Sony posílá autorům megahitu Fortnite další stovky milionů. Epic Games díky tomu nabrali miliardu dolarů

Filip HouskaFilip Houska

fortnite2

Foto: Epic Games

Populární hra Fortnite od studia Epic Games

0Zobrazit komentáře

Americká vývojářská společnost Epic Games, která se proslavila zejména herní animovanou střílečkou Fortnite, má za sebou další úspěšné investiční kolo. A stejně jako minulý rok se v něm angažoval i japonský gigant Sony, jenž do autorů jedné z nejslavnějších her současnosti loni v červnu investoval 250 milionů dolarů výměnou na 1,4% podíl ve firmě.

Tentokrát Sony do Epic Games investuje o 50 milionů dolarů méně, ale celkově herní studio nabírá závratnou jednu miliardu dolarů (téměř 22 miliard korun), na které se dohromady podílelo čtrnáct investorů. Výkonný ředitel Epic Games Tim Sweeney zmínil, že nově nabraný kapitál bude použit především na „zrychlení práce okolo vývoje nových herních sociálních zážitků“.

Novinky, jež Epic Games spolu se Sony údajně chystají, by se měly objevit nejen v rámci Fortnite, který je pro studio vlajkovým titulem, ale také v hrách jako Rocket League či Fall Guys. Peníze poslouží i na vylepšení Unreal Enginu pro vývojáře třetích stran i zlepšení online služeb včetně obchodu s hrami Epic Games Store.

Tim Sweeney, šéf Epic Games

Tím, že Sony do Epic Games posílá další stovky milionů dolarů, se navíc posiluje obchodní vztah těchto dvou gigantů, což může být ku prospěchu oběma stranám. Japonský gigant se totiž netají tím, že chce herní tituly propojit s oblastmi hudby a filmu (k čemuž má ostatně vlastní etablované produkční divize Sony Music a Sony Pictures), přičemž Epic Games se jeví jako nejlepší kandidát pro tyto kroky.

Právě ve Fortnite během loňského roku proběhlo několik virtuálních akcí, které herně-sociální zážitky posunuly na zcela novou úroveň. Typicky jde o virtuální koncert rappera Travise Scotta nebo exkluzivní promítání traileru k filmu Tenet. Nehledě na to, že tam byly pouštěny i další filmy od režiséra Christophera Nolana. A toto směřování se Sony patrně zamlouvá.

Aby toho nebylo málo, Epic Games se Sony upevnili pouto i tím, že pro demonstrování další generace svého herního enginu Unreal Engine 5 využívalo konzoli PlayStation 5. Společně navíc pracovali i na vývoji architektury jejího úložiště. A zatímco se s japonskou společností domlouvá na nových výzvách, na pozadí řeší komplikované soudní spory s Applem.

Loni v srpnu totiž Epic Games obešli pravidla Applu, respektive jeho online obchodu App Store, a spustili svou vlastní platební bránu pro nákup herní měny ve Fortnite. To se společnosti z kalifornského Cupertina nelíbilo, a proto Fortnite z App Storu odstranila a následně „vyhrožovala“ omezením herního enginu Unreal Engine pro ostatní vývojáře. Během této kauzy padla nařčení z údajného monopolního jednání ze strany Applu, což vyeskalovalo soudními tahanicemi.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym