CryptoPunks opět boří předpoklady. Christie’s vydražilo devět pixelovitých avatarů za více než 350 milionů korun

Filip HouskaFilip Houska

1

Foto: Christie’s/Larva Labs

Pixelovití avataři zvaní CryptoPunks

0Zobrazit komentáře

Téměř 358 milionů korun za devět animovaných digitálních avatarů. Ano, i to je v dnešní internetové době možné a nedávná akce slavné aukční síně Christie’s je toho důkazem. Právě ta vydražila několik jedinečných pixelovitých postaviček zvaných CryptoPunks ve formě NFT a výrazně předčila očekávanou cenu, která byla zhruba poloviční.

Cenová představa Christie’s a ostatně i grafického studia Larva Labs, které za avatary inspirované londýnskou punkovou scénou stojí, byla původně v rozmezí sedmi až devíti milionů dolarů. Nakonec se vyšplhala na konkrétně 16 962 500 dolarů, což je patrně historicky druhá největší suma, za kterou se dílo v podobě NFT (byť v balíčku po několika kusech) prodalo.

Pomyslnou trofej stále drží digitální koláž složená z pěti tisíc fotek, kterou poskládal umělec Mike Winkelmann vystupující pod pseudonymem Beeple. Tu vydražilo Christie’s za 69 milionů dolarů, respektive zhruba 1,5 miliardy korun. U zmíněných CryptoPunks se ale na druhou stranu očekává, že budou mít oproti této koláži v budoucnu větší investiční potenciál.

Jednoduché pixelovité postavičky, které v roce 2017 nechalo Larva Labs v počtu deseti tisíc kusů vygenerovat počítačem, jsou totiž jednou z vůbec prvních digitálních edicí, jež do světa nezaměnitelných tokenů pronikly. Svou náklonnost k nim má i technologický youtuber Petr Mára, který jednoho z těchto „punkáčů“ koupil před pár měsíci za jeden milion korun.

„Jejich omezené množství a unikátnost mi přijde jako zajímavá kombinace pro spekulaci a podle mě mají nejlepší příběh a nastavení,“ řekl Mára pro CzechCrunch v březnovém článku, v rámci kterého jsme kryptotrend zvaný NFT zevrubně popisovali. Právě na unikátnosti jsou CryptoPunks založeni, jelikož neexistuje stejný avatar – každý má tak svůj vlastní, odlišný život.

CryptoPunk Petra Máry za 32 ETH

Larva Labs ovšem některé CryptoPunks udělalo raritnějšími než ty ostatní. A rovnou je poslalo do aukce v Christie’s. Například postavička #635 je pouze jedním z devíti „mimozemských“ panáčků, kteří existují. V balíčku se navíc objevuje i CryptoPunk s pořadovým číslem 2, považovaný za druhého nejstaršího z celkem deseti tisíc vygenerovaných sourozenců.

Zda je v přepočtu bezmála 358 milionů korun, za které Christie’s tyto avatary vydražilo, opodstatněná částka, je velkou otázkou. Rozum říká, že ne, a vesměs se na tom shodují i kryptoměnoví nadšenci, kteří očekávají, že oblast NFT projde korekcí. Ale protože je teď trend virtuálních předmětů tak silný, milionové sumy jsou poměrně běžné. Zájem je ostatně také o Meebits, novou animovanou edici od stejných tvůrců.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym