Na světě je více dolarových miliardářů než kdy dříve. Poprvé se mezi ně připojil i spoluzakladatel Avastu Eduard Kučera

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

Eduard Kučera, spoluzakladatel Avastu

0Zobrazit komentáře

Lidí s majetkem v hodnotě deseticiferných částek přibylo v době globální zdravotní krize nejvíce v historii a všichni z nich mají na trhu dohromady hodnotu asi 13,1 bilionu dolarů. Na úplném vrcholu žebříčku se stále drží Jeff Bezos, na kterého se dotahuje Elon Musk. O pár desítek příček níže se ale odehrává další změna – mezi dolarovými miliardáři je totiž podle Forbesu poprvé devět Čechů.

Sběr veškerých dat pro odhad hodnoty majetku a jejich vyhodnocení provedl (stejně jako každý rok) americký magazín Forbes. Letos měl za pětatřicet let, co žebříček miliardářů vydává, vůbec nejvíce práce, jelikož se seznam jmen poprvé rozrostl až na 2 755 osob. To je o 660 miliardářů více než před rokem, přičemž majetek nejbohatších se meziročně zvýšil o celkem pět bilionů dolarů.

Nejnovějším přírůstkem z Česka je Eduard Kučera, který na konci 80. let spoluzaložil Avast. S kolegou Pavlem Baudišem držel rovnocenný podíl v antivirové firmě až do roku 2014, kdy začal svou část odprodávat, přičemž dnes mu v Avastu patří 10,5 %. Ačkoliv se společnost známá hlavně díky bezplatnému antiviru stala počátkem loňského roku středem kontroverze kvůli prodeji dat o chování svých uživatelů, její hodnota neustále míří vzhůru.

Eduard Kučera a Pavel Baudiš, spoluzakladatelé Avastu

Jak jsme psali v březnu, v době pandemie a s ní spojeným nárůstem práce z domova zájem o zabezpečení počítačů výrazně stoupal. Pro Avast to znamenalo meziroční zvýšení tržeb o 2,3 % a také úspěšný vstup na londýnskou burzu. Ačkoliv ředitel firmy Ondřej Vlček poznamenal, že není příjemné uprostřed globální krize profitovat, je to hlavně odrazem zvýšeného zájmu o bezpečnost.

Pro Kučeru to nyní znamená hodnotu majetku kolem 1,1 miliardy dolarů (23,9 miliardy korun), přičemž jeho kolega Pavel Baudiš, který se již na seznamu dolarových miliardářů objevil dříve, drží majetek v hodnotě 2 miliard dolarů (43,5 miliardy korun). Na opačném konci žebříčku nejbohatších Čechů se s hodnotou ve výši 17,5 miliardy dolarů (382 miliard korun) naposledy umístil Petr Kellner, který nedávno tragicky zemřel.

Celkově se umístil na 110. pozici nejmajetnějších lidí na světě. O více než dvě třetiny méně (5,5 miliardy dolarů, respektive 121 miliard korun) má Karel Komárek, jehož konglomerát KKCG spravuje například cestovní kancelář Fischer, sázkovou kancelář Sazka nebo MND Group těžící ropu a zemní plyn.

petr-kellner

Foto: PPF

Zesnulý Petr Kellner byl nejbohatším Čechem

Následují majitel realitního impéria CPI Radovan Vítek s hodnotou 4,8 miliardy dolarů (105 miliard korun), Daniel Křetínský se jměním ve výši 4,1 miliardy dolarů (90 miliard korun) a premiér Andrej Babiš, který jako konečný vlastník majetku kontroluje ve svěřenských fondech 3,5 miliardy dolarů (77 miliard korun).

Dále se do seznamu nejbohatších Čechů dostal majitel energetické společnosti Sev.en Energy Pavel Tykač a Marek Dospiva, spolumajitel finanční skupiny Penta. Všichni z nich se v žebříčku Forbesu objevili už v předchozích letech. Kompletní sestavu Čechů si můžete prohlédnout na webu amerického Forbesu.

Světu nadále kraluje Jeff Bezos

Žádné nové přírůstky se neodehrály na těch globálně nejvyšších postech miliardářů, jejichž jmění je pro většinu lidí zcela nepředstavitelné. Celému seznamu i nadále kraluje Jeff Bezos, který oproti loňskému roku zbohatl o závratných 64 miliard dolarů a jeho celkový majetek se odhaduje na 177 miliard dolarů (4,5 bilionu korun).

Poměrně blízko ho ale se 151 miliardami dolarů následuje nováček v první desítce, Elon Musk, který za svůj vzestup z loňského jednatřicátého místa vděčí obrovskému růstu hodnoty Tesly. Začátkem letošního roku dokonce Bezose v hodnotě jmění přeskočil a o pozici nejbohatšího muže planety se přetahovali. A aktuálně jsou podle Bloomberg Billionaires Indexu, který miliardáře taktéž mapuje, na dostřel: Bezos má 189 miliard dolarů, zatímco Musk 178 miliard. Metodika výpočtů Forbesu Bloombergu se nicméně v některých aspektech liší.

Zbytek nejbohatší desítky pak také patří samým mužům. Třetí je majitel konglomerátu luxusních značek LVMH Bernard Arnault, čtvrtý Bill Gates a pátý Mark Zuckerberg. Žebříček pokračuje Warrenem Buffettem, dvojicí zakladatelů Googlu a indickým podnikatelem Mukešem Ambanim.

První ženy se objevují až na 12. a 17. místě. Konkrétně jde o Françoise Bettencourt Meyersovou, jež spolu s rodinou vlastní většinu kosmetického giganta L’Oreál, a Alice Waltonovou, dceru zakladatele maloobchodního řetězce Walmart. V průběhu loňského roku díky růstu hodnoty Amazonu atakovala pozici nejbohatší ženy na planetě také MacKenzie Scottová.

mackenzie-scott-bezos

Reprofoto: Charlie Rose

Bývalá manželka Jeffa Bezose MacKenzie Scottová

Bývalá žena Jeffa Bezose se však své bohatství podle všeho nesnaží nijak aktivně navyšovat. Naopak se hned po rozvodu zavázala naprostou většinu rozdat. Například na boj s koronavirem, klimatickými změnami nebo genderovou nerovností darovala v roce 2020 přes čtyři miliardy dolarů a překonala tak i Warrena Buffetta, který je jedním z nejznámějších filantropů.

Její příspěvky jsou zvlášť významné v kontextu s faktem, že se pandemie ukázala být dalším „rozevíratelem“ nůžek mezi těmi nejbohatšími a chudšími částmi společnosti. Zatímco byznys v oblastech jako technologie, zábava nebo doručování výrazně rostl a držitelům akcií generoval i miliardy dolarů za den, miliony lidí ve službách nebo restauracích přišly o příjem nebo rovnou o práci.

Šéfredaktor amerického Forbesu Randall Lane situaci přesto shrnuje slovy, že není tak černá, jak se na první pohled jeví. „Zatímco nárůst počtu miliardářů se může zdát skandální, základní trendy mohou přinést prosperitu všem,“ říká. Jako jeden z příkladů zmiňuje Ugura Sharina, tureckého imigranta, jenž v Německu založil biotech firmu BioNTech. Její hodnota rostla díky úspěšné spolupráci s Pfizerem na vývoji vakcíny proti COVID-19.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym