Zásadní událost pro krypto. Hodnota Coinbase při vstupu na burzu vystřelila na téměř 100 miliard dolarů

Filip HouskaFilip Houska

brian-armstrong

Foto: Coinbase

Brian Armstrong, šéf společnosti Coinbase

0Zobrazit komentáře

Historická událost pro svět kryptoměn. Minimálně od února letošní roku se takto mluvilo o plánu velké americké směnárny Coinbase pro vstup na burzu, čímž by stala vůbec první veřejně obchodovatelnou společností v tomto oboru. Plán se naplnil dnes a Coinbase odstartoval novou kapitolu ve velkém stylu. Jeho hodnota se hned při startu přiblížila hranici 100 miliard dolarů.

Akcie společnosti Coinbase se na americké burze Nasdaq, kde se obchodují i cenné papíry firem jako Apple nebo Tesla, začaly obchodovat za otevírací cenu 381 dolarů za kus (8 200 korun), což o 131 dolarů překročilo 250dolarovou referenční cenu pro start obchodování. Coinbase tak rázem dosáhl tržní kapitalizace na úrovni 99,6 miliardy dolarů. Tato hranice se ostatně mezi spekulanty očekávala.

V jeden moment se cena akcie firmy, která na burze vystupuje pod tickerem COIN, dostala až na téměř 425 dolarů za kus, což hodnotu Coinbase posunulo na hranici 112 miliard dolarů „on a fully diluted basis“. Nyní však osciluje okolo hranice 367 dolarů s očekávanými výkyvy.

coinbase-1

Foto: Coinbase

Webové rozhraní Coinbase

„Dnešní zalistování je milníkem, ale ne tak důležitým jako každý nový den, který je před námi. Coinbase má ambiciózní misi: zvýšit ekonomickou nezávislost ve světě, protože každý si zaslouží přístup k finančním službám, které jim pomohou k lepšímu životu. Aby se to stalo skutečností, máme před sebou ještě mnoho práce,“ píše na blogu šéf společnosti Coinbase Brian Armstrong.

Coinbase podle očekávání pro vstup na Nasdaq nezvolil primární úpis akcií (initial public offering, tzv. IPO), během kterého se emitují nové akcie a společnost nabírá další kapitál, ale naopak vsadil na méně časté, byť čím dál populárnější přímé zalistování (direct public offering, tzv. DPO).

Díky tomu si tak Coinbase nemusel najímat prostředníky v podobě investičních bank nebo makléřů a může zajistit například větší likviditu nebo příležitost pro stávající akcionáře, potažmo dosavadní zaměstnance, aby mohli své akcie prodat na trhu, aniž by daná firma nutně potřebovala nový kapitál.

Právě zaměstnanci budou nejspíš patřit mezi ty, kteří budou akcie v prvních dnech prodávat, případně po určitém období, kdy jim to umožní smlouva (tzn. lock-up period). Těžit z toho bude i investiční firma Andreessen Horowitz, jež v Coinbase vlastní čtvrtinový podíl, a vydělá na tom i jeho šéf Brian Armstrong, který drží 21,7 procenta akcií a zařadí se tak mezi nejbohatší Američany.

Vstup Coinbase na burzu bude stěžejní i pro vývoj kryptoměnového trhu jako takového. Podle ekonoma Lukáše Kovandy totiž dává možnost se vézt na růstové vlně digitálních měn i těm, kteří mají za to, že tento růst není opřen o skutečnou vnitřní hodnotu kryptoměn, ale je výsledkem přechodné mánie. I tak jsou tady ale oprávněné obavy.

„Na akcie společnosti Coinbase půjde uplatnit jak modely tradičních financí, tak i tradiční ukazatele typu podílu P/E, který zachycuje poměr ceny za akcii k zisku na akcii. Samozřejmě tím pádem hrozí i to, že se ukáže, že jsou akcie této firmy nadhodnocené,“ píše Kovanda ve svém komentáři.

Spolu s nadhodnoceností akcií se může spekulovat i nad nadhodnoceností samotných kryptoměn, což může vést k většímu propadu. Aktuálně totiž nejsou jejich cenové výkyvy podloženy žádným přesným ukazatelem, ale spíše subjektivními názory investorů. To může burza částečně změnit.

S růstem kryptoměn roste i Coinbase

Coinbase vznikl už v roce 2012, avšak tehdy kryptoměny příliš nikdo neřešil. Brian Armstrong, který směnárnu spoluzaložil a vede ji z pozice výkonného ředitele, však v digitálních měnách viděl potenciál již v jejich dřevních časech. Toto přesvědčení se mu nakonec vyplatilo, což lze pozorovat nejen na čerstvém vstupu na burzu, ale i na výsledcích z minulého roku.

V roce 2020 utržil Coinbase 1,3 miliardy dolarů (28,1 miliardy korun) při čistém zisku okolo 322 milionů (6,9 miliardy korun). Vůbec poprvé se tak loni dostala do černých čísel, čemuž ostatně pomohl i růst počtu klientů, kterých má být nyní na platformě přes 56 milionů. Zhruba šest milionů z nich pak má obchodovat na pravidelné bázi.

coinbase

Foto: Coinbase

Aplikace pro obchodování skrze platformu Coinbase

Pro Coinbase je počet uživatelů klíčový, jelikož pro směnárnu představuje hlavní zdroj příjmů. Tím jsou poplatky, které klienti včetně až sedmi tisíc institucí a dalších asi 115 tisíc partnerů platí za realizované nákupy a prodeje kryptoměn. Důležitým aspektem k tomuto úspěchu je pochopitelně i růst digitálních měn jako takových.

Řeč je zpravidla o bitcoinu, který během včerejšího dne vzrostl na hodnotu přesahující 63 tisíc dolarů, což je pro nejoblíbenější digitální měnu planety nový rekord. Současně bitcoinu vyjadřuje podporu svými nákupy celá řada velkých firem, především pak Tesla, která před pár měsíci nakoupila bitcoin v hodnotě 1,5 miliardy dolarů.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym