Česko je v digitalizaci podprůměrné. Jak situaci napravit, poradí na konferenci CzechSetGo zástupci Estonska i Irska

Peter BrejčákPeter Brejčák

diana-deloitteEvent

Foto: Deloitte

Diana Rádl Rogerová, řídící partnerka Deloitte

0Zobrazit komentáře

Akcelerovat digitalizaci a uspíšit inovační a technologický rozmach České republiky. Takový je cíl nové série konferencí a dalších podpůrných aktivit CzechSetGo!, za nimiž stojí poradenská společnost Deloitte a CzechCrunch je jejich hlavním mediálním partnerem. První z pěti konferencí se odehraje 20. a 21. května a tematicky se zaměří na digitalizaci státu, jeho institucí a firem.

„Česká republika obsadila 17. místo v žebříčku EU DESI Index, který hodnotí jednotlivé země z pohledu digitalizace, dostupnosti internetu a dalších ukazatelů. Řadíme se tak k průměru až podprůměru. To chceme změnit,“ říká Diana Rádl Rogerová, ambasadorka projektu a řídící partnerka Deloitte.

„V pěti klíčových tematických blocích se proto během letošního roku zaměříme na to, jak pomocí inovací a technologií zvýšit konkurenceschopnost Česka,“ doplňuje Rogerová. Na první konferenci s titulem eGovernment: Digitální stát jako driver inovací a růstu vystoupí představitelé lídrů digitalizace státní správy Estonska a Irska, kteří budou sdílet příklady z praxe, jež obě země dostaly mezi vysoce digitalizované státy.

„Digitalizace a eGovernment jsou dnes nejčastěji zmiňovanými prioritami vlád vyspělých zemí.“

Estonský vládní CIO, tedy šéf všeho kolem informačních technologií, Siim Sikkut a jeho irský protějšek Barry Lowry se v panelové diskuzi zaměří na klíčové role státu při vytváření přátelského prostředí pro rozvoj podnikání. Společně s dalšími spíkry tak otevřou program dvoudenní konference.

„Digitalizace a eGovernment jsou dnes nejčastěji zmiňovanými prioritami vlád vyspělých zemí. Ne vždy jsou ale u nás aplikovány nejefektivnější způsoby digitalizace a je otázkou, proč například dostatečně nepřebíráme osvědčené postupy jiných států,“ říká Pavel Šiška, vedoucí partner poradenských služeb v Deloitte.

Právě proto je koncept konferencí CzechSetGo! založen mimo jiné na sdílení zkušeností ze zahraniční praxe a navrhne konkrétní kroky ke zlepšení digitalizace státní sféry. Další bloky konference se budou věnovat tématům daňových a legislativních podmínek v kontextu podpory inovací a zavádění moderních technologií.

Mezi spíkry se objeví například i vládní zmocněnec pro digitalizaci a ICT Vladimír Dzurilla, profesor ekonomie z University of Oxford Petr Sedláček, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Radek Špicar, ředitelka a spoluzakladatelka Česko.Digital Eva Pavlíková, člen představenstva pro prodej a marketing Škoda Auto Martin Jahn nebo šéf startupu Keboola a co-leader iniciativy COVID19CZ Pavel Doležal.

„Místo vstupného na konferenci jsme zvolili cestu dobrovolných příspěvků. Získané prostředky ze sbírky CzechSetGo! budou použity na fungování organizace Česko.Digital a podporu konkrétních projektů zaměřených na akceleraci digitalizace a inovací ve státních i neziskových organizacích,“ doplňuje Pavel Šiška.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym