Manželé Vlčkovi koupili historickou pražskou usedlost Cibulka. Udělají z ní dětský hospic i komunitní centrum

Filip HouskaFilip Houska

vlckovi-1

Foto: NRV

Katarína a Ondřej Vlčkovi, zakladatelé Nadace rodiny Vlčkových

0Zobrazit komentáře

Když minulý měsíc šéf Avastu Ondřej Vlček a jeho žena Katarína ohlásili, že založili novou nadaci, do které vložili aktiva ve výši 1,5 miliardy korun s cílem pomáhat rodinám zasaženým závažným onemocněním jejich dítěte, součástí tohoto filantropického plánu bylo i vybudování specializovaného dětského hospicu. A právě k tomu nyní manželé dělají důležitý krok.

Pro výstavbu dětského hospicu a navazujícího paliativního střediska, kde rodiny najdou všechny potřebné služby, manželé Vlčkovi koupili historickou usedlost Cibulka v pražských Košířích, kterou patřičně zrekonstruují a současně její areál rozšíří o vzdělávací a komunitní prostory pro veřejnost. Na modernizaci by podle odhadů mělo padnout až 350 milionů korun.

„Máme připravené zdroje na rekonstrukci a obnovu usedlosti. Náš první hrubý odhad nákladů na vybudování nové Cibulky je mezi 300 a 350 miliony korun. Jde o částku včetně plánovaného zdravotnického vybavení, ale nezahrnující prostředky, které jsme už vynaložili na pořízení nemovitosti. Realistické je kompletní dokončení všech prací do roku 2026,“ plánuje Ondřej Vlček.

cibulka-1

Foto: NRV

Pohled na zdevastovanou usedlost Cibulka

cibulka-2

Foto: NRV

Pohled na zdevastovanou usedlost Cibulka

Celý komplex, který je nyní tvořen hlavní budovou, hospodářskými staveními a stájemi, má za sebou poměrně bohatou historii, jež sahá až do 14. století, kdy na místě starých vinic stával dědičný dvůr košířské vrchnosti patřící písaři královské kuchyně Karla IV. Největšího rozmachu ale panství dosáhlo až v 19. století, kdy ho nechal upravit hrabě Leopold Linhart Thun-Hohenstein.

V posledních desítkách let ale usedlost Cibulka chátrala a nepomohly ani opakované pokusy o její záchranu ze strany původního majitele, který ji vlastnil posledních 30 let. Byla mimo jiné i symbolem squaterů, kteří ji – jak informují Hospodářské noviny – obývali do roku 2015. Ondřej a Katarína Vlčkovi tak chtějí k historickému areálu přistupovat s respektem k jeho příběhu a současně jej upravit natolik, aby splňoval nároky moderního zdravotnického zařízení.

„Je pro nás důležité co nejlépe poznat život v okolí, abychom do něj zrekonstruovanou Cibulku začlenili přirozeně a ku prospěchu co nejvíce lidí. Jsme velmi rádi, že se pro náš záměr podařilo získat vhodnou nemovitost právě v této lokalitě. Díky blízkosti FN Motol, své rozloze a krásnému okolí je usedlost ideální pro péči o vážně nemocné dětské pacienty a jejich rodiny,“ říká Katarína Vlčková.

Jak bude „nová Cibulka“ vypadat, zatím není jasné. Podle Ondřeje Vlčka bude záležet na výsledcích architektonické soutěže, v rámci které se najde ideální ateliér, který představu manželů naplní. Je však pro ně klíčové, aby byla obnova realizována v součinnosti s odborníky na památkovou péči a také po diskuzi s lidmi, kteří jsou s okolím usedlosti úzce spojeni. Přestavbě fandí i zastupitelstvo Prahy 5.

Transparentní rozhodování

Jedním ze základních principů, kterými se budou manželé Vlčkovi řídit, je plná transparence, což se má projevit v průběžném zveřejňování klíčových rozhodnutí na nových webových stránkách. Zároveň uvádí, že budou chtít nadále udržovat pravidelný kontakt s lidmi z blízkého okolí, kteří mají k usedlosti Cibulka nějaký vztah.

Spolu s ohlášenou modernizací navíc manželé vypisují i inzeráty na šéfa a provozního ředitele Nadace rodiny Vlčkových, která mimo jiné zastřešuje i charitativní organizaci Zlatá rybka, jež za své působení pomohla stovkám dětí ke splnění jinak téměř nereálných snů. „Nadace je naším srdečním projektem, ale nechceme a nebudeme ji řídit sami. Oba se paralelně naplno věnujeme své profesi, a tak to zůstane i nadále,“ zní z oficiálního webu.

vlckovi2

Foto: NRV

Katarína a Ondřej Vlčkovi, zakladatelé Nadace rodiny Vlčkových

Diskuze (0)

Novinka

Anonym