Tesla začala přijímat platby v bitcoinech. Nebude je převádět na dolary, takže může více vydělat, ale i ztratit

Patrik SvatošPatrik Svatoš

tesla-bitcoin

Foto: Tesla/CzechCrunch

Elektromobil od Tesly si lze koupit i za bitcoiny

0Zobrazit komentáře

Když se do éteru dostala zpráva o tom, že Tesla investovala do bitcoinu 1,5 miliardy dolarů, tedy zhruba 33 miliard korun při aktuálním kurzu, tak to jednak vyhnalo jeho hodnotu do rekordních výšin, ale zároveň Elon Musk naznačil, že jednou si za nejpopulárnější kryptoměnu planety budeme moci kupovat i samotná auta, která nabízí. A nyní tento slib šéf Tesly přetavil v realitu.

Stejně jako řadu jiných (mnohdy poměrně překvapivých) zpráv i tuto novinku Elon Musk napsal na svůj Twitter, kde oznámil, že je již možné pořídit elektromobil značky Tesla za bitcoin. Na základní Model 3 s cenou okolo 56 tisíc dolarů tak bude stačit něco málo přes 1 BTC, jehož hodnota aktuálně osciluje kolem 51 tisíc dolarů, tedy 1,1 milionu korun. Nejdražší vůz, kterým je Model X Plaid, vyjde na lehce přes dva bitcoiny.

Pro Teslu jde o atraktivní marketingové rozhodnutí, jelikož kryptoměny táhnou – bitcoin i díky zmiňovanému nákupu Tesly v únoru dosáhl historického maxima a v březnu poprvé překonal hranici 60 tisíc dolarů. Na druhou stranu se tento krok minimálně v očích některých pozorovatelů trochu bije s tím, jak Tesla nad výrobou vozů přemýšlí. Snaží se totiž propagovat ekologický provoz svých elektromobilů a udržitelnost, tedy i lepší život pro následující generace.

Umožnění nákupů pomocí bitcoinů, jež při těžení spotřebovávají poměrně velké množství energie, tak jde poněkud proti hodnotám, které se Tesla snaží vyznávat. Musk má ovšem kryptoměny rád, často o nich píše (i v souvislosti s novým trendem zvaným NFT) a dost možná tento krok považuje za další geniální investiční tah.

Šéf Tesly Elon Musk

Na celé věci je totiž možná ještě zajímavější než to, že si můžete nově koupit Teslu za bitcoin, skutečnost, že automobilka Elona Muska nebude obdržené částky v bitcoinech převádět na dolary ani jinou fiat měnu, ale na svých účtech bude nadále držet i tuto digitální měnu. A tak pokud poroste hodnota bitcoinu, bude se zvyšovat i zisk Tesly na každém prodaném autě. Zároveň je tu ale pochopitelně riziko propadu hodnoty bitcoinu, k němuž zatím vždy pravidelně docházelo, a tak se také může Tesla naopak propadnout na daném autě do ztráty.

Bitcoinovou platbu nicméně prozatím mohou u Tesly využít pouze zákazníci ve Spojených státech, přičemž na další trhy by se měla tato možnost dostat do konce letošního roku. Zda dorazí platba bitcoinem také do Česka, zatím není jasné. Přestože jsou však nyní kryptoměny v kurzu a nejnovější tah Tesly může ještě urychlit jejich rozšíření napříč společnosti, vyvstává otázka, zda vůbec dává smysl kupovat si Teslu za bitcoin.

Jak upozorňuje magazín Electrek, Tesla sama ve svých oficiálních podmínkách vlastně říká, že to zatím úplně smysl dávat nemusí. Ceny jednotlivých elektromobilů totiž ve skutečnosti nejsou naceněny v bitcoinech, ale i nadále v dolarech, ze kterých se při prodeji provede přepočet dle aktuálního kurzu. To může být problém zejména při případném vracení peněz či zpětném odkupu.

Při vrácení peněz vám totiž Tesla nemusí vyplatit zpět bitcoin ani příslušnou částku přepočtenou na dolary, ale pouze hodnotu v dolarech, která je uvedena ve smlouvě o prodeji. Tesla si zkrátka může vybrat, co pro ni bude zrovna výhodnější, protože pokud byste si například koupili Teslu za 1 BTC, hodnota kryptoměny během týdne vyrostla o 50 % a vy jste se následně rozhodli vozidlo vrátit, Tesla by prodělala. A fungovat to může i opačně.

Nejde nicméně o nijak výjimečný přístup. U Tesly je alespoň možné, že vám v takovém případě vrátí bitcoin, zatímco jiné firmy, které automaticky ihned po transakci převádí kryptoměny do dolarů či dalších měn, tuto možnost ani nemají. Při nákupu auta od Tesly je zároveň důležité dát si pozor, abyste správně vyplnili částku i správné číslo digitální peněženky, protože pokud pošlete bitcoiny jinam, už je pravděpodobně nikdy neuvidíte.

Tak či tak, Tesla pokračuje na vlně trendu, kdy i jiné společnosti přijímají bitcoin jako platidlo a stále víc jich je také v Česku. Bitcoinem můžete zaplatit například v Alze a dalších e-shopech. Co se týče velkých investic do samotného bitcoinu, kromě Tesly do něj investoval i Jack Dorsey, který skrze svůj startup Square nakoupil za 170 milionů dolarů, tedy zhruba 3,7 miliardy korun.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym