Historický okamžik v prozkoumávání vesmíru. NASA na Marsu poprvé vzlétla s helikoptérou Ingenuity

Jiří SvobodaJiří Svoboda

ingenuity

Foto: NASA

Helikoptéra Ingenuity na Marsu. V pozadí je její nositelka, rover Perseverance

0Zobrazit komentáře

V americkém Národním úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA) není o technologické zázraky nouze a další z nich se podařil v pondělí dopoledne středoevropského času. Na Marsu vůbec poprvé vzlétla malá helikoptéra Ingenuity, kterou tam před dvěma měsíci donesl rover Perseverance. Jedná se historicky o první let helikoptéry – i vůbec jakéhokoliv stroje kromě rakety – na jiné planetě.

Celý let Ingenuity provedla zcela autonomně. Vyletěla při něm do třímetrové výšky, udělala několik fotografií a následně se opět snesla na povrch Marsu. Celý let trval zhruba 40 sekund, a přestože byl jednoduchý ve své trajektorii, znamená významný milník pro budoucí pokusy.

Doposud se na Marsu pohybovaly pouze pozemní rovery a let na rudé planetě až do dnešního dne nikdo nevyzkoušel. Důvod je prostý – tamní atmosféra je extrémně řídká, zhruba setinová v porovnání s pozemskou. To znamená, že cokoliv, co má na Marsu létat, musí být zaprvé extrémně lehké a zadruhé disponovat velmi rychle se točícími rotory.

Oba tyto základní předpoklady Ingenuity splňuje na jedničku. Celé zařízení včetně drobného solárního panelu váží jen 1,8 kilogramu a dvojice rotorů generuje při plném výkonu neuvěřitelných 2 500 otáček za minutu (více než 41 za sekundu) a jen tak dokáže vygenerovat dostatečný vztlak. Pro srovnání – hlavním rotorům pozemských helikoptér postačí zhruba 450 až 500 otáček za minutu.

První let marsovské helikoptéry NASA několikrát odložila, naposledy Ingenuity nevzlétla kvůli drobným technickým potížím s časovačem. Ty se však podařilo vyřešit a dnešní let podle prvních informací proběhl přesně tak, jak měl. Kvůli vzdálenosti mezi Marsem a Zemí se inženýři výsledky celého letu dozvídali se zhruba čtyřhodinovým zpožděním.

Mimo dat z výškoměru, která jasně prokázala úspěšnou trajektorii letu, se na Zemi dostal také obrázek, který Ingenuity vyfotila přímo dolů ze své spodní kamery. Jasně zřetelný je na něm stín helikoptéry. Co víc, o pár minut později dorazilo i video, které natočil samotný rover Perseverance. Ten celý let Ingenuity pozoroval zpovzdálí.

Důležitý první milník tak má NASA za sebou, avšak další ještě čekají. V plánu už teď mají inženýři celkem pětadvacet letů, pochopitelně se složitějšími trajektoriemi. Stále se ale jedná o zkušební technologii, jejímž hlavním cílem je získávat data. Ingenuity je ostatně právě k jejich sbíraní vybavena silnějším procesorem, než jaký má samotný rover Perseverance.

ingenuity2

Foto: NASA

Fotografie z prvního letu Ingenuity ukazuje její vlastní stín na marsovském povrchu

Diskuze (0)

Novinka

Anonym