Raritní prototyp fotoaparátu Leica od bývalého šéfdesignéra Applu Jonyho Ivea jde do aukce. Cena začíná na 2,6 milionu

Filip HouskaFilip Houska

Raritní prototyp fotoaparátu firmy Leica, na kterém se podílel Jony Ive

0Zobrazit komentáře

Jony Ive se proslavil jako dvorní designér Applu, který vdechl podobu prvnímu iMacu, iPodu, iPhonu nebo Apple Watch. Dokonce se podílel i na návrhu obřího sídla společnosti Apple Park. To ale neznamená, že si nemohl designově odfrknout i někde jinde než u svého tehdejšího zaměstnavatele. Například v segmentu fotoaparátů, konkrétně pro společnost Leica, jejíž raritní prototyp s Iveovým rukopisem nově zamířil do aukce.

Legendární německá společnost Leica patří ke světovým matadorům, co se výroby kamer a čoček týče. Vznikla už v roce 1914 a od té doby si vybudovala silnou pozici, která je podpořena kvalitním marketingem a samozřejmě tím, že jsou její fotoaparáty stále vyráběny v Německu v domovském městě Wetzlar. Tato bohatá historie možná byla důvodem, proč Leica přilákala i někoho jako Jony Ive.

Držitel Řádu britského impéria, který byl pasován i na rytíře, ve spolupráci s designérem Marcem Newsonem zhruba před osmi lety navrhl unikátní prototyp nového fotoaparátu, který vycházel z křivek, jež jsou pro Leicu typické, ale zaobalil ho do leštěného, hliníkového kabátku. Objektiv i struktura manuálních tlačítek pak kopírovala známé modely německé firmy, mezi kterými vyniká především Leica M10.

Ikonická manuální tlačítka

leica-2

Objektiv Apo-Summicron 2/50 mm ASPH

Finální model nikdy nevstoupil do běžného prodeje, Leica ovšem svým zákazníkům i příznivcům Jonyho Ivea v roce 2013 udělala radost tím, že jeden kousek nabídla k aukci, v rámci které se vydražil za 1,8 milionu dolarů (při dnešním přepočtu 40 milionů korun). Konkrétně se jednalo o speciální verzi modelu M pro charitativní účely společnosti RED, se kterou Apple spolupracuje.

Nyní se ale do aukce dostává i zmíněný prototyp, od kterého se Ive a Newson při výrobě modelu Leica M odvíjeli. Dražba začíná v červnu s vyvolávací cenou 100 tisíc eur (2,6 milionu korun), byť se očekává, že by se mohla vyšplhat až na 250 tisíc eur, což je v přepočtu 6,5 milionu korun. A patrně půjde o velkou parádu pro skalní fanoušky.

Není však zatím jasné, zda je nabízený kousek zcela funkční, na druhou stranu by stejně byl s největší pravděpodobností určen na poličku. Leica ovšem uvádí, že prototyp fotoaparátu je v kondici B+, což znamená „velmi dobře zachovalý“.

Rozlet Jonyho Ivea

Jony Ive = Apple. Tato rovnice platila od roku 1992 do roku 2019, kdy jeden z nejuznávanějších průmyslových designérů a držitel Řádu britského impéria Apple formálně opustil, aby se mohl věnovat jiným věcem. Právě s Marcem Newsonem založili studio LoveFrom a na povrch vyplynulo, že budou s Applem stále externě spolupracovat.

Zda se tato domluva už nějak projevila v nových produktech od giganta z kalifornského Cupertina, se zatím neví. V říjnu loňského roku se pak odehrála další zásadní věc, když Ive uzavřel spolupráci s Airbnb. Ani tam však zatím není jisté, zda na nových věcech spolupracují. Za zmínku ovšem stojí i unikátní prsten vybroušený z jednoho kusu diamantu, který Ive navrhl.

ive-1

Foto: Apple

Jony Ive, tvůrce iMacu, iPhonu nebo iPadu

Diskuze (0)

Novinka

Anonym