Yemi A.D. a Aspen spouští sérii akcí Moonshot. O budoucnosti vzdělávání promluví Švejnar, Plaga nebo Laurenčíková

Jiří SvobodaJiří Svoboda

Yemi A.D. ve spolupráci s Aspen Institute spouští sérii konferencí na téma vzdělávání

0Zobrazit komentáře

Už rok jsou vzdělávací systémy po celém světě vystaveny tlakům, na které se mohly jen stěží předem připravit. Pandemie koronaviru odhalila nové i dlouhotrvající problémy, které trápí i české školství, a znásobila potřebu rozsáhlé transformace. Alespoň tak nastálou situaci viděl i český kreativec Yemi. A.D. Dal proto hlavy dohromady s organizací Aspen Insitute Central Europe a vznikl nápad uspořádat první českou edici konference Moonshot. CzechCrunch je mediálním partnerem úvodní akce s podtitulem Future of Education i série setkání, která budou následovat.

O budoucnosti naší země rozhoduje kvalita vzdělání. Jenže to české není již dlouho v dobré kondici a pandemie mu zasadila další ránu,“ říká Yemi s tím, že je třeba proto školství transformovat. „Moonshot bude virtuálním místem pro všechny, kteří se na této proměně chtějí podílet nebo alespoň pochopit, kde je zakopaný pes,” doplňuje.

Pořadatelé se snažili přijít s co možná nejrůznorodějším panelem řečníků. Ve dvouhodinovém programu se tak představí například profesor z Kolumbijské univerzity Jan Švejnar, ministr školství Robert Plaga, youtuber Karel „Kovy“ Kovář, odborná konzultantka z nadačního fondu Eduzměna Lucie Plešková nebo Klára Laurenčíková, speciální pedagožka pro inkluzi. Na vůbec první konferenci Moonshot loni vystoupila i bývalá americká ministryně zahraničí Madeleine Albrightová.

moonshot

Foto: Moonshot

Yemi A.D. a Aspen Institute organizují sérii akcí Moonshot

První virtuální setkání Moonshot by Aspen CE se zaměří konkrétně na dvě oblasti vzdělávání, které rozebere v panelových diskuzích. Tou první je pedagogický leadership. Právě na ten totiž ředitelé škol často nemají čas a místo toho se musí věnovat administrativní zátěži, kterou pandemie koronaviru ještě zvýšila.

„Zároveň chybí střední článek v řízení školství, který by umožnil ředitelům se více věnovat pedagogickému leadershipu. Pedagogický leadership je jedna z nejdůležitějších činností ředitelů, protože má výrazný dopad na kvalitu výuky a na vzdělávací výsledky škol,“ říká anotace akce.

Druhým velkým tématem konference bude tzv. upskilling, jehož základem je celoživotní vzdělávání. Jeho cílem je vytvořit zaměstnanost i v rychle se měnící době. Upskilling podle pořadatelů nabírá na důležitosti zejména teď, tedy v době postupující robotizace a automatizace.

V tomto bodu programu tak bude řeč například o propojení byznysové sféry se státní správou, vytvoření platformy pro komunikaci mezi zástupci státu, byznysu, vzdělávacích institucí a akademické sféry nebo o tom, jak motivovat zaměstnance napříč firmami, aby si rozšiřovali kvalifikaci. Program pak bude zahrnovat i expertní příspěvky Moonshot Stories a Master Class nebo blok nazvaný Vision of the future.

moonshot_madleine

Foto: Moonshot

Yemi A.D. a Madeleine Albrightová, jež vystoupila na první loňské konferenci

„Aspen Institute CE se otázkám vzdělávání věnuje dlouhodobě. Jako jeden z klíčových parametrů pro změnu kvality našeho školství a vzdělávání vnímáme pedagogický leadership a rovněž reskilling a upskilling. I těmto tématům se budeme věnovat na konferenci Moonshot by Aspen CE – nové virtuální platformě, kde chceme předkládat a diskutovat témata, která jsou zásadní pro prosperitu naší společnosti,“ říká Milan Vašina, výkonný ředitel Aspen Institute Central Europe.

Konference Moonshot by Aspen CE s podtitulem Future of Education se uskuteční online už v úterý 23. března od 14:00. Registrovat na akci se lze přímo na jejím webu.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym