Česko-americký startup Parrot u soudu převádí výpovědi do textu a nabírá miliony dolarů od zvučných investorů

Peter BrejčákPeter Brejčák

image-from-ios-4

Foto: Parrot

Tým startupu Parrot

0Zobrazit komentáře

Od Los Angeles přes Prahu po Filipíny. Tam všude má zastoupení startup Parrot, za nímž stojí Tomáš Ščavnický a který pro své klienty, jimiž jsou většinou američtí právníci, řeší přepis řeči do textu. Využívá přitom umělou inteligenci a i díky dalšímu spoluzakladateli s několika zajímavými startupy a exity na kontě zajímá silné investory. Ti do nadějného startupu vložili už více než milion dolarů a chystají další milionové částky.

Původem Slovák Ščavnický už při studiu vysoké školy začal pracovat ve výzkumné skupině věnující se automatickým přepisům řeči na text, kdy spolupracoval na vývoji technologií například pro Facebook, Apple nebo výzkumnou agenturu amerického ministerstva obrany DARPA.

Své zkušenosti s podnikáním i strojovým zpracováním jazyka nyní Ščavnický využívá v Parrotu, startupu zaměřeném na přepis mluveného slova na text. Aktuálně jsou podle něj tyto služby v americké právní sféře zastaralé, stále však klíčové pro fungování celého systému. Přepisy tam totiž prostřednictvím stenografického stroje stále tvoří takzvaný court reporter, tedy soudní stenograf.

Obecně tak jde o hodně zdlouhavý a drahý proces. „Právník může čekat na přepis tříhodinové výpovědi i dva týdny a zaplatí za něj stovky dolarů. Pak jej dostane ve velmi nepraktické formě jako PDF soubor poslaný e-mailem,“ popisuje pro CzechCrunch aktuální fungování Ščavnický, jež ve startupu zastává roli technického ředitele.

tomas-scavnicky-parrot

Foto: Parrot

Tomáš Ščavnický, spoluzakladatel startupu Parrot

V Parrotu se proto v první řadě zaměřili na samotný přepis, který zefektivnili kombinací umělé inteligence a lidské kontroly, a tím pádem dokázali klientům nabídnout nižší cenu a vyšší rychlost dodání než konkurenční řešení. Samotný přepis právníkům pak nabízí v interaktivní formě na své platformě, kde s ním může pracovat i několik advokátů najednou.

Po příchodu pandemie startup navíc právníkům umožnil výslechy přes Zoom bez potřeby fyzických setkání se svědky. „To přispělo k rychlejší adopci,“ pochvaluje si Ščavnický, který na produktu pro prvního zákazníka pracoval se svými kolegy tři měsíce na začátku roku 2019.

„Dva lidi vám pravděpodobně dají dva různé přepisy stejného rozhovoru.“

„Přesný přepis rozhovoru na text není vůbec triviální práce. Dva lidi vám pravděpodobně dají dva různé přepisy stejného rozhovoru. Právníci zároveň vyžadují nejvyšší možnou přesnost přepisů. My jsme právě první rok práce investovali zejména do ladění spolupráce mezi umělou inteligencí generující automatický přepis a člověkem, který pak dotahuje přesnost textu na maximum,“ říká Ščavnický.

Následně v Parrotu začali designovat proces takovým způsobem, aby do něj šlo zapojit stovky lidí a aby poskytoval konzistentně přesné přepisy. Byť ladění pokračuje doteď, právě v této oblasti spočívá podle tvůrců největší výhoda startupu ve srovnání s tradiční konkurencí v oboru.

Parrot je zaměřen čistě na americký trh, jedním z hlavních důvodů je angličtina a systémy startupu jsou vyladěny i na americké přízvuky. Dalším důvodem jsou pak regulace – v Americe jsou přepisy výpovědí svědků součástí důkazních materiálů, a tak právě proto je vyžadována jejich vysoká přesnost a nemůže s nimi manipulovat kdokoliv.

Proto musel Parrot inovovat i legislativně, když musel pro jednotlivé státy v USA přijít s důvěryhodnými interpretacemi jejich regulací. Pro Velkou Británii nebo například Austrálii by pak musel dělat to samé. Americký trh je přitom podle Ščavnického dostatečně velký a startup tak nemá potřebu expandovat na další.

Konkrétní zákazníky Parrot zmiňovat nemůže, obecně však jde o malé a střední právnické firmy, policejní oddělení nebo prokurátorské úřady. Aktuálně je firma také v procesu onboardování tří velkých enterprise klientů, přičemž dva z nich jsou státní organizace a jedním je velká americká pojišťovna.

team-parrot-2

Foto: Parrot

Část týmu, jenž stojí za Parrotem

To ovšem neznamená, že Parrot nemá svou zahraniční stopu. Oficiálně sídlí v Miami, odkud je druhý spoluzakladatel a státní prokurátor Eric Baum. Ve Spojených státech má však startup jen čtyři členy týmu řešící obchod a finance. V Praze zaměstnává dalších 13 lidí věnujících se R&D a provozním záležitostem firmy.

„Tady z Česka vyvíjíme samotný produkt, ale zároveň koordinujeme remote kolegy v Americe, což jsou přepisovatelé kontrolující strojové přepisy nebo notáři, kteří skládají přísahy na Zoomu, a podobně,“ doplňuje podrobnosti Ščavnický s tím, že třetí tým má startup na Filipínách, kde se sedm lidí stará o zákaznickou péči.

Hvězdní investoři

V začátcích se Parrot financoval z vlastních zdrojů – třetí spoluzakladatel firmy Bryan Baum byl také investorem. Aktuálně již startup získává první investory, přičemž se mezi nimi už teď nachází několik zvučných jmen jako Ryan Petersen, zakladatel Flexportu a 3B Valuation, David Helgason, zakladatel Unity Game Engine, nebo David Bonderman, člen představenstva a investor v Uberu. Se zakladatelem a bývalým ředitelem Uberu Travisem Kalanickem se pak startup aktivně baví o objemu investice.

„Právě uzavíráme kolo investic zejména od zajímavých osobností, které dokážou Parrotu pomoci s dalším růstem. Přesnou částku investic nemůžu zveřejnit, ale zatím jde o sedmiciferné číslo v amerických dolarech,“ doplňuje tajemně Ščavnický.

Nápad založit Parrot vznikl přibližně dva a půl roku zpátky, když se Ščavnický setkal v Los Angeles na večeři s Bryanem Baumem a začali se bavit o potenciální spolupráci. „Já jsem měl chuť pustit se do něčeho vlastního, Bryan zas do něčeho nového,“ popisuje slovenský spoluzakladatel.

tesar-boxed

Přečtěte si takéAstratex utržil 800 milionů a cílí na miliardu. Potenciál je obrovský, říká šéfČeský Astratex utržil 800 milionů korun a cílí na miliardu. Otevřeme další trhy, náš potenciál je obrovský, říká Tesař

Baum přitom jako typický sériový podnikatel stál u zrodu několika úspěšných startupů. Jedním z nich je Represent, jenž spoluzakládal s Leo Seigalem a Slovákem Andrejem Pančíkem. Kromě toho Baum zakládal startup Blue Vision Labs, který později akvírovala společnost Lyft, nebo například Operam, za nímž stojí také Slovák Jakub Jurových, který aktuálně rozvíjí datově analytický startup Deepnote. Baum byl rovněž jedním z prvních investorů ve firmách jako Uber, Airbnb, Juul či Spotify.

Právě ve zmiňovaném Operamu se Baum seznámil se Ščavnickým, a když se bavili o možné spolupráci, posledním kouskem do skládačky byl Baumův bratr a zároveň státní prokurátor na Floridě Eric. „S ním jsme našli využití pro naše schopnosti, zkušenosti a energii v právním sektoru. Začal jsem na Parrotu pracovat, brzy jsem opustil Operam a pustil se do toho naplno,“ popisuje dnes pětadvacetiletý Slovák.

„Během vysoké školy jsem pořád pracoval na vlastních projektech nebo projektech kamarádů. Vždy mě bavilo dělat nové věci, chtěl jsem s nimi mít pozitivní vliv na svět kolem sebe. Vlastní firma byla jen přirozeným vyústěním těchto tendencí. Do Operamu jsem se přidal kvůli super lidem, kteří tam pracovali. Mnoha věcmi jsem se tam inspiroval, mnoho věcí jsem chtěl dělat jinak,“ vzpomíná Ščavnický na základní motivaci.

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym