V Torontu vzniká esportová aréna za půl miliardy dolarů. Futuristická stavba chce přitáhnout globální herní turnaje

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

overactive-media-toronto-esport-stadium-3

Foto: OverActive Media/Populous

Design stadionu má kombinovat operní dům i sportovní halu

0Zobrazit komentáře

Teoretická diskuze o postavení her ve světě sportu už v zásadě dávno skončila, takže je na čase budovat zázemí odpovídající jiným disciplínám. V kanadském Torontu se k tomu rozhodli postavit zcela nekompromisně, tudíž tam vznikne velký futuristický esportový stadion za půl miliardy dolarů. Podle jeho architektů se má stát novým centrem místní hráčské i zábavní scény.

Stadion bude patřit mezinárodní esportové společnosti OverActive Media, kterou zčásti vlastní známý hudebník The Weeknd. V plánovaném stadionu se sedmi tisíci místy mají probíhat jak velké herní turnaje, tak různé kulturní akce, například koncerty. „Naše aréna se stane domovem pro novou generaci fanoušků, která o zábavě přemýšlí jinak,“ říká prezident a provozní ředitel OverActive Chris Overholt.

Esport má, zvlášť v době pandemie, oproti jiným sportům výhodu ve své nezávislosti na specifickém zázemí. Přesto je také u něj důležité budování týmového ducha a společnou přípravu hráčů, takže pro profesionální týmy neustále vznikají nové prostory. Stadion v Torontu má být plně zařízen pro intenzivní trénink, hlavně by však měl obecněji představovat centrálu kanadské herní kultury.

overactive-media-toronto-esport-stadium-1

Foto: OverActive Media/Populous

Herní fanoušci se mají těšit na skvělé zážitky z turnajů

Za domácí půdu ho budou označovat dva profesionální týmy spadající pod společnost OverActive Media: Toronto Defiant hrající Overwatch a Toronto Ultra soutěžící v Call of Duty. Kromě nich k OverActive patří ještě montrealský celek Rebellion a v Evropě pak týmy hrající League of Legends a Counter-Strike: Global Offensive. Ambicí firmy je udělat si výrazné jméno právě i na globálním trhu a do budovy v Kanadě přitahovat turnaje z celého světa.

OverActive nicméně jasně říká, že jenom esport by investici 500 milionů dolarů do stadionu pořád ještě neobhájil. „Jeho byznys model musí zahrnovat i mnoho dalších akcí,“ vysvětluje viceprezident OverActive Bob Hunter magazínu The Loadout. „A esport má to štěstí, že bude moci využívat arénu, která poskytne jeho fanouškům skvělý zážitek.“

Hlavní částí plánovaných dvou set akcí ročně mají být už zmíněné koncerty nebo třeba vystoupení stand-up komiků. Počítá se také s různými firemními akcemi, představováním produktů, předáváním cen, městskými shromážděními a podobně. Velkých herních akcí má přibývat postupně, něco spojeného s esportem se ale má dít prakticky každý den. „Budeme mít studio pro tvorbu obsahu a plánujeme otevřít i denně přístupné prostory pro amatérské hráče,“ říká Hunter.

Bytostnou blízkost počítačovým hrám naznačuje už tvar samotné hlavní haly, který nemá vůbec daleko k designu některých herních periferií. O návrh projektu se postaralo známé studio Populous, podle něhož architektura budovy kombinuje tradici s modernitou. „Při navrhování haly jsme se nesnažili vytvořit sportovní arénu ani operní dům, ale nový formát spojující obojí,“ popisuje Jonathan Mallie z Populous.

overactive-media-toronto-esport-stadium-4

Foto: OverActive Media/Populous

Esportový stadion bude v torontském Exhibition Place

Na hlavní halu pak přímo navazuje hotelový komplex, ideální řešení pro návštěvníky koncertů i esportové fanoušky sjíždějící se z celého světa na velký turnaj. Zatím nebyly zveřejněny přesné plány, jak budou takové akce z technického hlediska fungovat. Vedení OverActive ovšem ujišťuje, že se návštěvníci mohou těšit na to nejlepší, co jde v současnosti vytvořit. Chce při tom spolupracovat s odborníky v daných oblastech, jako je Cisco nebo Microsoft.

Na dořešení všech detailů a vykročení do budoucnosti esportu v Kanadě je prozatím dostatek času, dokončení projektu se totiž chystá na rok 2025. Stavba vyroste nedaleko BMO Field, kde trénuje torontský fotbalový tým. Od začátku se tak profiluje jako zásadní část dění v jednom z největších měst v Severní Americe.

Stadion za půl miliardy je celosvětově poměrně unikátní záležitost, tréninková centra na vysoké úrovni však vznikají také v Česku. Nedávno jsme na CzechCrunchi psali například o novém sídle týmu Sampi fotbalisty Jakuba Jankta za 30 milionů korun. Zajímavý rozvoj tuzemské herní scény slibují také investice desítek milionů do organizace Entropiq ze strany Karla Janečka.

overactive-media-toronto-esport-stadium-2

Foto: OverActive Media/Populous

Ve stadionu má probíhat celá řada různých kulturních akcí

Diskuze (0)

Novinka

Anonym