Symbol NFT inspirovaný londýnským punkem. Christie’s vydraží devět CryptoPunků a očekává za ně miliony

Filip HouskaFilip Houska

cryptopunk_1

Foto: Larva Labs

CryptoPunks, jeden ze symbolů novodobého digitálního umění

0Zobrazit komentáře

Jsou barevní, inspirovaní londýnskou punkovou scénou a limitovaní. Svým pixelovitým vzhledem připomínají tradiční videohry z 80. let, ale s herním průmyslem nemají nic společného. Naopak jsou symbolem digitálního umění posledních měsíců a přichází ve formě NFT, nového trendu ze světa kryptoměn. Řeč je o avatarech CryptoPunks, kteří začali jako experiment, aby se o pár let později dostali až do jedné z nejslavnějších aukčních síní světa.

Přesně za měsíc, tedy 13. května, se totiž devět unikátních CryptoPunků objeví v online dražbě pořádané aukčním domem Christie’s, který očekává, že se jejich cena vyšplhá až k devíti milionům dolarů, respektive 196 milionům korun. A to by mohlo být pro trh s NFT, jinak řečeno digitálními předměty s certifikovaným vlastnictvím na blockchainu, zásadní s ohledem na vstup do mainstreamu.

„Myslím, že většina populace NFT pořád nechápe nebo jej vnímá jako totální výstřednost. A šílené částky, které jsou s podobnými aukcemi spojené, to jenom více a více podporují. Za mě je NFT prvním krokem k většímu budoucímu nasazení pro vlastnění digitálních předmětů,“ komentuje pro CzechCrunch technologický youtuber Petr Mára, který NFT podrobně sleduje.

V čem jsou ale konkrétně CryptoPunkové tak speciální, že přilákali pozornost i takových institucí, jako je Christie’s? Odkud vůbec vzešli a co stojí za tím, že se jejich prodejní cena v kryptoměně ethereum pohybuje i v řádech tisíců, tedy v desítkách milionů korun? Pro odpovědi na tyto otázky je nutné se vrátit v čase o zhruba čtyři roky, kdy byl tento nový kryptofenomén a symbol dnešních NFTs vytvořen.

Experiment s nádechem punku

První předzvěst CryptoPunků přišla už v prosinci roku 2016, kdy si vývojář a spoluzakladatel newyorského softwarového studia Larva Labs John Watkinson pohrával s myšlenkou programu, který by algoritmicky generoval tisíce různorodých postaviček v pixelovitém provedení. Ani tehdy nevěřil, že by skládáním různých barev pleti, stylů účesů nebo slunečních brýlí něčeho zásadního dosáhl – zkrátka to bral jako zábavu.

cryptopunks-1920×1280

Foto: Larva Labs

Postavičky CryptoPunks

Poté, co generátor vytvořil rovných deset tisíc těchto avatarů, kteří na první pohled vypadají jako z prehistorických počítačových dob, Watkinson a jeho kolega Matt Hall přemýšleli, co s nimi vlastně budou dělat. Napadlo je, že by z nich mohli vytvořit mobilní hru. Nebo alespoň platformu, v rámci které je lidé mohli sbírat. A to byl z dnešního pohledu přelomový nápad.

Vzhledem k tomu, že se zajímali také o kryptoměny, které okolo roku 2017 nabíraly na síle, chtěli do svých pestrobarevných avatarů zakomponovat bitcoin. Nakonec ale objevili ethereum, respektive jeho decentralizovanou databázi transakcí neboli blockchain, u kterého si uvědomili, že by jejich postavičky mohly být zastupovány nezaměnitelným tokenem (NFT). Takovým, který je vždy unikátní. Jedinečný. A v té době poměrně netradiční.

To, že jejich jednoduchá díla nezapadala do škatulek klasického umění a propracovaných animovaných výtvorů, celému původně experimentálnímu projektu přišlo vhod – od začátku tvůrci chtěli, aby avataři vyjadřovali jakési vzepření vůči společnosti. Proto jsou inspirováni londýnskou punkovou scénu 70. let, což je podle nich ta správná estetika pro „revoluční“ nápad.

Než s CryptoPunky oficiálně vyrukovali, zveřejnili je na Redditu a fóru Hacker News. Tam se o ně pár lidí přihlásilo a Watkinson s Hallem je prvním zájemcům nabídli zadarmo. Už tehdy ale měli v hlavě, že by je mohli prodávat na blockchainu, což ostatně vyhlásili v červnu roku 2017 s poměrně silnou vizí: „Tento projekt na bázi Etherea může změnit to, jak přemýšlíme o digitálním umění.“

Genderový nepoměr s obří hodnotou

Už při svém zrodu tvůrci ustanovili, že CryptoPunků bude přesně 10 000. Konkrétně 6 039 pánských variant a 3 840 dámských verzí. Téměř 700 z nich nosí rtěnku, dalších 303 postaviček má licousy a 286 „punkáčů“ vystupuje s 3D brýlemi. Důležité ale je, že žádný CryptoPunk není totožný, tím pádem jsou všichni zcela unikátní a mají odlišné vizuální vlastnosti. Co je ovšem stejné, je standard, na kterém jsou jejich tokeny založené – tím je ERC-721.

Tvůrcům z Larva Labs pak už jen stačilo vyčkat, než si kryptotrend zvaný NFT najde cestu mezi širší základnu lidí, prozatím zejména blockchainových nadšenců a fanoušků do moderního umění. To se stalo před několika měsíci. NFT začalo prosakovat do médií, na Instagramu se rozjely první větší komunity jeho příznivců a rostla i síla online tržišť, mezi které patří třeba OpenSea. To byl pro CryptoPunky ten správný moment.

CryptoPunk Petra Máry za 32 ETH

Vzhledem k tomu, že spolu s virtuálními kočičkami CryptoKitties byli mezi prvními, kteří do světa tokenů pronikli, začali CryptoPunkové nabírat na hodnotě. I když lze najít avatary za „pouhých“ 20 ETH (zhruba 930 tisíc korun), existují i takové verze, které byly pořízeny za násobně vyšší sumy. Nejdražším se stal CryptoPunk s číslem 7804, jenž byl prodán za 7,5 milionu dolarů, tedy přibližně 164 milionů korun.

„Do budoucna se jejich cena bude samozřejmě lišit a raritní kousky (například Aliens, Zombies nebo Apes) budou mít větší hodnotu než zbytek. Co se týče mé investice, uvažuji spíše dlouhodobě a sázím na vzestup CryptoPunků po určité korekci,“ popisuje možný vývoj Petr Mára, který je jedním z prvních Čechů (ne-li úplně první), kteří si svého „punkáče“ pořídil za více než milion korun.

Trh s CryptoPunky je navíc velmi aktivní – k začátku tohoto měsíce bylo zaznamenáno více než osm tisíc transakcí za poslední rok, přičemž průměrná cena se pohybovala na úrovni 15,45 ETH (přes 30 tisíc dolarů). Dohromady pak pixelovití avataři generovali prodeje v hodnotě okolo 251 milionů dolarů.

Zvýší Christie’s zájem o NFT?

To, že se devět CryptoPunků dostalo až do aukční síně Christie’s (která vydražila i virtuální koláž od umělce Beepla za bezmála 70 milionů dolarů), svědčí o tom, že NFT získává velkou pozornost. S tím, jak rostou kryptoměny, objevují se i lidé, kteří chtějí své úspory – mnohdy nabyté právě z krypta – investovat do budoucnosti. O tom, proč může být NFT zajímavým investičním prostředkem, jsme ostatně psali v našem minulém článku.

beeple-nft

Foto: Christie’s

NFT v podobě digitální koláže od Beeple se prodalo za 1,5 miliardy korun

Vliv NFT mimo jiné vnímá i spoluzakladatel Twitteru Jack Dorsey, který v rámci nezastupitelného tokenu nabídl historicky první tweet, nebo třeba kanadský zpěvák The Weeknd, jenž na své exkluzivní virtuální kolekci pro fanoušky vydělal přes dva miliony dolarů. A lze očekávat, že podobných případů bude přibývat, přičemž nemusí jít jen o umění nebo raritní sběratelské kousky.

„Podle mě další fází po umění bude přesun lidí do virtuálních světů (VR, AR i Metaverse) – tam NFT bude dávat řádově větší smysl jako způsob univerzální definice majitele. Zatím de facto řešíme online nástroj v offline prostředí. Je to úplný začátek,“ předpokládá Mára.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym