Lidé ztratili důvěru ve stát, oporu hledají ve firmě, říká zakladatelka programu pro duševní zdraví Simona Zábržová

simona-zabrzova-boxedRozhovor

Foto: Nguyen Lavin/CzechCrunch

Simona Zábržová, zakladatelka projektu Soulmio

0Zobrazit komentáře

Kolegové o ní říkají, že je vždy pozitivně naladěná a nabitá energií. Lehkost bytí z ní skutečně vyzařuje. Do projektů dodává spoustu elánu. Dokonce tolik, že v jistých chvílích začala zapomínat sama na sebe. „Vyhoření může potkat úplně každého,“ říká Simona Zábržová. Sama si jím totiž prošla hned dvakrát. Dnes pomáhá druhým vyhoření předejít a šíří psychologické služby do firem díky platformě Soulmio, kterou založila.

Byť Simona vystudovala jedno z nejprestižnějších gymnázií v Brně, lavice vysokoškolských kateder, kam zasedla většina jejích spolužáků, ji nelákaly. Místo toho se vydala na necelý rok do USA a následně začala v Praze objevovat svět obchodu. Rychle si osvojila oblast e-commerce a ve firmách, pro které pracovala, začala být brzy nepostradatelnou manažerkou. Nebo se tak aspoň cítila.

Práce, která nemá začátek ani konec sedm dní v týdnu, plná schránka e-mailů a stále větší tíha zodpovědnosti se začaly podepisovat na zdraví dnes pětatřicetileté Zábržové zhruba před šesti lety. Když jí došlo, že za opakovanými záněty stojí syndrom vyhoření, začala do hloubky zkoumat, o co jde a jak k tomuto syndromu lidé v Česku přistupují.

„Hlavně to nikomu neříkej,“ zněly rady z okolí. Zábržová jako by slyšela pravý opak. Své zkušenosti totiž dnes sdílí se stovkami lidí. Již příští úterý například promluví na online akci Mental Wellness Days, kterou její Soulmio pořádá pro širokou veřejnost. Za dvě odpoledne se ujme slova osmnáct řečníků s tématy, jako je odbourání stresu, vliv sociálních sítí na psychiku či psychologie bezpečí ve firmách.

simona-zabrzova01

Foto: Soulmio

Simona Zábržová, zakladatelka projektu Soulmio

V rozhovoru pro CzechCrunch Simona Zábržová rozvádí pozadí příběhu vlastního vyhoření a vysvětluje, v čem je Soulmio unikátní nástroj, který na evropském trhu chyběl. Změny v organizacích a ve společnosti, jež přinesl uplynulý rok, podtrhly skvělé načasování online služeb Soulmia, mezi které patří třeba poradna pro zaměstnance či webináře.

„Situace ve firmách se výrazně zhoršila a obrací se na nás teď kdekdo,“ hodnotí současný stav Zábržová. Velký nával klientely přičítá také zařazení do projektu Innovators 20, ve kterém CzechCrunch spolu s Hospodářskými novinami představuje inspirativní osobnosti, jež v minulém roce přinesly významné inovace do českého prostředí.

Váš příběh prostupuje téma syndromu vyhoření. O co přesně jde?
Když je člověk dlouhodobě v depresi, začne se to projevovat buď na fyzickém těle, na psychice, nebo případně obojím. Jeho zdravotní výsledky mohou vypadat dobře, navenek působí v pořádku a ani on sám netuší, že se s ním něco děje. Člověk žije z 95 procent v nevědomí, ve vzorcích, které se naučil jako dítě. Vyhoření nám dává šanci nefungující vzorce zbořit a přenastavit.

Jak došlo k prvnímu vyhoření u vás?
Měla jsem opakované záněty na různých místech v těle a byla jsem fyzicky vyčerpaná. Pořád mi něco bylo, ale nechápala jsem proč. Psychický stav se odrazil na fyzickém těle. Když už únava a nechuť žít trvala čtvrt roku, začala jsem to řešit. Před šesti lety se však o vyhoření moc nemluvilo ani nepsalo, sama jsem tedy moc nevěděla, co se sebou.

Takže vás nakonec navedli lékaři?
Vůbec ne. Doktoři předepisují léky, které potlačují příznaky. Kdyby mě někdo dokázal navést, pracovala bych s tím od začátku jinak. Dlouho jsem však netušila, o co jde, a příznaky se projevovaly různě. Měla jsem třeba zablokovaná záda, tak jsem začala chodit na akupunkturu. Kombinovala jsem západní a východní medicínu. Až ta východní mi pomohla pochopit, že mé problémy pramení z duše.

O syndromu vyhoření jsem dlouho vůbec nevěděla. Když jsem se o něm dozvěděla, začala jsem chodit pravidelně na psychoterapie. Věděla jsem, že musím změnit úplně všechno. Práce byla jednou z hlavních příčin. Odešla jsem z pozice CEO ve společnosti Giftisimo a byla půl roku doma. Neuměla jsem si představit jít do práce a znovu začít pracovat. Začala jsem pozvolna na poloviční úvazek.

Jaké okolnosti vedly k tomu, že se to stalo podruhé?
Nastoupila jsem znovu do vedoucí pozice větší firmy. Už po čtvrt roce jsem však věděla, že jsem v tom zase. Tentokrát se příznaky přetažení projevovaly na psychice. Měla jsem sluchové halucinace a byť jsem spala osm hodin, probouzela jsem se mrtvá.

Počáteční pocity byly strašné, protože jsem už věděla, o co jde. Byla jsem zmatená z toho, že se to děje znovu, a o to to bylo horší. Chodila jsem dál na psychoterapie a sama se v duševních tématech a tématu vyhoření vzdělávala. Na plný úvazek jsem se již nevrátila a místo toho začala budovat Soulmio.

Co vás k založení Soulmia vedlo?
Po prvním vyhoření jsem hledala všechno, co s tím souvisí, a zjistila jsem, jak tragický je u nás trh psychologie. Lékaři mě poslali za psychiatrem. Na státní péči bych čekala dva měsíce, tak jsem si našla soukromého a ten mi napsal antidepresiva. Ta považuji až za úplně krajní řešení, kdy není jiná cesta. Chtěla jsem napřed vyzkoušet přírodní cesty, terapie a východní medicínu, než případně zvolím chemickou léčbu. Z mého pohledu je potřeba hledat příčinu, ne ji pouze potlačovat léky.

Termín vyhoření znal tehdy málokdo. V té době to bylo nové a každý mi radil, ať to hlavně nikomu neříkám. Došlo mi, jak je celá společnost špatně nastavená, když má člověk skrývat, že mu není psychicky dobře. Přemýšlela jsem, kolik takových lidí jako já asi je. Dnes už máme dostupná data. Léky na nespavost, sedativa a antidepresiva v Česku užívá okolo 900 tisíc lidí.

Když jsem vyhořela podruhé, znova jsem si zopakovala terapeutické kolečko a zjistila, že se nic nepohnulo. Doufala jsem, že za čtyři roky se mohlo něco posunout vpřed. Soulmio jsem založila nejen proto, že jsem sama dvakrát vyhořela, ale v roli CEO jsem taky dvakrát hledala nějakou komplexní psychologickou službu pro své zaměstnance, avšak na trhu nic nebylo.

V čem vnímáte sílu Soulmia?
Právě v jeho komplexnosti. Rok mi trvalo dát dohromady program, který má hlavu a patu a který je skutečně pro všechny a plně online. Když děláte jen jednu věc, nepokryje to 80 procent potřeb lidí ve firmě a to jsem nechtěla. V tom se právě lišíme od konkurence.

simona-zabrzova2

Foto: Nguyen Lavin/CzechCrunch

Simona Zábržová má sama se syndromem vyhoření zkušenosti

Co tedy v případě Soulmia značí zmíněná komplexnost?
Dnes stojí Soulmio na čtyřech pilířích. První je psychologická poradna, ve které se lidé mohou spojit s jedním ze 30 terapeutů. Druhým pilířem je mental wellness, prostřednictvím kterého sdílíme s lidmi veškerý obsah týkající se psychologie, ať už jde o články, videa, nebo live stream.

Třetím pilířem jsou webináře, tedy školení. Poslední dobou školíme hodně psychologické bezpečí v týmu. Je to důležité téma pro vedoucí týmu, aby věděli, jak se o lidi starat. Čtvrtým pilířem je produkt pro personalisty, který jsme zařadili nově na základě poptávky.

Jedná se o konzultace, aby personalisté věděli, jak komunikovat změny do firmy, obhájit si své postoje, sdílet potřeby a vize a v neposlední řadě aby měl personalista možnost popovídat si s někým, kdo má nezávislý nadhled a je schopný mu efektivně pomoci vymyslet řešení. V době pandemie, která vyžaduje nová řešení, tuto naši službu HR oddělení velice oceňují.

Může si firma koupit jen některý z modulů?
Ano, cena je ale stanovená tak, aby spíš zvolili celek a přemýšleli o programu jako o celkové prevenci. Každý člověk ve firmě má totiž jiné potřeby. Pro 20 procent lidí bude zajímavá poradna, 40 procent lidí se bude chtít vzdělávat a mentálně rozvíjet, 20 procent zase zvolí webináře na míru. Celek prodáváme nejčastěji. Občas se stane, že někdo již webináře má a koupí si třeba jen poradnu a mental wellness.

ladislav-trpak-boxed

Přečtěte si takéLadislav Trpák po převálcování Zootem pátrá po svobodě v bydlení i mysliHledání cest ze systému. Ladislav Trpák po převálcování Zootem pátrá po svobodě v otázce bydlení i nastavení mysli

Podle čeho se odvíjí cena?
Platí se paušálně na rok podle počtu zaměstnanců. Po půl roce vyhodnotíme stav a můžeme přerozdělit dotace hodin pro jednotlivé moduly podle aktuálního využívání. Když má firma málo hodin vyčerpaných v poradně a moc na webinářích, tak dotaci hodin prohodíme. Stejně tak je dynamický i obsah témat webinářů. Všechno to vychází z mé zkušenosti, kdy jsem dostala nějaké obecné informace, které nebyly pro mě, případně rady typu, že mám hodně pít a spát.

Jaká témata se řeší nejvíc nyní?
Poslední dobou hodně vzrostlo domácí násilí. Stává se, že lidé bydlí v bytě 2+kk, jsou tam čtyři a v podstatě pořád. Poptávka narůstá také v řešení problémů s pubertálním dítětem. Tématem posledního roku jsou hodně i rozvody a vztahové konflikty. Přijde mi, že lidé se prostřednictvím psychologa snaží učit lépe komunikovat a vidět i jiný postoj než ten svůj.

Z pracovních témat řešíme time management. Lidé si doma neumí efektivně zorganizovat čas. Probíráme rovněž motivaci na dálku. Některé firmy své lidi rok neviděly, což je šílené. V neposlední řadě se zabýváme tématem sebereflexe a prevence konfliktu v práci.

„Z pandemie se budeme vzpamatovávat. Na lidi dopadnou depresivní stavy i ekonomická tíže.“

Takže Soulmio zdaleka nefunguje jen jako prevence vyhoření?
Řešíme jakákoliv témata. Všichni naši psychologové mají své profily a zaměřují se na různé oblasti. Vyhoření není gró, nicméně to, co se teď na pracovní scéně děje, riziko vyhoření dost zvyšuje. Nevíme, co bude. Žijeme dlouhodobě v nejistotě, což může vést k tomu, že mozek začne panikařit.

Pokud člověk nemá pevnou vizi a neumí s ní pracovat, vyhoření hrozí. Dynamičnost našich programů je obrovskou výhodou. Za půl roku se totiž budou řešit úplně jiná témata než dnes a my na ně dokážeme obratem reagovat. Firmy si tedy nekupují něco, co je hotové, ale něco, co se vyvíjí dle aktuálních potřeb trhu. I v tomto přístupu jsme výjimeční.

Jak se podle vás témata v budoucnu posunou?
Budou vznikat posttraumatické syndromy. Z pandemie se budeme nějakou dobu vzpamatovávat. Na lidi dopadnou depresivní stavy i například v souvislosti s tíživou ekonomickou situací.

Ovlivnila pandemie poptávku?
Velmi výrazně. Rok nazpět byl zájem čtvrtinový. Lidé přišli o jistoty sociálního systému. Vnímají stát jako nedůvěryhodný subjekt, který neví, co bude zítra. Ta nedůvěra tu byla vždy, ale teď je maximální. A když tu pro ně není stát, začínají hledat oporu ve firmách, což vyvíjí tlak a otevírá více téma psychologie ve firmách.

Roli však určitě sehrálo i větší povědomí o službách Soulmia, a to i díky zařazení do projektu Innovators 20. Od té doby již nemusíme dělat aktivní obchod. Firmy se nám ozývají samy.

Mohou si firmy Soulmio vyzkoušet i na kratší dobu než jeden rok?
Hodně firem teď hledá rychlé řešení a poptává webináře. Vždy se je však snažím přesvědčit o tom, že jeden webinář je málo. Doporučuji minimálně tři, ať to má nějakou návaznost. Osvědčila se nám trojice webinářů zaměřených na syndrom vyhoření, psychologické bezpečí v týmu a psychohygienu.

Pro koho je určená poradna?
Poradna je zajímavá zejména pro firmy do tisíce zaměstnanců, větší firmy mívají psychologa na plný úvazek. Středně velká firma mívá peníze i zájem řešit psychickou pohodu svých lidí, ale ještě se jim nevyplatí mít vlastního psychologa. Náš program je levnější, nabízíme 30 profesionálů a spoustu dalších výhod. Třeba akci Mental Wellness Days mají všichni naši klienti zdarma.

Podle svých potřeb a jazykových znalostí si může zaměstnanec vybrat toho pravého terapeuta. Naši poradci jsou vždy k dispozici do 24 hodin včetně víkendů. Firmy zpravidla dávají zaměstnancům jednu až tři terapie zdarma. Máme však i firmu, která nabízí zaměstnancům zdarma rovnou 10 terapií.

simona-zabrzova02

Foto: Soulmio

Zábržová chce kromě duševního zdraví začít řešit i téma udržitelnosti

Dá se vůbec něco vyřešit během jednoho setkání?
Jedno setkání je skvělé v tom, že může poskytnout náhled nezaujaté kvalifikované osoby zvenčí. Občas je těžké zorientovat se sám v tom, zda se blíží vyhoření, jde jen o krátkodobý stres nebo nejistotu z pandemické situace. Pokud je potřebná delší terapie, má každý zaměstnanec po vyčerpání firemní dotace možnost domluvit se na soukromou praxi s terapeutem v ceně tisíc korun za hodinu.

Jakým směrem chcete firmu rozvíjet dál?
Aktuálně je nás už skoro 40 a plánujeme rozšiřovat tým. Chci se také do budoucna zaměřit na téma udržitelnosti ve firmách. Něco se začíná pomalu hýbat ve společnosti a na uživatelské rovině, ale ve firmách zatím moc ne. Možná se méně tiskne, ale je tu dalších 30 věcí, které by se daly dělat lépe a lidé by je možná i dělali, kdyby o nich věděli.

Program udržitelné budoucnosti chci spustit příští rok. Zatím plánujeme konkrétní praktické ukázky a webináře. Nikomu to nebudeme nutit, nicméně si myslím, že k psychické pohodě udržitelnost a vztah k Zemi patří. Chci přiblížit tyto základní hodnoty zpět k lidem. Byli jsme učeni dívat se na svět cizíma očima, ne těma svýma.

in20-boxed

Přečtěte si takéJe jich dvacet, jsou kreativní a inspirativní. Představujeme Innovators 20, osobnosti, které pomohly změnit ČeskoJe jich dvacet, jsou kreativní a inspirativní. Představujeme Innovators 20, osobnosti, které pomohly změnit Česko

Přemýšlíte o expanzi do zahraničí?
Už jsme ji zahájili tím, že jsme navázali spolupráci s česko-švýcarskou firmou Merkle. Velkou část programu jsme spustili v angličtině. Poradnu máme k dispozici v devíti jazycích a plánujeme přidávat další, neboť poptávku máme. Expanze mě zajímá, ale netlačím na ni. Konkurenci na evropském trhu máme pouze v rámci online poraden. Přímá konkurence s komplexní službou typu Soulmio není.

Prozradíte na závěr pár tipů, jak předejít vyhoření?
Zásadní je uvědomit si, že se to může stát každému. Jednou, dvakrát i pětkrát. Když mám delší období stres, je zapotřebí naplánovat si pauzu a zabývat se sebehodnotou. Ptát se sám sebe, co musím udělat, abych nebyl v takové nepohodě, jakou mám sebehodnotu, proč to dělám a proč se dobrovolně přetěžuji.

Spousta lidí si neumí dovolit žít podle svých představ, chodit do práce, která je baví, žít s člověkem ve zdravém vztahu, který není závislý a manipulativní. Nebýt v roli oběti a převzít zodpovědnost sám za sebe. Měli bychom se zaměřit na to, co je uvnitř nás, a nezabývat se tím, co je tam venku. Venku je systém, který nefunguje.

Sama dělám denně meditace a dechová cvičení. Když dva dny polevím, hned začnu venkovní tlak pociťovat. Jednou měsíčně vedu dvacetiminutové meditace i v rámci našeho mental wellness programu. Není pro všechny, ale věřím, že spousta lidí to ocení.

***

Inovace podporují také partneři Innovators 20. Hlavním partnerem projektu je ČSOB, dalšími podporovateli jsou technologická společnost Trask, logistická společnost Zásilkovna, softwarová společnost SAS a startup Keboola zabývající se vývojem cloudové platformy.

partneri-in20-copy

Partneři Innovators 20

Diskuze (0)

Novinka

Anonym