Šéf Bohemia Interactive Marek Španěl se pouští do nového dobrodružství. Kupuje vydavatelství Echo Media

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

marek_spanel

Foto: Bohemia Interactive

Marek Španěl, spoluzakladatel a šéf českého herního studia Bohemia Interactive

0Zobrazit komentáře

O Marku Španělovi se dosud mluvilo hlavně jako o spoluzakladateli a šéfovi úspěšného herního studia Bohemia Interactive, které vzniklo už před více než dvaceti lety a patří mezi stálice tuzemského herního průmyslu. Osmačtyřicetiletý vývojář se však teď ve své podnikatelské kariéře vydává do nového světa. Stává se totiž majoritním vlastníkem vydavatelství Echo Media, které provozuje deník Echo24 a Týdeník Echo.

„Jsem dlouholetý předplatitel a příznivec Echa. Vnímám užitečnost existence Echa pro společnost a chci přispět k jeho dalšímu rozvoji jako autonomního, nezávislého a svobodného média. S trochou nadsázky jsem se z předplatitele stal vydavatelem,“ uvedl Marek Španěl k nečekané transakci, jejíž výše nebyla zveřejněna.

Většinový podíl odkupuje šéf Bohemia Interactive od Rudolfa Ovčařího, který byl dosavadní majoritním vlastníkem a Echo Media finančně podporoval. Zveřejněna nebyla ani výše podílu, kterou Španěl v akciové společnosti Echo Media získá. Co se týče čísel, zveřejňuje vydavatelství to, že jeho Echo24 má dva miliony uživatelů měsíčně a více než 13,5 tisíce předplatných.

echo24

Foto: CzechCrunch

Echo Media vydává například Echo24.cz

Loni přitom Rudolf Ovčaří hovořil o tom, že by chtěl nadpoloviční většinu akcií Echa v rámci velkého experimentu distribuovat mezi předplatitele. V rozhovoru pro Echo24 popisoval, že by čtenáři mohli získávat akcie Echa k zakoupenému předplatnému. Jak se plán vyvíjí, zatím není jasné, ale zdá se, že Španělův odkup nadpoloviční většiny Echo Media tuto strategii trochu mění.

Do čela vydavatelství se po majetkových přesunech opět postaví zakladatel a šéfredaktor Echa Dalibor Balšínek, který se stane předsedou představenstva a akcionářem vydavatelství. „Marek Španěl je pro Echo ideální typ majoritního akcionáře, je selfmademanem, z garáže vybudoval vývojářskou firmu světového významu,“ říká Dalibor Balšínek, který před založením Echa působil v Lidových novinách a mateřské skupině Mafra.

„Marek Španěl nedělal obchody se státem, což je pro nezávislé médium důležité. Podobně jako Jeff Bezos se ujal Washington Post, Marek Španěl posiluje Echo, které se ale opírá o pravicový a konzervativní hodnotový základ. Chtěl bych také poděkovat panu Rudolfu Ovčařímu, že stál u zrodu Echa a několik let jej zásadně finančně podporoval,“ dodal Balšínek.

O Marku Španělovi bylo naposledy slyšet v souvislosti s děním v jeho herním studiu Bohemia Interactive, které oznámilo, že v loňském roce utržilo zhruba 1,6 miliardy korun a vykázalo vysoký zisk. Zároveň v únoru upeklo sjednalo obchod, když minoritní podíl odprodalo čínskému gigantovi Tencent, díky němuž chce více prorazit právě na lukrativním čínském trhu.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym