Účetnictví je zralé na modernizaci. Slovenský startup Bookee chce ušetřit lidem čas a získal 13 milionů korun

Peter BrejčákPeter Brejčák

bookee

Foto: Bookee

Peter Fusek a Peter Čapkovič, spoluzakladatelé startupu Bookee

0Zobrazit komentáře

Slovenská podnikatelská dvojice Peter Fusek a Peter Čapkovič se ve svých předešlých firmách věnovala technologiím umělé inteligence v kontextu big data a mobilních operátorů. Po několika exitech se rozhodla své zkušenosti využít v novém oboru – v automatizaci vedení účetnictví. I když je startup Bookee.ai v rané fázi s prvním prototypem, od fondu Vision Ventures získal investici 500 tisíc eur, v přepočtu přes 13 milionů korun.

„Naší vizí je to, že lidé nemají ztrácet čas a dělat chyby při činnosti, kterou zvládá stroj lépe. Raději ať se uvolní pro kreativnější a zdravější práci. V účetnictví to znamená vymanit člověka z opakujících se předkontování účetních záznamů a umožnit mu vzdělávat se, poskytovat vyšší přidanou hodnotu v controllingu, finančních analýzách či daňovém poradenství,“ popisuje pro CzechCrunch Peter Fusek, ředitel Bookee.

Produkt startupu tak vykonává automatické předkontace účetních dokladů, čímž šetří čas účetních a eliminuje jejich potřebu při rutinních úlohách. Na základě umělé inteligence se učí a dále zdokonaluje. Čerstvě získaný kapitál Bookee umožní dokončení stávajícího řešení strojového učení a jeho následné škálování a integraci do vybraných SaaS účetních nástrojů v regionu EMEA, tedy v Evropě, na Blízkém východě a v Africe.

„V produktu vidíme velký potenciál i s ohledem na to, že segment vedení účetnictví a účetních softwarů je už delší dobu tzv. zralý na disrupci,“ doplňuje Gabriel Horváth, partner ve slovenském venture kapitálovém fondu Vision Ventures, který v poslední době investoval například do HR nástroje Sloneek nebo startupu NextRetreat, jenž se zaměřuje na zjednodušování organizace týmového cestování.

bq5a6522_vision-ventures-v2

Foto: Vision Ventures

Partneři slovenského VC fondu Vision Ventures Tomáš Bél a Gabriel Horváth

Bookee bylo v investici ohodnocené na 1,4 milionu eur (podle aktuálního kurzu zhruba 36 milionů korun), aktuálně se přitom nachází v pre-earning fázi, kdy dokončuje produkt a ještě nemá žádné příjmy. Prototyp řešení momentálně pracuje s novými daty několika firem z různých odvětví ze Slovenska a Česka, zatím je však startup nemůže konkrétně jmenovat.

Po exitu nový startup

Peter Fusek a Peter Čapkovič se znají již třináct let z byznysu, kde spolu vyvíjeli první řešení na tzv. telecom expense management s automatickou detekcí soukromých volání na firemních mobilech. Tento projekt je později dovedl k vlastní firmě Partnering (dnešní Instarea), jež stojí za několika globálními řešeními jako Slisor nebo Market Locator, který byl prodán Slovak Telekomu.

„Na vrcholu jsme dosahovali obratu tři miliony eur a skórovali v žebříčku nejrychleji rostoucích technologických firem Deloitte Fast 50. Instarea aktuálně úspěšně exitovala ze svých řešení a splnila tak svoji misi, stejně jako my dva,“ popisuje Čapkovič, který v Bookee zastává pozici technologického ředitele.

Hodnoty jednotlivých exitových transakcí nechce dvojice komentovat, zároveň ale prozrazuje, že jedno z řešení bylo prodáno za více než milion eur, tedy minimálně na úrovni třiceti milionů korun. Ještě během budování své předešlé firmy přitom vznikl i nápad na Bookee.

„Nápad vznikal roky, když se kumulovaly nudné manuální měsíční zápisy a kontroly v online účetnictví našich firem. Kolegyně Petra si trhala své krátké vlasy, že zbytečně dělá to samé a čas od času se stane chyba,“ vysvětluje Fusek zárodek myšlenky na další řešení.

img_20210310_090916-min

Foto: Bookee

Peter Fusek a Peter Čapkovič, spoluzakladatelé startupu Bookee

„V rámci Instarea jsme se věnovali umělé inteligenci v kontextu big data mobilních operátorů a zařízení internetu věcí, takže jsme k technologiím a strojovému učení měli přirozeně blízko. Definitivní podobu jsme tomu dali koncem loňského roku, když jsme si prakticky vyzkoušeli postavit a natrénovat neuronovou síť nad našimi historickými daty. Fungovalo to překvapivě dobře,“ doplňuje svého kolegu Čapkovič.

Oba Peterové pak u debat s dalšími podnikateli a účetními firmami zjistili, že podobné problémy netrápily jen je a že v širším regionu Evropy, Blízkého východu a Afriky ještě nejsou vyřešeny. I když také v tuzemsku vzniká slovenskému startupu částečná konkurence v nástrojích jako Rossum nebo například Digitoo. Bookee to však vidí jinak.

Automatická predikce účtů

„Převážná většina nástrojů se zabývá digitalizací účetních procesů z hlediska OCR (technologie optického rozpoznávání znaků – pozn. redakce) papírových dokladů a různými automatizacemi založenými na pravidlech. My se chceme soustředit na minimalistickou až žádnou úvodní snahu nového uživatele při konfiguraci pravidel,“ říká Fusek.

Bookee tak má svým firemním klientům od začátku nabídnout automatickou predikci účtů na základě dat podobných společností a dalších dimenzí společně se samoučícím a sebezdokonalovacím systémem. To vše pro velké zaběhnuté firmy i pro začínající podnikatele.

„Věříme, že se podnikatelé nemají bát o to, jestli oni nebo jejich účetní dobře zpracují běžné doklady. Místo toho se mají soustředit na svůj byznys. Díky nám se mohou naučit z toho, jak správně účtují ostatní firmy. Takovým způsobem můžeme zvýšit rychlost, přesnost a výrazně zlevnit účetnictví, a to napříč existujícími SaaS účetními platformami,“ dodává Čapkovič.

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym