V Brně vzniká rezidenční komplex za 1,5 miliardy korun. Nabídne unikátní koncept bydlení poblíž centra

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

domoplan-brno-pekarensky-dvur-7-min

Foto: Domoplan

Střešní terasa s výhledem na okolní město

0Zobrazit komentáře

Dnešní podoba brněnských Zábrdovic má nepopiratelné kouzlo vycházející z husté historické zástavby poblíž centra města. Pohled na oprýskané budovy ale dává najevo status donedávna zapomenuté čtvrti s pochybnou pověstí. To by se mělo v následujících letech změnit. Za jeden a půl miliardy korun zde totiž vzniká nový rezidenční komplex, který má nabídnout inovativní pojetí bydlení, v některých ohledech připomínající prostředí luxusního hotelu.

Zábrdovice dnes procházejí výraznými změnami, které by jejich pochroumaný status měly posunout výrazně k lepšímu. Projekt developerské a investiční společnosti Domoplan je přitom skvělým příkladem toho, kam oblast s významnou industriální minulostí míří. Ve formě čtyř propojených bloků zde vytvoří kolem 250 bytů, od garsonek až po velký penthouse s rozlohou přes 260 metrů čtverečních a výhledem na okolní památky.

Nepůjde ale o pouhé kvalitně zpracované bytové domy. Domoplan se ve spolupráci s architekty ze studií Dimense a Identity Design rozhodl do Brna přinést nezvyklý koncept bydlení, které místní komunitě poskytuje zvláštní možnosti. To znamená, že obyvatelé komplexu budou mít přímo v jeho zdech k dispozici například masérnu, saunu, coworkingové prostory, cyklodílnu nebo automyčku.

domoplan-brno-pekarensky-dvur-5-min

Foto: Domoplan

Nový bytový komplex v brněnských Zábrdovicích vznikne v místě bývalé pekárny

„Náš projekt není dalším typickým rezidenčním domem, jde spíše o komunitu, nový životní styl, který navazuje na dnešní stále rychlejší životní tempo,“ vysvětluje Ivana Linderová ze studia Identity Design. „Svým budoucím rezidentům komplex nabídne celou škálu využití – od wellness a fitness přes recepci, lounge zónu až po slunnou sdílenou střešní terasu,“ pokračuje. Výčet služeb dokonce doplňuje poznámkou o podobnosti s pětihvězdičkovým hotelem.

K tomu se však mají připojit také výhody života v rodinném domě, a to díky třem townhousům ve vnitrobloku obytných budov. Jejich koncept má především kombinovat bydlení v soukromí s umístěním přímo ve městě nebo v jeho blízkosti. Obyvatelé bytů kousek od centra Brna tedy budou mít k dispozici soukromou zahradu orientovanou do areálu rezidenčního komplexu.

Ačkoliv nový projekt svým konceptem i zpracováním jasně hledí do budoucnosti brněnské čtvrti, je zároveň hrdý na historický odkaz svojí polohy. Mezi ulicemi Cejl a Bratislavská, kde čtveřice nových budov vznikne, stála dříve velká pekárna, důležitá pro celou místní komunitu. Nad hlavním vstupem do bytového prostoru proto bude stát název Pekárenský dvůr.

Vzhledem k významu objektu pekárny si v Domoplanu kromě názvu chtěli dát záležet na architektuře budov, které ji nahrazují. Fasády v Pekárenském dvoře mají mít cihlový obklad, vedle něhož dobře vyniknou velká hliníková okna s bronzovým barevným laděním. „Design je střídmý – čisté fasády s pravidelným rytmem oken. Současně se ale snaží pracovat s jednoduchým narušením stereotypu v podobě zapuštěných lodžií a vyložených balkónů,“ popisuje Radim Lička z Dimense.

domoplan-brno-pekarensky-dvur-4-min

Foto: Domoplan

Pohled na Pekárenský dvůr z ulice Bratislavská

domoplan-brno-pekarensky-dvur-9-min

Foto: Domoplan

Rezidenční komplex bude mít nepřetržitou recepci se službou soukromého concierge

Renomované architektonické studio ve svém návrhu dbalo také na kvalitní materiálové zpracování, zatímco Identity Design stejný přístup přeneslo do interiérů. Díky rozsáhlému využívání kovu a dřeva a zeleným střechám dostane brněnský projekt jako první ve své kategorii certifikaci udržitelnosti budov BREEAM.

Jak už zaznělo výše, Pekárenský dvůr nabídne kolem 250 bytů různých dispozic. Začínat se bude u menších bytů a pokračovat k větším rodinným prostorům až k penthousu s tím, že téměř všichni rezidenti mají mít k dispozici balkon nebo terasu. Individuální zařízení interiéru na míru budou moci budoucí majitelé řešit přímo prostřednictvím firmy Domoplan za podstatně nižší cenu, než jakou by běžně zaplatili. Celý areál pak završí 222 parkovacích míst, park a dětské hřiště.

„Nabízíme jedinečnou architekturu s kvalitními materiály a zároveň nový koncept bydlení, kde budou mít lidé dostatek soukromí, ale také hodně možností, jak trávit čas společně,“ shrnuje projekt Tomáš Vavřík, zakladatel Domoplanu. 1,5 miliardy za výstavbu Pekárenského dvora pokryje z vlastního investičního fondu v kombinaci s bankovním úvěrem. Hotovo má být v roce 2023.

domoplan-brno-pekarensky-dvur-6-min

Foto: Domoplan

Nejvyšší patro Pekárenského dvora nabídne rozsáhlý penthouse

domoplan-brno-pekarensky-dvur-1-min

Foto: Domoplan

Design koupelny nabízí atraktivní minimalismus

domoplan-brno-pekarensky-dvur-8-min

Foto: Domoplan

Penthouse v Pekárenském dvoře

domoplan-brno-pekarensky-dvur-3-min

Foto: Domoplan

Návrh typické ložnice v novém rezidenčním komplexu

domoplan-brno-pekarensky-dvur-2-min

Foto: Domoplan

Možná podoba garsonky v Pekárenském dvoře

Diskuze (0)

Novinka

Anonym