Než aby při čtení dělal výpisky, vytvořil Michal Veselý aplikaci Quotera. Chce z ní udělat globální databázi úryvků

Jiří SvobodaJiří Svoboda

Aplikace Quotera od Michala Veselého

0Zobrazit komentáře

Způsobů, jak číst knihu, je celá řada. Pokud si ale chcete z literatury také něco zapamatovat, dřív nebo později skončíte u nějaké formy poznámek. Počínaje ohnutými rohy stránek a zvýrazňovači a konče dlouhými výpisky nebo čtenářským deníkem. Ani jedna z těchto forem však při čtení nevyhovovala Michalovi Veselému, a tak si vytvořil vlastní technologický vylepšovák.

Veselý je vášnivý šachista, čtenář a jelikož pracuje jako produktový manažer v Seznamu, řešení pojal technologicky. Nápad se mu zrodil v hlavě před dvěma roky. Jak jinak než při čtení. „Četl jsem skvělou knihu Platform Revolution a stále jsem si stěžoval, že si ji budu muset přečíst ještě minimálně třikrát, abych si zapamatoval všechny zajímavosti, o kterých autor píše,“ říká.

„Do hlavy to natlačit nešlo a papírový deník se mi zdál nešikovný,“ vzpomíná Veselý a doplňuje: „Zrodil se tak nápad na appku, která dovede tvořit úryvky papírových knih a jakousi soukromou sbírku moudrosti.“

Projektu dal název Quotera. K volnočasové aktivitě nadchnul postupně další tři kamarády, Petra Husáka, Michala Blažka a Martina Forejta, a nápad spolu postupně přetvořili do reality. V červenci 2019 pak vydali první verzi aplikace.

Michal Veselý, tvůrce Quotery a produktový manažer v Seznamu

Princip Quotery je v zásadě jednoduchý. Aplikace načtením čárového kódu nebo ISBN přidá novou knihu, poté už stačí vyfotit její libovolnou část, zvýraznit nejzajímavější úryvek a uložit. Quotera z fotky rozpozná text a uchová jej v digitální podobě.

„Na rozdíl od konkurence zvýrazňujeme jednoduše, dotykem prstu. Je to intuitivnější řešení než obdélníkové ořezání fotky, po kterém musí uživatel ‚luštit‘, co si to vlastně uložil, protože vyfotil text s přebytky po stranách,“ vysvětluje autor myšlenky.

Výsledkem je tak osobní a praktická digitální knihovnička plná úryvků z přečtených knih. K nim lze pro lepší orientaci připsat i stranu, na které se nachází, nebo je okamžitě sdílet mimo samotnou aplikaci.

Propojit uživatele a agregovat úryvky

Jako každá aplikace pracující s určitým stupněm rozpoznávacího softwaru i Quotera má své mouchy. Neporadí si zatím se slovy rozdělenými na konci řádku nebo sem tam chybně přečte nějaké písmeno. I proto lze ale převedený text před dalším použitím jednoduše upravit.

Pro autory je nicméně Quotera stále volnočasovým projektem. A tak zatímco nápadů mají hromadu, času už méně. Základní myšlenka služby je zároveň poměrně jednoduchá, takže není divu, že v obchodech s aplikacemi existují podobné výtvory. Podle Veselého ale míří trochu jiným směrem.

„Nejblíže naší současné podobě je aplikace Highlighted. Ta ale, mám pocit, nesměřuje tam, kam chceme my, a to je sesíťování uživatelů a vytvoření ‚světa citátů ze skutečných knih‘. O agregaci se snaží jiná appka Underline, ale ta mi zase přijde zbytečně komplikovaná,“ popisuje Veselý potenciální konkurenty.

Sociální aspekt se autorům jeví jako jedna z možností, kam mohou svůj projekt nadále ubírat. Podle jejich odhadů jsou na světě nejméně desítky milionů lidí, kteří už nějakou formu poznámek využívají – ať už je to plnohodnotný čtenářský deník, prosté zvýrazňování nebo používání samolepicích barevných štítků.

Quotera je jakási knihovna úryvků v kapse

Právě těm Quotera měla pomoci nejen tvořit poznámky, ale podle Veselého i ukázat cesty k myšlenkám jiných čtenářů stejné knihy nebo i zcela nových titulů. „Rádi bychom, aby kromě pomocníka na vlastní četbu vznikla i síť plná kvalitního a zajímavého obsahu, která bude čtenářům k užitku díky kratší a stravitelné formě úryvků,“ doplňuje hlavní tvůrce.

De facto by tak šlo o globální databázi úryvků ze zajímavých knih, ale kromě toho mají autoři v plánu i další funkce. Ty mají práci s Quoterou ještě více usnadnit, postupně se tak dostane třeba na propojení s desktopem, cloudovou synchronizaci, tagovací systém nebo vyhledávání v úryvcích podle knih či autorů.

„Aplikaci postupně odemykáme i pro vybrané zahraniční země. V blízké budoucnosti bychom rádi vylepšili ‚úryvkovací‘ funkce, které ocení studenti a další profese pracující s textem. Chceme uživateli dovolit také prozkoumávání sbírek citátů jiných uživatelů nebo zavést funkci seznamu knížek k přečtení,“ nastiňuje Veselý další vývoj.

Michal Veselý stvořil ve volném čase aplikaci Quotera

Aktuálně Quotera funguje především v angličtině a češtině, další jazyky bude teprve přidávat. Výrazně by se měla také rozšířit nabídka knih, které aplikace automaticky pozná podle ISBN. Autoři prozatím neplánují konkrétní podoby monetizace, ale pro uživatele by i do budoucna rádi udrželi aplikaci zdarma.

„Myslíme si ale, že při rozumném množství uživatelů by mohla Quotera generovat poměrně velké množství zajímavého obsahu i souvisejících dat. Potenciál tedy spíše vidíme v B2B spolupráci,“ doplňuje Veselý. Quotera počítá své uživatelé zatím ve stovkách, celkově už vytvořili přes 2 500 úryvků. Dostupná je na App Store a Google Play.

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym