Úspěšná jízda na vlně NFT. The Weeknd vydražil digitální obrazy i exkluzivní píseň za více než dva miliony dolarů

Filip HouskaFilip Houska

weeknd1

Foto: Nifty Gateway

Neofuturistické obrazy pro kolekci The Weeknda

0Zobrazit komentáře

Když The Weeknd spolu s grafickým studiem Strange Loop Studios a online tržištěm Nifty Gateway spouštěl aukci exkluzivních fanouškových materiálů ve formě NFT, očekávalo se, že o digitální předměty se zárukou unikátního vlastnictví na blockchainu bude zájem. A naplnilo se to se vší parádou – slavný kanadský zpěvák na svém virtuálním uměleckém merchandisingu vydělal přes dva miliony dolarů.

Před startem aukce se The Weeknd nechal slyšet, že trend nezaměnitelných tokenů, zvaný jako NFT, může být jedním z inovativních způsobů, jak změnit jinak konzervativní hudební průmysl. Věří, že pokud budou interpreti prodávat své umění právě přes tuto technologii, která vzešla ze světa kryptoměn, mohou být více viděni a slyšeni. A když teď prodal svou exkluzivní skladbu jako NFT za 490 tisíc dolarů, ukázal, že to opravdu může být cesta.

Právě dosud nezveřejněná skladba, která nikdy nebude na žádné streamovací službě, se stala největším lákadlem nové kolekce. Její dražební okno trvalo přesně čtyřiadvacet hodin a největší finanční sumu přihodil uživatel pod pseudonymem rare5330, který za to, aby se stal jejím certifikovaným vlastníkem, zaplatil v přepočtu 10,8 milionu korun. Spolu s ní si „odnesl“ i autorský vizuál v neofuturistickém provedení.

Vedle písničky se dražily také tajemné pohyblivé obrazy, na kterých pracovalo studio Strange Loop Studios, jež se mimo jiné staré o vizuální stránku The Weekndových koncertů. Ty se prodávaly různě – některé byly za fixní ceny pohybující se od 100 do 1 111 dolarů, jiné putovaly do rukou tomu, kdo dal největší příhoz. Nifty Gateway spustilo i formát losování, kdy se šťastlivec náhodně vylosoval, aby se do aukce mohl zapojit.

Dohromady pak aukce těchto exkluzivních digitálních kousků vynesla přes 2,2 milionu dolarů, což je v přepočtu zhruba 48,3 milionu korun. Dá se tedy říct, že The Weeknd nastavil novou laťku a na trendu NFT se velmi vydařeně svezl. Nyní je otázkou, zda v něčem podobném bude tento jednatřicetiletý umělec z kanadského Toronta pokračovat. Minimálně bychom ale mohli vidět i jiné hudebníky, kteří udělají něco obdobného.

weeknd4

Foto: Nifty Gateway

Jedna z digitálních kolekcí

Diskuze (0)

Novinka

Anonym