Investice do knih z druhé ruky. Knihobot nabírá 15 milionů korun od Mitonu a míří za hranice

knihobot3

Foto: Knihobot

Hlavní tváře startupu Knihobot: Dominik Gazdoš, Pavel Pekař a David Gazdoš

0Zobrazit komentáře

Může být obchodování s použitými knihami dobrým byznysem? Knihobot Dominika Gazdoše jasně dokazuje, že ano, a dokonce se může stát atraktivním i pro investory. Tuzemská investiční skupina Miton nyní do Knihobotu investuje 15 milionů korun, které pomohou dostat použité knihy k ještě většímu počtu čtenářů v Česku i dalších evropských státech.

Druhý život pro více než 100 tisíc knih a obrat okolo 18 milionů korun, taková je bilance online antikvariátu Knihobot za uplynulý rok. Princip jeho fungování je relativně jednoduchý. Zákazník nabídne svou knihu Knihobotovi, který ji převezme k sobě do skladu, kde kniha čeká na své zájemce.

Jakmile si ji někdo koupí, Knihobot knihu odešle novému majiteli a tomu starému vyplácí část ze sumy, za kterou byla kniha prodána. Tento proces je doprovázen celou řadou chytrých vychytávek a zlepšováku, na které jsme se byli podívat v listopadu minulého roku.

„Všichni si rádi kupujeme knížky, ale ne všechny potřebujeme nastálo v knihovně. Některé ani nedočteme, jiné potřebujeme jen na krátkou chvíli. Málo z nás pak takové knihy vrací do oběhu. Je to logické, protože stále nemáme dostatek možností, jak knihy pohodlně poslat dál,“ popisuje Dominik Gazdoš.

knihobot1

Foto: Knihobot

Dominik Gazdoš, zakladatel online antikvariátu Knihobot

„To ovšem připomíná začarovaný kruh, kdy by si čtenář rád pravidelně kupoval knihy z druhé ruky, ale často nemá kde,“ popisuje osmadvacetiletý šéf Knihobotu, který si vzal do hlavy, že zachrání maximální množství knih z druhé ruky tím, že je nabídne novým čtenářům

S tím souvisí plán navýšit letošní obraty na 50 milionů korun, což je poměrně odvážný cíl. Nicméně 60 tisíc prodaných knih za letošní první čtvrtletí, tedy čtyřnásobný meziroční růst, napovídá, že se nejedná o pochybné vzdušné zámky. Na dosažení stanovených cílů navíc nebude Knihobot sám. K jejich naplnění by mu měla pomoci investice ze strany investiční skupiny Miton, která nově získává v Knihobotu 30% podíl.

„Tým Knihobotu na koleně vybudoval fungující firmu, aniž by přitom ztratil svůj nadhled a typický smysl pro humor. Když jsme viděli, co všechno dokázali sami postavit, museli jsme smeknout. Naše peníze a know-how z e-commerce mohou pomoci k dalšímu růstu. Pro začátek jsme do Knihobotu investovali 15 milionů korun,“ komentuje dohodu partner Mitonu Michal Jirák. „Navíc trend obliby věcí z druhé ruky sledujeme už roky a je nám hodně sympatický.“

Částka 15 milionů korun výrazně pomůže s navýšením množství použitých knih v oběhu, které chce Dominik Gazdoš mezi čtenáři točit. Jejich cílem je dostat se v příštích letech na minimálně dva miliony výtisků, které by se jinak povalovaly v knihovnách nebo po sklepích. S investicí a navyšováním počtu knih v oběhu si Knihobot navíc stanovil ještě odvážnější cíle. V příštím roce by chtěl zákazníkům vyplatit 100 milionů korun.

michal-jirak-miton1

Foto: Miton

Michal Jirák, partner investiční skupiny Miton

Byť je český čtenář pro podobný byznys model dokonalou cílovou skupinou, NOP World Culture Score Index Čechy řadí mezi nejintenzivnější evropské čtenáře, kteří týdně čtení věnují skoro 7,5 hodiny. Devět z deseti Čechů navíc nemá podle průzkumů problém nakupovat zboží z druhé ruky, ke splnění stanovených cílů bude potřeba nabídnout službu i v zahraničí.

„To, co se naučíme při roztáčení českého trhu, máme ambici vyzkoušet i v dalších evropských zemích. Začneme nejspíš ještě letos na Slovensku. S investorem v zádech si budeme moci dovolit rozšířit tým o další chytré lidi, a i díky know-how Mitonu z e-commerce a zahraničních trhů by vše mělo jít rychleji,“ uzavírá Gazdoš.

***

Dominik Gazdoš bude mimo jiné jedním z hostů naší další konference CzechCrunch Onlajn, v rámci které se budeme zabývat udržitelnou budoucností. Ta startuje již 3. května od 18.00 a více informací se dozvíte zde.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym