Unikátní divadelní zážitek ve virtuální realitě. Český projekt Brejlando přenese diváky doprostřed pódia

hamlet-brejlando-boxed

Foto: Brejlando

Brejlando přináší divadelní představení ve virtuální realitě do obýváku

0Zobrazit komentáře

České kultuře se aktuálně nedýchá vůbec dobře, přesto bojuje o život jako lev a hledá cesty, jak se dostat ke svým divákům. Dokazuje to i nový projekt Brejlando, který celosvětově unikátním způsobem přináší jedinečný zážitek zprostředkovaný skrze brýle pro virtuální realitu. Po jejich nasazení bude možné zhlédnout divadelní představení pražských divadel ve zcela novém pojetí.

Jednoduché jako si objednat jídlo až ke dveřím. Přesně s takovou elegancí by díky projektu Brejlando – za kterým stojí Magistrát hlavního města Prahy, vybraná pražská divadla a kreativní studio Brainz Studios – mělo být možné dostat se k netradičnímu kulturnímu zážitku, který nemá ve světě obdoby. Kamera zachycující sledovaný obraz je totiž umístěna přímo uprostřed pódia a veškeré dění se odehrává v kruhu okolo ní.

Celý projekt pracuje s VR headsetem, po jehož nasazení se divákovi otevře zcela nový, až magický svět pohybující se na pomezí divadla a filmu. Jak upozorňuje Petr Štědroň, ředitel Divadla Na zábradlí, nesmíme si ho však plést s tím, co prožíváme při běžné návštěvě divadla. Jedná se o dva rozdílné světy, které jsou ovšem dle jeho slov oba naprosto pohlcující.

hana-trestikova-brejlando

Foto: Brejlando

Pražská radní Hana Třeštíková s VR brýlemi pro projekt Brejlando

„Virtuální realita skýtá nekonečné možnosti, jak diváka přenést prakticky kamkoliv a dát mu pocit, že se veškeré dění odehrává kolem něj a jenom pro něj. Proto jsme za Prahu spojili své síly s kreativní skupinou Brainz Studios, českou špičkou přes tyto technologie, a v projektu Brejlando dáváme nový rozměr skvělému kulturnímu obsahu našich městských divadel,“ uvádí pražská radní pro kulturu a cestovní ruch Hana Třeštíková, podle které se nepovedlo najít žádný jiný podobný projekt, který by zprostředkovával divadlo pomocí virtuální reality.

Kultura až ke dveřím

Právě inscenace Divadla Na zábradlí Hamleti, ve kterém exceluje herečka Jana Plodková či Petr Čtvrtníček, je prvním divadelním kusem, který bude možné v rámci 360° zážitku zhlédnout. Nejedná se o online přenos, ale o sledování předem natočené inscenace. Každá byla pro projekt upravena tak, aby diváka maximálně vtáhla do středu hry, a to díky umístění kamery přímo na pódiu zcela doslovně.

To si vyžádalo nejen úpravu samotné scény, světel a choreografie, ale i hry jako takové. Scénáristé spolu s režiséry vybrali ty nejdůležitější pasáže a vše přepsali tak, aby si divák vychutnal hru ve třech dvacetiminutových pasážích se dvěma přestávkami. Důvodem je technologie virtuální reality. Byť jsou v projektu využívány nejmodernější brýle, některým jedincům by mohlo delší sledování zážitku způsobovat obtíže.

Objednávku brýlí lze provést skrze portál GoOut, kde je také vybíráno představení, které je následně do brýlí nahráno. Od dnešního dne lze učinit předobjednávky, přičemž vše bude naplno spuštěno 29. března. Cena zapůjčení brýlí je 899 korun v případě zápůjčky jednoho kusu, v případě dvou 1 399 korun.

hamlet-brejlando2

Foto: Brejlando

Brejlando natáčí divadelní představení speciální 360stupňovou kamerou

Objednané brýle doveze kurýr až ke dveřím, divák si je ponechává přes večer a druhý den je opět odevzdá kurýrovi. Do budoucna se počítá také s možností, kdy si diváci budou moci brýle vyzvednout na pokladnách jednotlivých divadel. Důležité je zde říci to, že brýle lze prozatím zapůjčit pouze na území Prahy.

Baterie brýlí je nabitá na dvě hodiny, což by mělo vystačit na zhlédnutí celého představení a přehrání některých pasáží, které si chce dotyčný vychutnat znovu. Štěpán Kleník z Brainz Studios ovšem doporučuje zapůjčit si dva páry a vychutnat si zážitek s někým ve dvojici, aby bylo možné o hře během přestávky debatovat.

Mimo inscenace Hamleti je momentálně dostupná také inscenace divadla Minor Perníková chaloupka, kterou však nejmladším ročníkům rozhodně nedoporučujeme. Obsah by měl časem narůstat, přičemž své hry dodá například Divadlo na Vinohradech, Divadlo pod Palmovkou, Divadlo Járy Cimrmana a další. Většina z nich nabídne již vzniklé inscenace, některá si však pro tento projekt připravují zcela nové kusy, které chtějí ušít technologii na míru.

hamlet-brejlando1

Foto: Brejlando

Natáčení divadelního představení Hamleti pro projekt Brejlando

Kamera umístěná uprostřed jeviště totiž otevírá zcela nové možnosti nejen divákům, ale také pro herce, jak potvrdila herecká dvojice z divadla Minor Petr Stach a Monika Načeva, kteří účinkují ve hře Perníková chaloupka.

„Hrála jsem to tak, jako by ten robotíček bylo dítě. Pro mě bylo zajímavé, že můžu komunikovat s robotíkem i v momentě, když zrovna nemluvím. Ale ke konci jsem si připadala jak v seriálu Black Mirror,“ prozradila s úsměvem na tváři během tiskové konference Monika Načeva, k čemuž Petr Stach dodal, že nejpodivnější byla děkovačka, během které herci v kruhu děkovali kameře a klaněli se jí.

pavel-tuzil-boxed-min

Přečtěte si takéUmělá inteligence odhalí rakovinu nebo zrychlí výrobu, říká Tužil z TraskuUmělá inteligence pomáhá, kde člověk nestačí. Odhalí rakovinu, zrychlí výrobu i vymýtí chyby, říká Pavel Tužil z Trasku

V současné době jde do předprodeje 500 vstupenek na dubnová představení. Projekt bude určitě fungovat do srpna, pokračovat by ovšem měl i poté. Autoři v něm totiž vidí možnost, jak nabídnout divadlo i těm, kteří by se jinak do divadla nedostali, a to nejen z důvodu současné pandemické situace. K tomu by však potřebovali více partnerů.

Brejlando se přidává k dalším projektům, které se snaží přinést alternativní formou divadlo až k divákům. Příkladem takových projektů je i streamovací platforma Dramox, která umožňuje sledování divadelních inscenací z pohodlí gauče.

hamlet-brejlando3

Foto: Brejlando

Petr Čtvrtníček při natáčení Hamletů pro projekt Brejlando

Diskuze (0)

Novinka

Anonym