Česká jízda na rumunské kometě UiPath. V Credo Ventures si mohou po jejím vstupu na burzu odnést miliardy

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

ondrejbartosInsider

Foto: Credo

Ondřej Bartoš, partner Credo Ventures

0Zobrazit komentáře

Pokud byste chtěli dostat na tip na firmu, která by jednou mohla vyrůst do nepředstavitelných rozměrů, ale zatím o ní ještě nikdo neslyšel, běžte do Credo Ventures. Očekávaný vstup rumunského startupu UiPath na americkou burzu dal razítko na to, že čeští investoři už dávno překročili hranice regionální ligy. Mnohamiliardová odměna je nyní jen třešničkou na dortu.

„Jako seed investoři do UiPath jsme nadšeni, když sledujeme, co se firmě za posledních pět let podařilo a daří. Stále se snažíme pomáhat a držíme pěsti,“ říkal letos v únoru Ondřej Bartoš, jedna z hlavních postav Credo Ventures, která v roce 2015 tehdy ještě nepříliš známý rumunský startup zvaný UiPath objevila. A poslala do něj několik milionů. Zhodnocení investice se teď může počítat ve stonásobcích.

Když Ondřej Bartoš pronášel výše zmíněnou větu o nadšení, zrovna se uzavíralo poslední soukromé investiční kolo, v němž si rumunský startup došel pro dalších 750 milionů dolarů (16 miliard korun) a jeho hodnota vylétla na 35 miliard dolarů. Firma vedená bývalým vývojářem z Microsoftu Danielem Dinesem před lety vsadila na automatizaci procesů ve firmách a budoucnost ukázala, že z toho skutečně bude velký byznys.

Příležitost v rumunské firmě, která vznikla v Bukurešti už v roce 2005, ale deset let vyvíjela svůj automatizační software, než šla za investory, spatřil také Ondřej Bartoš. Jeden z nejzkušenějších tuzemských venture kapitálových investorů byl mezi úplně prvními, kteří do UiPath poslali peníze. Celkem ve třech investičních kolech vložilo Credo do nadějného projektu zhruba 8 milionů dolarů.

uipath_ceo

Foto: UiPath

Daniel Dines, zakladatel a CEO UiPath

Byť nechtěli zástupci tuzemského investičního fondu v předvečer očekávaného vstupu na burzu situaci komentovat, tehdy si určitě ani sám Ondřej Bartoš nemaloval, jak to nakonec může být velké. UiPath se při vstupu na newyorskou burzu podařilo vytvořit jedno z největších IPO ve své kategorii, tedy mezi softwarovými firmami, a slavit tak mohou i v Credu.

Rychle rostoucí startup sice nakonec prodával akcie za 56 dolarů za kus, což mu před vstupem na burzu zajistilo o něco nižší valuaci než při posledním investičním kole, ale z necelých 30 miliard hodnota krátce po zahájení obchodování ihned poskočila až na 37 miliard dolarů. UiPath během IPO nabral stovky milionů dolarů, které přidal ke dvěma miliardám z předchozích kol, a své investice zhodnocovali také investoři.

Největší podíl z nich ve firmě držel renomovaný investiční fond Accel, který dle posledních regulatorních dokumentů měl kolem 106 milionů akcií. Pokud bychom počítali s upisovací cenou akcie, která byla 56 dolarů, hodnota jeho podílu se vyšplhala na 6 miliard dolarů. Zkrátka nepřišli ani další včetně Credo Ventures, které mělo v rámci raných investic výhodnější postavení.

Dle posledního dokumentu S-1 zaslaného americké Komisi pro cenné papíry (SEC) si nakonec Credo až do IPO udrželo ve firmě podíl ve výši 3,6 procenta. Při více než 14,5 milionu akcií se tak při výše zmíněné ceně akcií před vstupem na burzu hodnota jeho podílu vyšplhala na 812 milionů dolarů, což je v přepočtu závratných 17,5 miliardy korun.

Část akcií řádově za stovky milionů korun mělo Credo dle informací dostupných v dokumentu S-1 v rámci primárního úpisu prodat, avšak nadále by mělo držet podíl v řádu jednotek procent. Na astronomickém zhodnocení to nic nemění, a pokud ve své pozici Credo vydrží a akcie UiPath vyrostou, může být ještě vyšší.

Na automatizaci činností, které zvládnou stroje rychleji a levněji než lidé, jež se díky tomu mohu věnovat práci s vyšší přidanou hodnotou, sází Credo opakovaně. Potvrdila to i nedávná investice do projektu Segron, nicméně UiPath představuje zatím jednoznačně největší trefu.

Původem rumunská firma, která již dnes má oficiální sídlo v New Yorku, jen za loňský rok utržila 607 milionů dolarů, což představovalo meziroční růst o 81 procent. Svou ztrátu dokázala loni stlačit z 520 milionů dolarů v roce 2019 na 92 milionů, přičemž – jak upozorňuje CNBC – její hrubá marže ve výši 89 % představuje jednu z největších mezi softwarovými firmami. Ostatně IPO UiPath je třetí největší v této oblasti v historii. Lépe si na burze v první den vedly pouze firmy Snowflake a Qualtrics.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym