Bitcoin padá. Kvůli Elonu Muskovi i čínským regulacím se dostal pod hranici 40 000 dolarů

Filip HouskaFilip Houska

bitcoin

Foto: AronPW/Unsplash

Bitcoin je stále nejhodnotnější kryptoměnou současnosti

0Zobrazit komentáře

Bitcoin si stále drží pohádkovou cenu, která se od minulého roku zvýšila o zhruba 320 procent. V posledních dnech ale nezažívá zrovna šťastné období a především díky jednomu tweetu Elona Muska začal postupně ztrácet na hodnotě. V noci na dnešek se navíc propadl o dalších přibližně 13 procent, výrazně klesl pod hranici 40 tisíc dolarů a řádně zamíchal kartami investorů.

Dnes okolo sedmé hodiny ranní spadla cena bitcoinu podle dat serveru CoinDesk na úroveň 38 586 dolarů (800 tisíc korun), což je nejméně od 9. února, kdy se hodnota kryptoměny pod hranici 40 tisíc dolarů dostala naposledy. Oproti polovině dubna, kdy naopak byla cena bitcoinu na maximu (64,8 tisíce dolarů), tak dnes ráno ztrácela už zhruba 39 procent. Aktuálně padá tempem 10 procent za 24 hodin.

Hlavním důvodem pro tento pokles je automobilka Tesla, respektive její šéf Elon Musk, který se rozhodl, že v rámci firmy přestane přijímat a nakupovat bitcoiny kvůli příliš vysokým dopadům na životní prostředí. Tato zpráva byla o to víc šokující, že přišla jen několik týdnů poté, co se Tesla do obchodování s bitcoiny naplno pustila a kryptoměna jí tvořila čtvrtinu kvartálního zisku.

Ke klesající tendenci bitcoinu stačil prakticky jeden Muskův tweet, který na sebe strhl velkou pozornost. Tesla ovšem na kryptoměny zanevřít nechce a bude hledat nové mince, jejichž těžba není tak energeticky náročná. Navíc nedává sbohem ani bitcoinu samotnému – do obchodování s ním by se měla znovu pustit hned, jakmile se najde šetrnější přístup k těžbě.

V plánu ostatně nemá ani již vlastněné bitcoiny prodávat, zkrátka je jen nebude nakupovat ani přijímat coby platidlo za své vozy. Tak či tak, komentáře Elona Muska, mimo jiné velkého nadšence do kryptoměny dogecoin, výrazně napomohly k tomu, aby se z tržní kapitalizace sektoru kryptoměn za poslední dny vygumovalo zhruba 300 miliard dolarů, tedy přes šest bilionů korun.

Čínské regulace

Bitcoinu a digitálním měnám obecně příliš nefandí ani regulátoři z Číny, což se na poklesu kryptoměnového trhu taktéž podepisuje. Včera totiž nejlidnatější země světa vydala varování, aby čínské finanční instituce a platební společnosti neprováděly podnikání spojené s kryptoměnami včetně obchodování či směny za normální peníze.

Čína je proti kryptoměnám silně zaměřena a potvrzuje to i situace z roku 2017, kdy na svém trhu zavřela kryptoměnové burzy a zakázala úpisy nových mincí (ICO). Rozhodnutí regulátorů tak není zcela překvapivé. Mimo jiné se projevuje také na jiných kryptoměnách jako ethereum, binance coin nebo cardano, které aktuálně klesají tempem okolo 14 až 16 procent za 24 hodin.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym