Český startup zaujal Apple, Kučera dolarovým miliardářem a kolaps Mičkova byznysu. Přečtěte si zprávy týdne

Filip HouskaFilip Houska

kuc-mic
0Zobrazit komentáře

Spolupracovat s Applem je snem mnoha startupů a české StockStory je jedním z těch, kterým se to podařilo – jeho zprávy o finančních výsledcích největších firem se dostaly až do jablečné aplikace Akcie. To ale zdaleka není jediná velká zpráva, o které jsme v minulém týdnu napsali. Rezonoval i úspěch spoluzakladatele Avastu Eduarda Kučery, který se poprvé dostal mezi dolarové miliardáře podle magazínu Forbes, a mluvilo se také o další nepříjemné ráně pro byznys Michala Mičky.

Uplynulé dny se nesly i ve filmovém duchu. Dorazil například první trailer pokračování kultovní basketbalové „zábavy“ Space Jam, vyšlo další lákadlo na Black Widow a vypustili jsme druhé vydání našeho newsletteru CC Watch. Nehledě na to, že jsme se podívali i pod pokličku hitu Godzilla vs. Kong.

Sepsali jsme mimo jiné zážitky z elektrické Škody Enyaq a popsali, v čem chce původem česká herní platforma Gamee zabodovat na blockchainu. Nechyběly ani rekapitulace zásadních informací, o kterých se mluvilo na nedávné konferenci CzechCrunch Onlajn, kde jsme se zabývali expanzí do zahraničí.

Všechny články k přečtení naleznete níže.

Před startem dalšího týdne přejeme příjemné čtení nebo poslech skrze náš podcast CzechCrunch Weekly! Nezapomeňte sledovat i náš Instagram, kde se můžete rychle o denních i zásadních novinkách dozvědět v jiné formě.

Chcete každou neděli ráno shrnutí článků jako první?

***

Poslechněte si zprávy týdne i v audio formě

Podcast CzechCrunch Weekly vás v několika minutách provede nejzásadnějšími událostmi posledního týdne ze světa byznysu, lifestyle, startupů i technologií. Poslouchat můžete na Apple Podcastech, Google Podcastech, Spotify, níže nebo v oblíbených podcastových aplikacích.

***

? Space Jam pokračuje s LeBronem Jamesem: Basketbal a postavičky z Looney Tunes. Kultovní film Space Jam, ve kterém si zahrál i legendární Michael Jordan, se vrací v druhém pokračování. Namísto Jordana v něm ale zaujme hlavní roli neméně slavný LeBron James.

✉️ Nový CC Watch s filmovými tipy: Pokud se chcete zorientovat ve filmovém a televizním dění a zároveň hledáte tipy k večernímu sledování, můžete si přečíst naše druhé vydání newsletteru CC Watch.

? The Weeknd zabodoval s exkluzivními NFTs: Když kanadský zpěvák The Weeknd spustil svou exkluzivní kolekci pro fanoušky ve formě NFT, dalo se očekávat, že sklidí úspěch. Teď už je jasno – unikátní neofuturistické obrazy a dosud nevydaná píseň se vydražily za více než dva miliony dolarů.

? Sayu chce prorazit s menstruačními kalhotkami: Rodinná firma Sayu představuje menstruační kalhotky, se kterými sází na pohodlí a ekologickou stránku. A jak to tak vypadá, Češi v oblasti dámské intimity dobývají svět, což potvrzuje i konkurenční Snuggs.

?️ Louvre zpřístupňuje svá díla online: Muzea kvůli pandemii trpí, a proto se slavný Louvre rozhodl, že svá díla zveřejní online a zdarma pro všechny, kteří se na sbírku jednoho z nejslavnějších muzeí světa chtějí podívat alespoň ze svých domovů. K dispozici je skoro půl milionu věcí.

? České AnyoneGo získává prestižní cenu za design: Tuzemský startup AnyoneGo navrhuje pomůcky pro hendikepovaná zvířata, která jsou nejen funkční, ale také atraktivně vypadají. Všimla si toho i porota prestižní soutěže Red Dot Award, u které AnyoneGo zabodovalo.

? Hyperloopová stanice budoucnosti: Zatím není úplně jisté, kdy se první systém pro ultrarychlou přepravu spustí, ale teď alespoň můžeme vidět, jak by mohly vypadat jeho stanice a dráhy. Společnost HyperloopTT odhaluje vskutku futuristický návrh.

***

Zprávy českého startupu StockStory se dostaly do akciové aplikace od Applu. Je to velký úspěch, říká Adam Hejl

adam-hejl3

Foto: StockStory

Adam Hejl, zakladatel startupu StockStory

Adam Hejl chce se startupem StockStory otevřít investování do akcií všem a hlásí velký úspěch. Jeho bleskové a zároveň propracované analýzy finančních výsledků se dostaly až do oficiální aplikace Akcie od Applu.

***

Na světě je více dolarových miliardářů než kdy dříve. Poprvé se mezi ně připojil i spoluzakladatel Avastu Eduard Kučera

Eduard Kučera, spoluzakladatel Avastu

Minulý rok přivedl na svět víc miliardářů než jakýkoli jiný a vůbec poprvé je mezi nimi i devět Čechů. V žebříčku nejbohatších lidí planety se totiž objevil také spoluzakladatel Avastu Eduard Kučera.

***

Michal Mička poslal své firmy ze skupiny C2H do insolvence. Dluží stovky milionů korun a navrhuje rovnou konkurz

michal-micka3

Foto: C2H

Michal Mička, majitel skupiny C2H

Řešení finančních trablů Michala Mičky má očekávaný vývoj. Třiatřicetiletý podnikatel posílá do insolvence další firmy, se kterými financoval svůj módní byznys. O přežití Kary a Pietro Filipi se stále hraje.

***

Partner newsletteru:
Záznam největší tuzemské události pro tradery je tu. Získejte zdarma záznamy všech přednášek z Online trading konference 2021, pořádané XTB.

cz_trading_conference_recordings_1920x10801x

***

Česká herní služba Gamee nasedá na blockchain. Spouští vlastní tokeny a nabídne i roboty jako NFT

bozena-rezab

Foto: Gamee/CzechCrunch

Božena Řežáb, spoluzakladatelka herní služby Gamee

Blockchainové hraní má před sebou velkou budoucnost a české Gamee se do tohoto trendu připojuje. Nově spustilo vlastní tokeny pro lepší zážitky z hraní a nabízí i roboty ve formě NFT.

***

Energie na cestách. Jakub Ditrich a jeho Powerbox.ONE nabízí pohodlnější nabíjení elektrokol i mimo domov

powerboxone2

Foto: Powerbox.ONE

Řešení Powerbox.ONE odbourává nutnost vláčet sebou těžké nabíječky

Doma si elektrokolo zvládne nabít každý, venku je to však problém. Proto Jakub Ditrich přichází na trh s univerzálním boxem, který dokáže nabít téměř všechny typy elektrických kol.

***

Zahraniční investoři jsou při expanzi výhodou, říká Šmída z Twista. Dobývá Polsko a chystá se na Rumunsko

smida-onlajn

Foto: CzechCrunch

Šéf Twista Michal Šmída na konferenci CzechCrunch Onlajn

Když expandujete do cizí země a máte na palubě zahraniční investory, může to být strategická výhoda, říká Michal Šmída. Jeho startup Twisto i díky tomu dobývá Polsko a chystá se do Rumunska.

***

Projeli jsme se Enyaqem. První ryze elektrické auto od Škodovky je přesně takové, jaké by mělo být

skodaenyaq

Foto: Škoda Auto

Projeli jsme se elektromobilem Škoda Enyaq

Škoda Enyaq je dost možná nejdůležitější vůz z Mladé Boleslavi za posledních několik let. S ryzím elektromobilem jsme najeli první kilometry a zdá se, že má Škodovka do elektrické budoucnosti velmi dobře nakročeno.

***

Premiéra Black Widow se blíží a Disney přichází s novým trailerem. Ukazuje v něm hrdinčino dětství i nálož akce

black-widow

Foto: Falcon

Black Widow v kinech uvidíme už v létě

Nový trailer na superhrdinský snímek Black Widow, který dorazí už v červenci, láká nejen na velkou porci akce, ale také poodhaluje tajuplnou minulost ikonické postavy.

***

Ne každý může dokázat cokoliv. Setkání Founders Virtual ukázalo, že zakladatelé musí vyjít daleko za svou komfortní zónu

found-wb

Foto: CzechCrunch

Pavel Šíma, Marie Salomonová a David Šiška mluvili o svých zkušenostech

Letošní setkání Founders Virtual řešilo i téma duševního zdraví ve startupech. Odborníci a zakladatelé firem otevřeně hovořili o vystoupení z komfortní zóny, depresi a dalších překážkách – ale především o tom, jak je úspěšně překonat.

***

Zonky se více propojuje s Air Bank a blíží se černým číslům. Ve ztrátě zůstalo i kvůli zastavené expanzi

jiri-humhal-zonky-top2

Foto: Zonky

Jiří Humhal, CEO Zonky

Půjčková platforma Zonky má za sebou historicky rekordní měsíc, kdy rozpůjčovala nejvíce peněz, a kdyby prý nebylo zaříznuté expanze do zahraničí, už by oznámila svůj první ziskový rok.

***

Spouští se kurz, který může zvýšit potenciál Česka. Elements of AI jednoduše vysvětlí, co je to umělá inteligence

elementsofai

Na projektu Elements of AI spolupracuje i vědec Tomáš Mikolov

V Česku se spouští kurz Elements of AI, který může zvýšit potenciál celé země a zlepšit povědomí o klíčové technologii budoucnosti. Provází jím i přední odborník na umělou inteligenci Tomáš Mikolov.

***

Godzilla vs. Kong má největší premiéru od začátku pandemie. Nabízí velkolepou podívanou s bezpečnou ideologií

gvk-boxed

Foto: Vertical Ent.

Záběry z filmu Godzilla vs. King Kong

Očekávaný snímek Godzilla vs. Kong je především velká zábava a jako takový funguje skvěle. Film o mlátících se monstrech je největší hit od začátku pandemie a sklízí úspěch v kinech i online.

***

Praha pro ně byla Amerikou, teď mají světový byznys. Na expanzi jsme zpočátku nebyli připraveni, říká Kvaš z Geetoo

kvas-onlajn

Foto: CzechCrunch

Vladimír Kvaš na konferenci CzechCrunch Onlajn

První pokus o expanzi českému Geetoo nevyšel. Rozhodlo se proto pro velký restart – a nyní poskytuje cloudové služby celé Evropě. Šéf firmy na konferenci CzechCrunch Onlajn vysvětlil, v čem tento úspěch spočíval.

***

Adidas začíná prodávat kreativní tenisky s kostičkami LEGO. Ikonické tři proužky vytvoříte z barevných dílků

adidas-lego

Foto: Adidas

Nový běžecký model edice Ultraboost od Adidasu s kostičkami LEGO

Adidas se pouští do další kreativní spolupráce. Uvádí speciální verzi tenisek Ultraboost, u kterých si kultovní tři proužky vytvoříte z pestrobarevných kostiček LEGO.

***

Hravá výuka španělštiny v pandemii. Václav Bolech si postavil web a učí s pomocí virtuální tabule

onlinespanelsky5-min

Foto: Vojtěch Roušar

Václav Bolech si v pandemii vytvořil vlastní způsob, jak učit

Kvůli pandemii mu odpadli studenti španělštiny a řešil, jak kurzy znovu oživí. Nakonec se Václav Bolech rozhodl postavit vlastní web, kde začal nabízet hravé lekce online za lidové peníze, a láká čím dál více uchazečů.

***

Z Facebooku unikla telefonní čísla půl miliardy lidí. Zvýšit zabezpečení by měl i více než milion zasažených Čechů

Mark Zuckerberg, zakladatel a šéf Facebooku

Facebook řeší další velký únik citlivých dat svých uživatelů. Jelikož se týká i více než milionu českých účtů, doporučení je jednoznačné: aktivujte si nejen na Facebooku dvoufaktorové ověřování.

***

Tesla ohlásila rekordní první kvartál. Doručila 185 tisíc elektromobilů a předčila všechna očekávání

0x0-model3_01

Foto: Tesla

Tesla Model 3

Automobilky po celém světě sice sužuje nedostatek čipů, ale Tesla i tak ohlásila rekordní čísla, která předčila očekávání. V prvním kvartálu dokázala doručit 185 tisíc elektromobilů.

***

Český Neuron Soundware odhaluje závady strojů pomocí zvuku. V krizi našel nového šéfa a míří na milion eur v tržbách

rpt

Foto: Neuron Soundware

Vedení Neuron Soundware: Tomáš Vacek, Petr Černohorský, Lukáš Loun, Pavel Konečný a Radim Pilous

Česká firma Neuron Soundware, která odhaluje poruchy strojů pomocí zvuku, využila loňský rok ke zlepšení produktu a míří na milion eur v tržbách. Brzy se chce překlopit do zisku.

***

Specializace na IT se vyplatila. Česká náborová agentura Nymble v pandemii vyrostla na 30 milionů

vasko-mysak-nymble

Foto: Nymble

Václav Myšák a Miroslav Vaško, spoluzakladatelé náborové agentury Nymble

České náborové agentuře Nymble se vyplatila sázka na specializaci v IT. Po příchodu pandemie se jí byznys nejprve propadl, ale nakonec za loňský rok hlásí téměř trojnásobný růst.

***

Elektrický Hummer dostává nové tvary. Pick-up doplní i klasická SUV verze za více než dva miliony korun

hummersuv

Foto: General Motors

Elektrický Hummer dostal novou SUV verzi

General Motors loni představilo restart legendy jménem Hummer a vdechlo mu zcela novou duši. Ikonický vůz se totiž stal elektrickým pick-upem, který nyní doplňuje také SUV verze.

***

Česko-americký startup Parrot u soudu převádí výpovědi do textu a nabírá miliony dolarů od zvučných investorů

image-from-ios-4

Foto: Parrot

Tým startupu Parrot

V Česku se vyvíjí, v USA slouží u soudů. Technologie pro převod řeči na text od startupu Parrot nahrazuje zdlouhavý a drahý proces ručního přepisování výpovědí – a navíc láká hvězdné investory.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym