Budoucností je hybridní model spolupráce. Stavíme ho na cloudu a digitálních dvojčatech, říká Jaroš z Unicornu

Jan JarošJan Jaroš

jaros-unicornKomentář

Foto: Unicorn

Člen představenstva Unicornu Jan Jaroš

Jestli se za poslední rok a půl něco z pohledu firem změnilo, pak je to bezesporu způsob nastavení práce. Ty, které byly zvyklé na pracovní režim na dálku, krátkodobě benefitovaly ze svého nastavení, u jiných firem zase přišlo uvědomění, že ne vše je nutné dělat na místě a alespoň část lidí je možné přesunout mimo kanceláře.

S tím ale souvisí nejen jiné nastavení práce, ale kompletní změna procesů, předávání aktuálního stavu, komunikace s klienty i dalšími spolupracovníky a také využití nových nástrojů. Firmy tak ve velkém začaly digitalizovat, a co šlo z papíru dostat do onlinu, bylo jedině plus. 

Podobně o tom smýšlí i tuzemská společnost Unicorn. Právě Unicorn je na hybridní režim práce zvyklý a Jan Jaroš, člen představenstva Unicornu, tvrdí, že je to budoucnost i pro další firmy. V komentáři pro CzechCrunch popisuje, jaké nastavení uvnitř vývojářské firmy mají, jaké nástroje k tomu využívají a také jak je důležité vzdělávání a změna myšlení.

***

Pandemie přinutila celou společnost omezit osobní kontakty a v maximální možné míře pracovat na dálku. Home office, který býval benefitem pro zaměstnance, se stal poměrně běžnou praxí. Na druhou stranu ne ve všech firmách a profesích jej lze aplikovat a zdaleka ne všichni na něj byli připraveni, ať už technicky, organizačně, nebo z pohledu řízení.

Dnes už je ale čím dál zjevnější, že se způsob práce nevrátí do „předcovidových“ kolejí. Lidem totiž home office poskytuje větší flexibilitu a lepší možnosti hledat rovnováhu mezi pracovním a osobním životem, firmy zase mohou významně ušetřit zejména za kancelářské prostory.

classic7

Foto: Classic 7

Kancelářský komplex, ve kterém sídlí Unicorn

Nicméně je tu stále řada dobrých důvodů, a to jak profesních, tak sociálních, proč se lidé chtějí a potřebují setkávat a společně pracovat. Vše tak směřuje k hybridnímu modelu, kdy ve všech oborech, kde je to možné, budeme kombinovat práci z domova s prací týmu na jednom místě – ať již to budou office centra, nebo třeba místa určená pro práci týmů „v přírodě“ mimo města.

Pro Unicorn, který má s prací na dálku v rámci distribuovaných týmů dlouholeté zkušenosti, neznamenaly změny způsobené pandemií revoluci, ale spíše evoluci. Náš recept, jak co nejefektivněji fungovat ve „vzdáleném módu“, má několik ingrediencí.

Jedna identita i online bez limitů

Základem je samozřejmě být online. Proto všem spolupracovníkům poskytujeme neomezující datový tarif, jehož součástí je i volání a SMS bez omezení, protože potřebné jsou různé formy komunikace na dálku.

Jako přístupový klíč „do firmy“ slouží takzvané Universe ID, což je sdílená identita, díky níž se uživatel přihlásí jen jednou a pak už může všude tam, kde k tomu má nastavena oprávnění. Žádný spolupracovník tak nemusí nosit v hlavě uživatelská jména a hesla pro různé aplikace, databáze či systémy. Veškerá jeho aktivita je zároveň dohledatelná pod jednou identitou.

V cloudu pro cloud

Flexibilitu, tedy možnost pracovat kdykoli a odkudkoli na světě, zajištuje náš informační systém a vývojová prostředí provozovaná v cloudu. Troufnu si říct, že jsme byli jedni z prvních v Česku, kteří jej začali využívat. Kdysi jsme ho vytvářeli na naší infrastruktuře, dnes využíváme cloud Microsoftu nebo Amazonu a nad ním si stavíme vlastní vrstvu uuCloud, která nám umožňuje vyvíjet v cloudu systémy tak, aby nebyly závislé na konkrétní cloudové službě.

Vyrábíme „v cloudu pro cloud“. Pro ten účel jsme vyvinuli digitální stavebnici Digital Twin Construction Kit, která nám umožňuje pomocí byznysových a technických komponent vyvářet business řešení. V podstatě je to něco jako Fordova výrobní linka, na níž byznysová řešení stavíme jako stavebnice z Lega.

Kromě skvělé přístupnosti v prostoru i čase je jednou z hlavních předností cloudu škálovatelnost kapacit. Naprogramujeme-li klientovi aplikaci, jejíž zatížení je ve finále výrazně vyšší, než se očekávalo, není to žádný problém. Není potřeba instalovat nové servery a další hardware, prostě se pružně přidá kapacita v cloudu.

Pořádek místo zmatku aneb digitální dvojčata

Dlouhodobě se ukazuje, že řídit vše, co děláme, detailněji, než je na trhu obvyklé, nám přináší jistou konkurenční výhodu. V módu práce na dálku nabývá efektivní řízení firmy ještě více na významu. Nám k tomu slouží digitální dvojčata. V naší cloudové službě Plus4U zachycujeme informace o všem, čím se zabýváme. Kdykoli a odkudkoli tak lze dohledat, v jakém stavu produkty a projekty jsou, kdo na nich dělá, kolik stály nebo pro koho je vyrábíme.

Přesné informace o tom, co se ve firmě děje, nám umožňují dělat rozhodnutí směřující k prosperitě. Když přišla pandemie a my jsme se nemohli potkávat v kanceláři, osvědčily se nám daily logy. V rámci nich každý den od jednotlivců až po top management vyhodnocujeme, v jakém stavu vše ve firmě je, zda každý ví, co má dělat a má pro svou práci vše, co potřebuje.

Každodenní komunikace v rámci daily logů zároveň alespoň do určité míry nahrazuje osobní kontakt, protože všichni víme, že fungujeme a jak jsme na tom. Problémy se řeší na denní bázi, takže je vyřešíme rychleji než na pravidelných týdenních poradách.

Vzdělávání v první řadě

Vzdělávání bylo v Unicornu vždy prioritou. Říkáme, že „lepší je být chytrej než blbej“. Vedle Unicorn University máme Unicorn Top Gun Academy, která se stará o systematické, průběžné vzdělávání všech našich spolupracovníků. Online formy vzdělávání jsme začali zavádět dávno před covidem, který jejich aplikaci urychlil. Ukázalo se, jak důležité je umět vzdělávat spolupracovníky i studenty na dálku.

Vedle vlastních online školících kurzů a tzv. online open sessions o tom, jak pomocí komponent Digital Twin Construction Kitu vytvářet řešení, máme kurzy k marketingu, obchodu, GDPR a další. Ke všem komponentám jsou vedle zdrojových kódů k dispozici dokumentace, příklady použití, a když si nevíte rady, tak vám pomohou produktoví specialisté a evangelisté.

uzasna-mista-1-2

Přečtěte si takéÚžasná místa spustila aplikaci. Láká cestovatele na unikátní lokality v ČRÚžasná místa přilákala stovky tisíc cestovatelů. Teď Kristýna Audiová spustila aplikaci s neokoukanými českými tipy

Abychom zpestřili online učení dětem ve školách, vytvořili jsme sadu kurzů Red Monster. To všechno, ale nejen to, je součástí vzdělávání, předávání znalostí a zkušeností v Unicornu. Sebelepší technologie, organizace a nástroje jsou ale k ničemu bez lidí, kteří je umí používat.

Dlouhodobě proto budujeme regionálně rozprostřená vývojová centra. Dnes jich máme 25, z toho 18 v Česku, další jsou na Slovensku, Ukrajině či v Nizozemsku. Umožňuje nám to vybírat si nejlepší spolupracovníky na pracovním trhu. Zároveň jsme zvyklí pracovat na dálku.

Distribuovaný tým, který je zčásti v Praze, zčásti v Hradci Králové a zčásti v Kyjevě, pracuje třeba pro klienta v Irsku. Přechod lidí na home office tak nebyl příliš velkou změnou. Byli jsme na to vlastně připraveni a byla to velká výhoda.

Leadership a hybridní model práce

Budoucností je hybridní model práce, kdy týmy část práce odvedou z kanceláře a část z domova. K jejich vedení budou třeba specifické manažerské dovednosti. Jak zajistit potřebný profesní a sociální kontakt? Jak efektivně předávat myšlenky, protože na dálku je to složitější? Jak změnit motivaci a plusy pro spolupracovníky?

Zjednodušeně jak co nejvíce využít plusy a co nejvíce eliminovat minusy? Důležitější než dříve bude motivace a leadership. Společné slavení úspěchů, byť dílčích. Hledání optimální formy fungování a vedení týmů v hybridních podmínkách je výzva, která je před námi.

Partnerem článku a CzechCrunche je společnost Unicorn. V rámci CzechCrunch Premium spolupracujeme s vybranými partnery, se kterými připravujeme obsah na míru. Více najdete zde.