Impact Hub utržil v těžkém roce 75 milionů korun. Dokázali jsme se těsně udržet v černých číslech, říká šéf coworkingů

Peter BrejčákPeter Brejčák

4-6-2019-k10-zahrada-min

Foto: Impact Hub

Impact Hub Praha K10

0Zobrazit komentáře

Po loňském vypuknutí pandemie koronaviru a rychlém nástupu souvisejícího trendu práce z domova nebo odkudkoliv jinde někteří lidé očekávali výrazný propad zájmu o kancelářské prostory a také coworkingy, v nichž lidé pracovní místa sdílejí. Kanceláří se však pravděpodobně jen tak nezbavíme, což je pro jejich majitele dobrá zpráva.

Než aby firmy své prostory úplně opouštěly, přechází spíše na hybridní režimy, kdy svým zaměstnancům nabídnou víc flexibility. Jedním z tuzemských příkladů je globální gigant Avast, podobné novinky však chystají i další firmy. A právě z možnosti větší flexibility těží někteří poskytovatelé coworkingových prostorů.

„Během roku 2020 se nám podařilo udržet kanceláře plné na 95 procent a členství na přibližně 65 procentech,“ popisuje pro CzechCrunch Zdeněk Rudolský, spoluzakladatel a spolumajitel sítě Impact Hub, která provozuje coworkingy ve dvou lokalitách v Praze, další pak v Brně a Ostravě.

Impact Hub tak v minulém roce zaznamenal obrat na úrovni 75 milionů korun, což je o patnáct milionů korun méně než v roce 2019, kdy provozovatel coworkingů splnil svůj dlouhodobý cíl a stal se ziskovým. V černých číslech se mu přitom podařilo udržet i loni, a to navzdory pandemii i poklesu obratu.

zdenek-rudolsky2

Foto: Impact Hub

Zdeněk Rudolský, spoluzakladatel a spolumajitel sítě Impact Hub

„Propad byl zejména v oblasti eventů a eventových pronájmů, tam nám to v některých měsících vymazalo až 100 procent tržeb, kdy se akce nedaly pořádat. Eventy jsou nyní v režimu vypnuto kvůli opatřením, ale vidíme živou poptávku na přibližně půl roku dopředu. Očekáváme, že jakmile to půjde, bude to raketové probuzení trhu,“ popisuje Rudolský, který zároveň dodává, že poptávka po prostorách stoupá.

„Část lidí ale s objednávkou čeká, až bude trochu jasno, kdy budou moci chodit do práce aspoň měsíc v kuse najisto. Neustálé změny v plánech hodně lidem komplikují finální rozhodnutí, kdy se na to vrhnout nanovo,“ doplňuje šéf Impact Hubu, který se v roce 2018 expandoval v Praze spojením s coworkingem K10 na Vinohradech.

V nejbližší době navíc coworkingová síť plánuje své aktuální prostory ještě více rozšířit. Jednání se prý blíží ke konci, zatím však Rudolský nechce prozrazovat další podrobnosti. V čem naopak sdílný je, jsou nejčastější požadavky klientů, kteří asi podobně jako téměř všichni chtějí, aby se všechno vrátilo do starých kolejí a pořádků.

Samotné prostory Impact Hubu jsou teď upraveny tak, aby v nich bylo méně lidí a seděli dále od sebe, na mnoha místech jsou rozmístěny dezinfekce a navigační cedulky, jak se chovat co nejvíc zodpovědně. Navzdory nižší kapacitě i propadům tržeb však tuzemský provozovatel sdílených pracovních prostor pro své klienty zachoval stejné ceny jako loni.

impact-hub-brno

Foto: Impact Hub

Brněnský coworking Impact Hub

„Jsme tady, abychom lidem pomáhali s rozjezdem jejich podnikání, a plošné zdražení by k tomu asi moc nepřispělo. Holt jsme loni kvůli covidu nevydělali nic a letos asi vyděláme méně, než jsme toužili, protože to bude ještě chvilku trvat. Ale nechceme ustupovat od našich základních hodnot a od toho, proč to celé děláme,“ říká Rudolský.

A i nadále zůstává šéf coworkingové sítě optimistou – Impact Hub by měl v tomto roce zůstat sice v maličkých, ale dále v černých číslech. „Letos vážně doufáme, že už se to dlouho nepotáhne a že se za pár týdnů vrátíme do běžného či skoro běžného režimu,“ dodává s nadějí Rudolský.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym