Neobvyklé obytné moduly v půvabné přírodě. V Nízkých Tatrách vyrostlo jedenáct designových lesních apartmánů

ark

Foto: BoysPlayNice

V Nízkých Tatrách vyrostlo 11 úkrytů sloužících pro potřeby hostů místního hotelu

0Zobrazit komentáře

Na vrchol slovenské hory Chopok čnící do výše 2 024 metrů nad mořem se lze dostat pěšky, ale také lanovkou, která slouží i pro místní lyžařské radovánky. A právě nedaleko jedné z místních sjezdovek se v lesích zjevilo jedenáct objektů, které nehnutě dřímají v samém srdci střediska. Jedná se o obytné dvojdomky, které slouží coby lesní apartmány hotelu Björnson.

Jedenáct obydlí je dílem studia Ark-shelter, za kterým stojí architekti Michiel De Backer, Viktor Mikovčák a Martin Mikovčák. Ti se soustředí především na návrhy kompaktních obytných modulů, skrze které chtějí člověka vracet zpět ke kořenům.

Znamená to, že moduly mají obyvatelům umožnit v těsném sepětí s přírodou odpočívat, pracovat nebo rovnou žít. Tuto filozofii vystihuje i projekt v Nízkých Tatrách, navržený téměř přesně dle představ investora. Tím je zmiňovaný hotel Björnson, jehož hlavní budova leží nedaleko lesních apartmánů.

ark-shelter4

Foto: BoysPlayNice

Jedenáct objektů je novou ukrytou krásou Jasné

Architekti při návrhu dbali na co nejmenší zásah do celého biotopu, ve kterém příbytky vyrostly. Proto nestojí na klasické základové desce, ale o kontakt s podložím se starají pouze patky, které objekty nadzvedávají, a jak říkají sami tvůrci, nechávají běžet krajinu pod budovou a dýchat ji. Biotop se v tomto případě navíc zdvojnásobuje díky zeleným střechám, kterými je každý z přístřešků zaklopen.

Samotná koncepce apartmánů vychází z úprav již existujících prvků. Jednotlivé objekty jsou vždy tvořeny dvojicí modulů, které v sobě ukrývají ložnici napojenou na obývací pokoj, dále dětský pokoj, koupelnu a vstupní zádveří. Moduly jsou také propojeny posuvnou stěnou, takže lze jejich prostor vzájemně prolnout.

Díky tomu se vytváří možnost vytvořit příjemný prostor, v němž mohou mít těsný kontakt například dvě rodiny, které si přijely společně užít lyžařskou dovolenou na sjezdovce Jasná, u níž se jedenáctka neobvyklých budov nachází.

Každý apartmán má jednostrannou orientaci a nabízí výhledy různými směry na les či sjezdovku tak, aby se hosté vzájemně nerušili. Užitná plocha každého z přístřešků činí 75 metrů čtverečních, přičemž se jejich dispozice mírně liší v detailech, jako je podoba koupelny či přítomnost malých teras.

ark-shelter6

Foto: BoysPlayNice

Výhled jednoho z přístřešků

ark-shelter5

Foto: BoysPlayNice

Díky posuvné stěně se dá z kompaktního prostoru vykouzlit prostorný apartmán

Hostům lesních úkrytů jsou mimo samotné domky k dispozici také veškeré služby blízkého hotelu spolu s jeho zázemím, tedy nejen restaurace, ale i malé lesní wellness, které vzniklo propojením čtyř modulů.

Jedná se o spojení malých sauniček a odpočíváren, které nabízejí služby maséra a nejen zasloužený relax pro tělo, ale také výhled do hluboké zeleně nedalekých smrčin, který dokáže uklidnit i mysl.

Pro architekty z Ark-shelter však práce na místě ještě neskončila. Na proměně tváře areálu by se měli podílet také prostřednictvím dalších stavebních etap sjednocujících celý hotelový komplex. Hostům by se tak měly časem otevírat další možnosti, jak si vychutnat pobyt v Nízkých Tatrách.

ark-shelter1

Foto: BoysPlayNice

Každý objekt pracuje s koncepcí dvou vzájemně propojených modulů

ark-shelter3

Foto: BoysPlayNice

Výhled z domů je orientován tak, aby se hosté vzájemně nerušili

Diskuze (0)

Novinka

Anonym