Šéf Spotify Daniel Ek chce Arsenalu vrátit zašlou slávu. Po fiasku se Superligou by fotbalový klub rád koupil

Filip HouskaFilip Houska

arsenal-ek

Foto: Nelson Ndongala/Spotify

Šéf Spotify Daniel Ek chce koupit londýnský Arsenal

0Zobrazit komentáře

Fotbalový Arsenal FC je pro svou bohatou historii srdcovým týmem milionů fanoušků po celém světě a spoluzakladatel streamovací služby Spotify Daniel Ek je jedním z nich. Na tom by nebylo nic tak zvláštního, kdyby si teď slavný londýnský klub nechtěl koupit. Ještě nedávno by taková zpráva zněla jako sci-fi, ale švédský miliardář svůj zájem o koupi Arsenalu oficiálně potvrdil a odstartoval tak jistě zajímavě dění ve sportovních i technologických kruzích.

Pro lepší pochopení celé situace – a důvodů, proč se o něčem jako prodej Arsenalu vůbec mluví – je nutné se vrátit na začátek minulého týdne, kdy fotbalovým světem otřásla kontroverzní zpráva o založení evropské Superligy, elitní soutěže pro nejbohatší fotbalové kluby planety. O vlastní soutěži pro vyvolené se spekulovalo dlouho, až její vznik minulou neděli zčistajasna několik předních evropských klubů skutečně oznámilo.

Arsenal byl mezi nimi a rozhodnutí o vytvoření vlastní soutěže odstřižené od zbytku fotbalového světa vyvolal na evropské scéně obří poprask a masivní vlnu negativních reakcí. Vznik takového projektu odsoudily řídící fotbalové organizace FIFA i UEFA, přičemž pohrozily, že zainteresované kluby vyloučí z prestižní Ligy mistrů i národních soutěží. Ještě více se ale vzbouřili fanoušci, kteří elitářskou soutěž pro hrstku vyvolených považovali za zradu a chamtivost šéfů klubů.

arsenal

Foto: Who’s Denilo/Unsplash

Emirates Stadium, domácí stánek londýnského Arsenalu

Netřeba dodávat, že v takové lize by se točily obrovské peníze, zejména z televizních vysílacích práv, a klubům by se tak mohly vyplácet větší sumy. Což je vlastně logické a také hlavní důvod, proč do toho Arsenal spolu s Realem Madrid, Barcelonou, Juventusem či Manchesterem United a dalšími kluby šel. Je otázka, jak moc by v průběhu let bavilo diváky sledovat bitvy stále stejných týmů dokola, ale to je jiná debata.

Proti zapojení do takzvané Superligy mohutně protestovali i fanoušci Arsenalu, což nakonec vedení klubu přesvědčilo k tomu, aby se účasti v takové soutěži vzdalo a omluvilo se. Ostatně tak pouhých 48 hodin od oznámení původního záměru založit Superligu učinila většina klubů, která se do ní měla zapojit, a elitářská fotbalová soutěž zanikla tak rychle, jako vznikla. A právě v době třaskavých reakcí nejen na sociálních sítí se ozval také Daniel Ek, šéf Spotify.

Začalo to obyčejným tweetem, ve kterém napsal, že „pokud by KSE (Kronke Sports & Entertainment, majitel klubu – pozn. red.) chtělo Arsenal prodat, rád by přihodil svou nabídku“. Hned tím na sebe logicky strhl pozornost a začal zajímat i fanoušky Arsenalu, z nichž o něm mnoho do té doby možná ani nevědělo. Současného majitele, 73letého amerického miliardáře, který zároveň vlastní i několik zámořských sportovních franšíz v Los Angeles či Coloradu, totiž nemají příliš v oblibě.

Zato osmatřicetiletý Daniel Ek bere Gunners, jak se Arsenalu přezdívá, jako srdcovou záležitost. Jak zmínil pro server CNBC, Arsenalu fandí od dětství a přirozeně chce, aby byla týmu navrácena jeho sláva. Vzhledem k tomu, že se jeho jmění odhaduje na 4,9 miliardy dolarů, nejde v případě odkupu nutně o nerealizovatelný krok, přičemž magazín Forbes aktuálně odhaduje hodnotu Arsenalu na zhruba 2,8 miliardy dolarů. Kolem cenovky by ale jistě byla velká debata.

Nic se prodávat nebude

Je zřejmé, že hlavním výchozím bodem rozhodnutí Daniela Eka, že by vůbec mohl vstoupit do jednání o koupi Arsenalu, pramení právě z nešvaru jménem Superliga. I když z ní pravděpodobně nic nebude, tak fanoušci (a nejen ti Arsenalu) dali jasně najevo, že s kroky svých zahraničních majitelů absolutně nesouhlasí, a tak se v některých případech začalo spekulovat o jejich možném konci. Samotný Stan Kroenke ovšem zatím nic takového nepřipouští a na spekulace odvětil, že klub prodávat nehodlá.

Klub, který Kroenke se svou firmou vlastní od roku 2018, kdy převzal jeho plnou kontrolu, na prodej oficiálně není, což Stan Kroenke spolu se svým synem Joshem, jenž se na vedení Arsenalu podílí, potvrdili i pro agenturu AP. „Arsenalu zůstáváme stoprocentně oddaní a žádný podíl v klubu neprodáváme. Formálně jsme nedostali žádnou nabídku a žádnou ani nebudeme brát v potaz,“ říkají.

daniel_ek_4-min

Foto: Spotify

Spoluzakladatel a CEO Spotify Daniel Ek

Daniel Ek se však nevzdává. Podle nejnovějších informací zvažuje, že formální nabídku na odkup Arsenalu podá, a pro CNBC bez větších podrobností zmínil, že si již zajistil také financování. „Nečekám, že se to stane přes noc – jsem připraven na dlouhý boj. Vše, co můžu teď udělat, je, připravit si promyšlenou nabídku, kterou jim donesu, a budu doufat, že mě vyslyší. Chci, aby se klubu dařilo lépe. To je můj hlavní zájem,“ říká šéf Spotify.

V kuloárech se navíc proslýchá, že by do toho šel švédský podnikatel se třemi klubovými legendami – Thierrym Henrym, Dennisem Bergkampem a Patrickem Vieirou. Alespoň takto o tom informuje i britský sportovní deník Sky Sports. Zda to tak bude, zatím není jisté, ale i právě Henry není spokojen, co se s týmem, kde strávil nejlepší roky své fotbalové kariéry, stalo, o čemž mluvil v médiích.

Bude tedy zajímavé sledovat, co se v následujících týdnech bude dít, a to nejen pro fanoušky Arsenalu. Pokud nějaká šance na odkup Arsenalu ze strany Daniela Eka vůbec existuje, pak je podle všeho zatím spíše minimální, ale s ohledem na turbulentní dění v posledních dnech na celé fotbalové scéně si nemůžeme být ničím jisti. Zajímavé dopady by navíc takový deal mohl potenciálně mít i na technologický sektor a startupový ekosystém, o čemž píše magazín Sifted.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym