Superhrdinové pronikli až na vrchol luxusu. Hodinky Audemars Piguet s Black Pantherem vyjdou na 3,5 milionu korun

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

audemars-piguet-royal-oak-concept-black-panther-watch-2

Foto: Audemars Piguet

Hodinky Audemars Piguet Royal Oak Concept Black Panther

0Zobrazit komentáře

Superhrdinové se na plátnech pravidelně objevují už velmi dlouho, za poslední dekádu ale snad poprvé naprosto ovládli mainstreamovou kulturu. Fanoušky Marvelu můžeme najít všude možně, dokonce ve světě vysoké horologie, tedy měření času a hodinářství. Tomu alespoň věří legendární švýcarská značka Audemars Piguet, která se ve spolupráci s Disneym rozhodla vytvořit speciální edici modelu Royal Oak se superhrdinou Black Pantherem. Vysoce propracované hodinky vyjdou v přepočtu na asi 3,5 milionu korun.

Takže ne, rozhodně nejde o hračku pro děti, ba ani dospělé, ale spíš o unikátní příležitost k investici nebo ultimátní sběratelský artefakt pro komiksové nadšence. Zároveň se ovšem komiksovým hodinkám dostalo představení na akci moderované hercem a komikem Kevinem Hartem se zjevnou dávkou nadhledu. Zde se také v charitativní aukci prodala jejich speciální verze z bílého zlata limitovaná na jediný kus za 5,2 milionu dolarů (v přepočtu 132 milionů korun).

To je i v té nejvyšší horologii velice ojedinělá částka. V případě standardní verze hodinek ale o vůbec šílenou cenu nejde a poměrně rychle by ji měl ozřejmit už samotný předlouhý název Audemars Piguet Royal Oak Concept Black Panther Flying Tourbillon. Spojuje jméno věhlasné značky, jeden z nejikoničtějších designů hodinek na trhu, limitovanou edici 250 kusů a extrémně náročné řemeslné provedení.

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v80), quality = 99

Foto: Audemars Piguet

Speciální verze hodinek z bílého zlata

Jeho základem je tourbillon, prvek kompenzující vliv gravitace na přesnost hodinek. Pokud tzv. krokový mechanismus, který zajišťuje uvolňování energie z pružiny do ručiček v přesných intervalech, stráví příliš dlouho v jedné orientaci, může být nepřiměřeně zatížen a ztrácet přesnost. Tourbillon krokový mechanismus umisťuje do neustále se otáčející klece, čímž vyvažuje zátěž na něj. 

Často se diskutuje o tom, nakolik tento prvek opravdu zvyšuje přesnost náramkových hodinek, z hlediska výroby jde nicméně o nesmírně náročnou záležitost. Proto se z tourbillonu stala „královská kombinace“, vyhrazená jen pro velice drahé modely. V případě hodinek s Black Pantherem navíc máme co do činění s létajícím tourbillonem, kdy je otáčející se klec k okolnímu skeletu strojku přichycena jen v jednom bodě. Vzniká tak dojem, jako by se tourbillon vznášel.

Kromě toho novinka neobsahuje žádné další speciální funkce (komplikace) a její hodnota spočívá hlavně v promyšleném designu a vrcholném řemeslném zpracování. „Vytvořit design hodinek nám trvalo více než rok a půl. Vložili jsme do nich řemeslo a know-how jak naší společnosti, tak externích partnerů,“ vysvětluje ředitel Audemars Piguet François-Henry Bennahmias.

Od začátku jeho značce šlo o to, aby výsledek spolupráce s Marvelem nepůsobil jen jako laciný pokus o svezení se na vlně popularity superhrdinů, ale jako dokonale zpracovaný šperk, jehož kvality jsou okamžitě zřejmé. Například ručně vyřezat a nabarvit figurku Black Panthera z bílého zlata tak trvá kolem třiceti hodin. Její vzhled, modelovaný podle komiksu (film tehdy ještě nevyšel), obsahuje obrovskou míru trojrozměrných detailů, viditelných jedině pod lupou.

audemars-piguet-royal-oak-concept-black-panther-watch-1

Foto: Audemars Piguet

Vyrobit figurku Black Panthera trvá desítky hodin

Figurka je pak zasazená do modelu z řady Royal Oak Concept, jenž kombinuje ikonické tvary Audemars Piguet a prostor pro různé experimenty zaměřené na silně technicistní pojetí. Superhrdina z technologicky vyspělé země Wakanda sem tedy dokonale sedí. „Chtěli jsme postavu, která reprezentuje hodnoty naší značky: rodinu, tradici, myšlení dopředu a technologie. Black Panther byl v tomto jasnou volbou,“ vysvětluje Bennahmias.

Byť by to od seriózního byznysmena ve vedení předního světového výrobce hodinek asi málokdo čekal, je velkým fanouškem komiksů. S Marvelem prý chtěl spolupracovat už před deseti lety, kdy jeho postavy teprve pomalu nabývaly mainstreamovou popularitu. Uvést věci do pohybu se ale povedlo, až když Bennahmiasův přítel Don Cheadle, herec a představitel další marvelovské postavy War Machine, do vydavatelství sám zavolal.

Výsledné hodinky svým místem na trhu navazují na dlouhou historii extravagantních luxusních kousků, dokonce obsahujících samotného myšáka Mickeyho. V 80. letech několik takových vytvořil Gérald Genta, jenž o dekádu dříve navrhl také design modelu Royal Oak. Současný Royal Oak s Black Pantherem se přesto setkal s mnoha odmítavými reakcemi, podle nichž je prý Audemars Piguet pro něco takového příliš seriózní značka.

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v80), quality = 85

Foto: Audemars Piguet

Ciferník hodinek má poměrně velkou hloubku

audemars-piguet-royal-oak-concept-black-panther-watch-4

Foto: Audemars Piguet

Na zadní straně hodinek nesmí chybět sklíčko pro výhled do mechanického strojku

Spolu s Patek Philippe a Vacheron Constantin totiž patří do tzv. svaté trojice výrobců hodinek s velice dlouhou historií a jedněmi z nejsofistikovanějších hodinek na světě. V některých ohledech tak možná otázka vhodnosti spolupráce s Marvelem opravdu je na místě. Na druhou stranu vysoká horologie je přeci zcela absurdní disciplína, kde vznikají ty nejkrásnější a nejzbytečnější předměty.

Jestli je někde prostor pro hravost té nejvyšší úrovně, pak právě zde. Proč by neměly existovat extrémně drahé hodinky s Black Pantherem, když existují jiné s koly a turbínami letadel nebo autentickou replikou šestnáctiválce Bugatti Chiron. V Audemars už usilovně pracují na hodinkách s dalším superhrdinou.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym