Další NFT, které boří svět. Tvůrci slavných CryptoPunks uvádí postavičky Meebits, na nichž vydělali skoro 170 milionů dolarů

Filip HouskaFilip Houska

1ea42852-bf50-4db2-aa05-4934e272a0ed

Foto: Larva Labs

Animované postavičky Meebits, nová edice ve formě NFT od Larva Labs

0Zobrazit komentáře

CryptoPunks se za posledních několik měsíců stali jednou z nejoblíbenějších digitálních sbírek, které přichází ve formě NFT, nového fenoménu ze světa kryptoměn. Nyní však tvůrci těchto jednoduchých pixelovitých obličejů přichází se zcela novou edicí pod názvem Meebits, která je propracovanější. A hlavně extrémně chtěná.

Stejně jako proslulí „kryptopunkové“, i postavičky Meebits přichází v limitovaném počtu, což značí, že mohou do budoucna nabírat na větší hodnotě, jelikož jich už nikdy nevznikne více. Tvůrci ze studia Larva Labs se rozhodli, že 3D panáčků s poměrně unikátním vzhledem vyrobí přesně 20 000, tedy dvojnásobek oproti CryptoPunks, kteří jsou taktéž limitovaní.

S „kryptopunky“ mají ostatně více společného – vedle omezeného počtu kusů k dostání jsou opět automaticky vygenerované počítačem, jejich portfolio visí přímo na oficiálních stránkách Larva Labs a coby NFT (nezaměnitelný token) fungují na blockchainu etherea, kde dochází ke směně za kryptoměnu ethereum.

bde467dd-d4d8-45a4-b91b-9ee251ba5db1

Foto: Larva Labs

Zástup „meebitů“, kterých je dohromady 20 tisíc

Vzhledem k tomu, jakou oblibu mají zmínění CryptoPunks, očekávalo se, že i Meebits strhnou lavinu pozornosti. A to se také stalo. Za několik hodin se tyto trojrozměrné postavičky, které mají i obličeje prasete, kompletně vyprodaly. Grafické studio Larva Labs tak vydělalo zhruba 50 tisíc etherea (2,49 ETH za kus), respektive 168 milionů dolarů (při aktuálním kurzu), jinak řečeno okolo 3,5 miliardy korun.

To je pro tvůrce doslova snový start. Meebits, kteří mají jednoho dne sloužit jako digitální avataři pro různé hry a virtuální realitu, se tak za úvodní den postarali o zhruba třetinovou hodnotu, za kterou se do dnešního dne obchodovali CryptoPunks (550 milionů dolarů). A protože teď s „meebity“ obchodují jejich certifikovaní majitelé, je dost možné, že za pár měsíců CryptoPunks v hodnotě překonají.

Larva Labs si ostatně na vypuštění nové digitální edice ve formě NFT vybrali ideální načasování. Vedle toho, že NFT je teď v kurzu – na tuto vlnu naskočili například i rapper Eminem nebo zpěvák The Weeknd – a aktivně se o tento trend začínají zajímat i aukční síně, výrazně roste i kryptoměna ethereum, která se včera dokonce obchodovala za rekordních 3 200 dolarů.

Tvůrci navíc vyhlíží blížící se dražbu v aukční síni Christie’s, kam vstoupí prvních devět „kryptopunků“, jejichž cena může dosáhnout milionů korun. A byť konkrétně CryptoPunks nepředstavují vrchol grafického umění, jsou populární hlavně z toho důvodu, že patří mezi první edice NFT a očekává se růst jejich hodnoty. Zda budou stejně tak oblíbení i Meebits, je zatím otázkou času.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym