Miroslav Uďan po 12 letech končí jako ředitel Shoptetu. Kormidlo přebírá Samuel Huba a zaměří se na expanzi

Peter BrejčákPeter Brejčák

miroslav-udan-boxed

Foto: Nguyen Lavin/CzechCrunch

Miroslav Uďan, spoluzakladatel a CEO Shoptetu

0Zobrazit komentáře

Konec jedné éry. Miroslav Uďan končí jako ředitel jedničky na tuzemském trhu e-shopových řešení, společnosti Shoptet, kterou zakládal v roce 2009 a od té doby ji také vedl. Firma v posledních letech výrazně zrychlila svůj růst a loni naplno otevřela expanzi do zahraničí. Pokračování v těchto projektech i udržení růstu počtu klientů a zaměstnanců teď nově bude mít na starosti Samuel Huba, dosavadní provozní ředitel.

Čtyřicetiletý Miroslav Uďan bude v Shoptetu působit i nadále, přesouvá se však do strategické role mimo její přímé řízení. Toho se začátkem dubna ujal Samuel Huba, který tak přebírá vedení společnosti, jež v loňském roce zaznamenala obrat ve výši 200 milionů korun.

Na řešení Shoptetu funguje aktuálně 27 tisíc e-shopů, tedy přibližně polovina všech v Česku, a během loňského roku přes ně proteklo 36 miliard korun, kdy na nich nakoupilo asi 3,5 milionu zákazníků. Tuzemský trh však už začal být firmě příliš malý, loni proto spustila zahraniční expanzi a její první kroky vedly do Maďarska.

Zaměřeno na expanzi

„Česko je vyspělá e-commerce velmoc a náročný trh. Shoptet si zde dokázal vybudovat pozici jedničky, což nám dává silné základy pro zahraniční expanzi. Přípravy pro budování naší pozice na nových trzích jsme spustili již v loňském roce, naše ambice pro nadcházející období jsou ale mnohem větší,“ uvádí Huba.

Konkrétním cílem Shoptetu je pro letošní rok spustit plné fungování právě v Maďarsku, které je po Slovensku druhou zahraniční zemí, v níž působí. E-shopová společnost zároveň aktuálně řeší, kam budou směřovat její další kroky. Jisté je, že to budou kroky po starém kontinentu.

„Vyhodnocujeme také různé varianty expanze do dalších zemích východní Evropy, v budoucnu se ale plánujeme zaměřit i na země střední Evropy, jako je například Německo a Rakousko. Naším dlouhodobým cílem je vybudovat si postupně pozici jedničky v regionu střední a východní Evropy a poté i v celé Evropě,“ doplňuje Huba pro CzechCrunch.

samuel-huba-shoptet

Foto: Shoptet

Samuel Huba, nový CEO Shoptetu

Na nového ředitele kromě expanze čeká několik dalších výzev, například budování loni představené samostatné značky Shoptet Premium, která klientům nabízí e-shopy na míru. Mezi další produktové novinky z loňska patří možnost klientů napojit se na tržiště Alzy i konkurenčního Mallu, nebo přes Tržiště na dalších bezmála 200 doplňků, od platebních brán přes skladové systémy a marketingové nástroje po balíkové přepravce či Liftago.

Mezi Hubovy cíle bude v letošním roce rovněž patřit nárůst počtu klientů, a to nejen v souvislosti s plánovanou expanzí, ale také s ohledem na rozvoj společnosti na domácím trhu. S tím bude souviset také velký nábor zaměstnanců. Jejich počet by se měl navýšit ze současných asi 110 na více než 200.

„V Shoptetu odstraňujeme bariéry pro rozjezd online byznysu a mažeme rozdíly v nakupování na velkých a menších e-shopech. Věřím, že budoucnost e-commerce spočívá v různorodosti, a proto je naším cílem pomoci co nejvíce lidem v nastartování a růstu vlastního podnikání. To je důvod, proč budeme v následujících letech přinášet Shoptet na další trhy a pracovat na produktových vylepšeních, která našim zákazníkům na této cestě pomohou,“ doplňuje Huba.

Zakladatel Shoptetu Uďan ve firmě aktuálně drží podíl ve výši 30 procent, zbylých 70 procent pak připadá fondu Impulse Ventures jednoho z nejbohatších Čechů Ondřeje Tomka, který do Shoptetu investoval už v roce 2014. Samotný fond má na investice do startupů nově připravené čtyři miliardy korun a právě v něm působí Samuel Huba jako spolumajitel a managing partner.

Impuls Ventures jsem spoluzakládal a stále chceme investovat do nových technologických projektů, přesto se aktuálně věnuji své nové roli v Shoptetu,uvádí Huba, jenž má z dřívějška zkušenosti i přímo ze Shoptetu, kde v roce 2018 zastával funkci finančního ředitele. Následně se na dva roky přesunul do brněnské společnosti Safetica (v níž fond Impulse drží nadpoloviční podíl), aby se v minulém roce do Shoptetu vrátil na pozici provozního ředitele.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym