Michal Mička poslal své firmy ze skupiny C2H do insolvence. Dluží stovky milionů korun a navrhuje rovnou konkurz

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

micka

Foto: C2H

Michal Mička, majitel módních značek Pietro Filipi a Kara

0Zobrazit komentáře

Byla to víceméně jen otázka času. Na přelomu března a dubna poslal Michal Mička oficiálně do insolvence dvojici svých firem ze skupiny C2H, která se dostala do problémů v rámci svého módního byznysu. V něm šlo o značky Pietro Filipi a Kara, které třiatřicetiletý podnikatel před lety koupil, ale místo jejich oživení jim teď hrozí zánik. To ostatně platí o většině Mičkova současného byznysu.

Zatímco v posledních měsících jsme sledovali dění přímo u zmíněných módních značek, které nakonec Mička poslal před dvěma měsíci do insolvence a teď se hraje o jejich budoucnost, nyní se dostala na řadu skupina, s níž celý byznys zaštiťoval. A se kterou nabral v posledních letech stovky milionů korun v dluhopisech, aby mohl financovat právě rozvoj Kary a Pietro Filipi.

Už v únoru Michal Mička pro CzechCrunch říkal, že s ohledem na vysoké závazky skupiny C2H, jež měly dosahovat na 850 milionů korun, je nepravděpodobné, aby se dokázala celá zachránit. Před několika dny pak k městskému soudu v Praze dorazily insolvenční návrhy spojené s návrhem na prohlášení konkurzu u firem C2H Retail Holding s.r.o a C2H Financial s.r.o.

V oficiálních dokumentech se uvádí, že první jmenovaná společnost ke 12. 3. 2021 eviduje závazky za svými věřiteli v celkové výši přesahující 171 milionů korun. Druhá pak ke dni 25. 3. 2021 eviduje závazky v celkové výši přes 311 milionů korun. Závazky v hodnotě několika milionů korun jsou přitom po splatnosti delší než 30 dnů a významnou část věřitelů tvoří majitelé dluhopisů.

Hospodářská situace je vážná

„Za nastalé situace, kdy je fakticky znemožněn prodej v obchodních jednotkách jednotlivých obchodních center a kamenných prodejen a nelze předpokládat otevření maloobchodu, byly společnosti ve skupině dlužníka donuceny přistoupit k podání dlužnických insolvenčních návrhů,“ stojí v insolvenčních návrzích obou společností s odkazem na Pietro Filipi, Karu a také Etam, který C2H v Česku obchodně zastupovalo.

„Dlužník tak není schopen prostřednictvím obchodních společností ve skupině dlužníka generovat dostatečný objem finančních prostředků ke krytí jeho splatných závazků. Hospodářská situace dlužníka je tak neudržitelná. Dlužník proto s ohledem na výše uvedené přistupuje k podání insolvenčního návrhu, přičemž navrhuje jako způsob řešení úpadku konkurz, neboť jeho hospodářská situace je natolik vážná, že jiný způsob řešení úpadku nepovažuje za proveditelný,“ píše se v dokumentech.

c2h_10-mina

Foto: Aleš Vegricht

Karlínské kanceláře už Michal Mička se svými firmami opustil

Jak připomíná deník E15, společnost C2H Retail Holding vydala celkem šest dluhopisových emisí v plánovaném objemu až 700 milionů korun se splatností od roku 2022 do roku 2026. Další dvě emise dluhopisů v předpokládaném objemu až 400 milionů korun Michal Mička vydal prostřednictvím společnosti C2H Financial. Splatnosti byly nastaveny od roku 2021 do roku 2026, přičemž pevný úrok byl nastaven na minimálně 6 procent ročně.

„Naše kancelář zastupuje rámcově zhruba 300 věřitelů s pohledávkami ve výši řádově stovek milionů korun. S panem Mičkou aktivně komunikujeme o tom, jakým způsobem hodlá situaci řešit. Důkladně analyzujeme právní kroky pana Mičky i celé skupiny C2H, které byly učiněny v minulosti. Současně monitorujeme právní kroky, které jsou činěny nyní. To vše s cílem maximalizovat uspokojení našich klientů,“ uvádí Vojtěch Sucharda, partner advokátní kanceláře Arrows.

„Do skupiny C2H přitekly ze strany drobných investorů stovky milionů korun a tolik peněz logicky nemůže jen tak zmizet, proto se snažíme zjistit i to, co se s investovanými penězi stalo,“ doplňuje Sucharda. Michal Mička se k zaslaným dotazům CzechCrunche nevyjádřil. Sám však v rámci insolvenčního návrhu navrhuje zmíněný konkurz, v rámci něhož je zpeněžen majetek dlužníka a výtěžek je rozdělen mezi jeho věřitele.

Vedle rozřešení otázek ohledně budoucnosti zadlužené skupiny C2H se nyní hraje také o přežití jednotlivých módních značek. Podle posledních informací, s nimiž přišel magazín Forbes, by mohla kožešinová značka Kara zamířit zpět do rukou Zdeňka Rintha, který tradiční trutnovskou firmu již dříve vlastnil. Za zády by měl mít finanční skupinu Natland, která byla například u záchrany Zootu.

„Pan Rinth Karu budoval roky a byl smutný ze stavu, ve kterém se nachází. My s ním spolupracujeme na záchraně firmy, pomáháme s finanční restrukturalizací i s řízením procesu úpadku včetně právních kroků,“ uvedl pro Forbes zakladatel a majoritní vlastník Natland Group Tomáš Raška. Zdeněk Rinth prý již odkoupil pohledávku jediného zajištěného věřitele Kary, České spořitelny, a podniká další kroky v záchraně značky.

V případě Pietro Filipi se zase v posledních týdnech hovořilo o zájmu slovenského řetězce s pánskou módou Otto Berg, který potvrzoval i sám Mička. Zatím ale není jasné, v jaké fázi jsou jednání a zda by se jednalo o záchranu celé firmy, nebo například jen převzetí části sítě obchodů, o čemž se taktéž spekulovalo.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym