Apple už Intel nepotřebuje. Výkonný čip M1 dal do pestrobarevných iMaců i nového iPadu Pro

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

imac-20213

Foto: Apple

Procesor M1 zamířil i do nových, pestrobarevných iMaců

0Zobrazit komentáře

Když Apple loni v září představil iPad Air, na mysli všem vytanula otázka: k čemu je iPad Pro, když levnější modely mají stejný design a výkonnější procesor? Nyní to vypadá, že právě představené verze iPadů Pro zjednodušeně kombinují výkon Maců s procesory M1 a obraz monitoru Pro Display XDR. Téměř se jim tak podařilo zastínit nové iMacy, které po skoro deseti letech dostaly nový design.

Ze všeho nejdřív diváky, které představování nových produktů sledovali, Apple znovu ohromil zpracováním videa. Když se v protipandemických omezeních zrovna nechlubí atraktivním prostředím svého sídla, experimentuje se zběsilými přechody a k produktové prezentaci přistupuje jako k akčnímu filmu. V blízké době tak bude jistě velkou otázkou, zda vůbec návrat ke statickým prezentacím na potemnělém pódiu dává smysl.

Nicméně k věci. Hlavními hvězdami večera jsou iPady Pro, iMacy a lokalizační přívěsky AirTag, které jsme blíže přiblížili v samostatném článku. Velké aktualizace se ale dočkala také Apple TV 4K, zájemci o iPhone 12 si mohou nyní vybrat i jeho světle fialovou verzi a podcasty si nově půjde předplatit.

Předplatné pro podcasty

Podcasty jsou od začátku z hlediska posluchačů zcela bezplatný formát, který vydělává na reklamě. Když se ale do audio pořadů ve velkém pustilo Spotify a rozhodlo se z nich udělat lákadlo pro uživatele, Apple věci nemohl nechat jen tak. Dnes tedy představil novou, přehlednější podobu aplikace pro podcasty a hlavně možnost si je předplatit.

Po předplacení dostanou uživatelé oblíbené pořady bez reklam, ale také si je budou moci pustit dříve než ostatní a těšit se na bonusový obsah. Z hlediska tvůrců půjde o velice podobnou záležitost jako na App Storu. Za možnost nabízet předplatné v aplikaci Applu budou firmě platit roční poplatek a 30 procent zisku za první rok. Poté se poplatky o polovinu sníží. Mezi první partnery patří Pushkin Industries, QCODE a NPR.

Fialový iPhone 12

Ačkoliv se už pár měsíců objevují zprávy o iPhonech 13, nejnovější telefony Applu jsou teprve v polovině cyklu, takže oficiální novinky v tomto směru nikdo nečekal. Výrobce si přesto připravil alespoň malé překvapení ve formě nové barvy iPhonu 12 a 12 mini – fialové. Ta se přidává k pěti původním barevným variantám bílé, černé, modré, zelené a červené. Fialový telefon si zájemci mohou předobjednat od 23. dubna s dostupností od 30. dubna.

iphone12-purple

Foto: Apple

iPhone 12 dostává nový, světle fialový odstín

Apple TV 4K má nový ovladač a větší výkon

  • Základy: Procesor A12 Bionic, podpora HDR s vysokým počtem snímků.
  • Dostupnost: Objednávky od 30. dubna, dostupné v květnu od 4 990 korun.

Asi nejvítanější novinkou u aktualizované Apple TV 4K bude ovladač. Ten je nyní podstatně větší, takže se má lépe držet a hůře ztrácet. Nabízí také několik nových samostatných tlačítek, přičemž jednolitou dotekovou plochu nahradilo čtyřsměrné tlačítko s dotykovou částí uprostřed. Přibyla i dedikovaná tlačítka pro zapínání a návrat zpět.

appletv4k-2021

Foto: Apple

Nová Apple TV 4K zvládně přehrát HDR obsah i s vysokým počtem snímků za vteřinu

Design samotné krabičky se vůbec nezměnil, uvnitř je ale – stejně jako v iPhonu XS a XR –  procesor A12 Bionic. Díky němu Apple TV nově zvládne přehrávat obsah v HDR i s vysokým počtem snímků za vteřinu, zajímavější však nejspíš bude obecně lepší zpracování videa a zvuku. Ve spolupráci s iPhonem dokonce zařízení dokáže změřit barevné naladění televize, která je k němu připojená, a upravit podle toho přehrávaný obsah tak, aby měl co nejpřesnější barvy.

iMac je zase barevný a dostal M1 procesor

  • Základy: Tenký, barevný design, procesor M1, 24palcový 4,5K displej, webkamera s rozlišením 1080p, Touch ID v klávesnici.
  • Dostupnost: Předobjednávky od 30. dubna, dostupné ve druhé polovině května od 37 990 korun.

Jednou z hlavních novinek večera byly iMacy, které – jednoduše řečeno – přinášejí většinu věcí, po kterých lidé dlouho volali. Na prvním místě je změna designu, přicházející poprvé od roku 2012. Díky procesorům M1, založeným na architektuře ARM, jsou nové iMacy jen 11,5 milimetru tlusté a při pohledu z profilu by nikoho nenapadlo, že jde o celý počítač. Ze vzdálené minulosti, od začátku iMacu na přelomu tisíciletí, se naopak vracejí barvy.

imac-2021

Foto: Apple

Nové iMacy hrají barvami

To vše platí pro menší model, který má teď místo 21palcového displeje verzi o úhlopříčce 23,5 palce s rozlišením 4,5K při téměř stejné velikosti počítače. Výrazně se totiž zmenšila tloušťka už pár let zastarale působícího rámečku kolem zobrazovače. Velké věci se dějí také v jeho horní hraně, kde se schovává nová webkamera s rozlišením 1080p. Vypadá to, že nové iMacy budou konečně zcela vhodné pro moderní dobu home office.

Jak už bylo zmíněno, velkou část designových změn umožnil přechod na výkonný, avšak úsporný procesor s architekturou ARM. Apple takřka od momentu, co čip M1 pro Macy představil, sklízí velkou chválu a nešetří se ani prohlášeními o revolučním posunu. To vše by mělo platit i pro iMacy, které v nových verzích slibují mnohem tišší chod při vyšším výkonu – například grafické operace mají běžet až dvakrát rychleji oproti předchozím modelům.

Další velké novinky se ději u periferií a konektivity. Základní iMacy dostanou čtyři USB-C konektory s podporou Thunderboltu u dvou, vyšší modely pak nabídnou ještě dvojici USB-C navíc. Myši, klávesnice i samostatné trackpady budou dostupné ve stejné paletě barev jako samostatné počítače, přičemž v klávesnicích je nově zabudované Touch ID.

Všechny konfigurace iMaců mají 8 GB paměti RAM a osmijádrový čip M1. Jednotlivé verze se pak liší počtem jader grafického čipu (GPU) a velikostí úložiště. Začíná se na sedmijádrovém GPU a 256GB úložišti za 37 990 korun, naopak nejvyšší model má osmijádrové GPU a 512GB úložiště za 49 990 korun. Velikost RAM půjde v individuální konfiguraci navýšit na 16 GB.

iPad Pro dostal M1 procesor a HDR displej

  • Základy: Procesor M1, konektor USB-C s Thunderboltem (podporuje i Pro Display XDR), podpora 5G sítí, lepší fotoaparáty s „extraširokoúhlým“ předním objektivem, HDR displej s 1 600 nity u 12,9palcového modelu, až 2TB úložiště.
  • Dostupnost: Objednávky začínají 30. dubna s doručením v druhé polovině května, ceny začínají na 22 990 korunách u 10palcového modelu a 30 990 korunách u 12,9palcového modelu.

Pro mnohé byl zlatým hřebem večera iPad Pro, od kterého se příliš nevědělo, co čekat. Apple se s nejvyššími modely svého tabletu rozhodl jít tak daleko, jak to jen jde, a rovnou tak do nich nainstaloval M1 čipy, stejné jako v nejnovějších Macích. Díky tomu by měly iPady dosahovat takřka stejného výkonu jako aktuální MacBook Air, snad jen s malým omezením kvůli pasivnímu chlazení. Ve srovnání s minulou generací se jedná asi o půlku více síly.

ipad-pro20213

Foto: Apple

iPad Pro

Ve výsledku to znamená, že když už předchozí iPady Pro velice těžce hledaly konkurenci, u nových je velice náročné si nějakou vůbec představit. Apple ale s procesorem teprve začal. Do většího modelu s 12,9palcovým displejem se totiž rozhodl dát panel, který se co nejvíce přiblíží monitoru Pro Display XDR za pět tisíc dolarů. Dokáže tedy dosáhnout maximálního jasu až 1 600 nitů v malých částech a 1 000 nitů po celé ploše.

Nový iPad Pro je také prvním zařízením, do kterého Apple dal displej s technologií Mini LED. Jak jsme ji nedávno popsali v článku o televizích Samsungu, díky vysokému počtu stmívacích zón umožňuje dosáhnout velice vysoký kontrast a hlubokou černou. iPad Pro takových individuální stmívatelných zón dostal rovnou 2 500. U nižšího, 11palcového modelu zůstává displej stejný, tzn. maximálně 600 nitů jasu a 120Hz obnovovací frekvence.

ipad-pro20212

Foto: Apple

Nový iPad Pro má v sobě technologii Mini LED

Pokračuje se fotoaparáty. Na první pohled na tabletu příliš nedávají smysl, Apple nicméně iPad považuje za ideální zařízení pro kreativní práci a do nejnovějších modelů tak umístil kvalitní senzory i čočky se skvělými výsledky i při velmi slabém osvětlení. Přední systém kamer s Face ID zase dostal schopnost zachytit až 120stupňový obraz, což umožňuje funkci Center Stage. I když se s iPadem nehýbe, kamera dokáže sama rozeznat osoby v obraze a sledovat je, aby při videohovorech nikdy neopustily viditelné pole.

Obecně dnes Apple hlavně opět ukázal, kam až může díky procesorům M1 zajít. Jeho počítače a tablety se buď výrazně ztenčují při zvyšujícím se výkonu nebo zcela utíkají takřka jakékoliv konkurenci. Přechod od Intelu zkrátka zatím přináší jen obří výhody a výrobce procesorů má před sebou těžkou budoucnost.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym