily na 258 milionech korun, přičemž výnosy očištěné o poplatky za pronájmy, které proudí k majitelům jachet, činily 29 milionů korun. Veškerý zisk firma investuje zpět do svého růstu, nyní k tomu přidá i další peníze od investorů a plánuje se zvětšovat po všech stránkách. Vedle posílení týmu půjde také o rozšíření databáze plavidel a expanzi na další trhy.

„Některé věci jsme zrychlili, takže nově je například otevřená naše pobočka v Barceloně, ta měla být původně později. Zrychlili jsme také v přidávání nových lodí, takže jsme nyní přidali více než 2 000 nových lodí, hodně z nich je ve vnitrozemí, poblíž velkých měst. Je za tím spousta práce, lidé z týmu na tom odpracovali neskutečný počet hodin ve dne v noci,“ říká Pavel Přibiš.

Boataround funguje od roku 2016, dnes má v týmu 46 lidí a ve více než 1 300 destinacích v 70 zemích světa nabízí celkem 24 tisíc plavidel, od lodí přes jachty až po katamarány, a pokud bude potřeba další investice, bude logickým krokem mezinárodní financování v rámci Series A. Aktuálně však v Boataroundu mají vše, co potřebují.

V současné době si na sebe dokážeme vydělat a s novou investicí v plachtách máme dost i do budoucna. Vnímáme ale příležitosti kolem nás a koncentrujeme se, čekáme. Jak jednou řekl Warren Buffett, někdy nedělat nic je správná věc,“ dodává Pavel Přibiš.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym