Jak se mění naše planeta? Google Earth ukazuje dopady globálního oteplování i růst měst

Peter BrejčákPeter Brejčák

googleearth-dubai2

Foto: Google/CzechCrunch

Google Earth ukazuje, jak vyrostla Dubaj

0Zobrazit komentáře

Země se v posledních dekádách mění rapidní rychlostí. Pro některé lidi jsou změny související s globálním oteplováním – jako například tání ledovců – poměrně abstraktní a dějí se daleko. Technologický gigant Google je teď chce přiblížit na dotyk prstů. Ve své mapové aplikaci Earth přidal novou funkci umožňující na satelitních snímcích sledovat vývoj planety v čase.

Podle Google Earth jde o největší aktualizaci mapových podkladů od roku 2017. Celkově bylo přidáno dalších 24 milionů satelitních snímků planety pořízených během posledních 37 let. Novinka s názvem Timelapse tak uživatelům přináší poměrně velký interaktivní 4D zážitek, který bude každý rok obohacovat o nové snímky.

„Timelapse v Google Earth přináší jasnější obraz naší měnící se planety, a to na dosah ruky. Umožňuje sledovat nejen globální problémy, ale také jejich řešení nebo fascinující přírodní jevy odehrávající se po celá desetiletí,“ říká k novince Rebecca Mooreová, ředitelka Google Earth.

Uživatelé najdou novou funkci na tomto odkazu, případně v levém bočním panelu Google Earth ve tvaru lodního kormidla. Změny v čase mohou sledovat na jakémkoliv místě na planetě, případně lze pomocí interaktivního průvodce sledovat konkrétní témata – oteplování planety, růst měst, proměny lesů či využívání zdrojů elektřiny.

„Od spuštění Google Earth jsme se soustředili na tvorbu 3D repliky světa, která ukazuje naši planetu ve velkolepých detailech s funkcemi, jež lidi baví a dokážou kohokoliv inspirovat k pozitivní změně,“ popisuje Mooreová s tím, že na zpracování všech nových snímků Google vynaložil více než dvě miliardy hodin vývojové kapacity tisíců počítačů. A to samozřejmě v uhlíkově neutrálních datových centrech.

Představení funkce Timelapse v aplikaci Google Earth:

Diskuze (0)

Novinka

Anonym