Rockaway už pro svůj blockchainový fond nabralo miliardu korun. Rosteme rychleji, než jsme čekali, říká Viktor Fischer

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

viktor-fischer-boxedInsider

Foto: Rockaway

Viktor Fischer, šéf Rockaway Blockchain Fund

0Zobrazit komentáře

Devět měsíců potřebovali v Rockaway Blockchain Fundu na to, aby vybrali téměř 50 milionů dolarů, což je zhruba miliarda korun. Viktor Fischer, který fond zaměřený na investice do blockchainových technologií a decentralizovaných financí vede, navíc hlásí jednu investici za druhou a u těch stávajících zhodnocení o zhruba 500 procent. Nabrat přitom plánuje na další investice ještě jednou tolik.

Na začátku prosince Viktor Fischer v rozhovoru pro CzechCrunch říkal, že se do Rockaway Blockchain Fundu podařilo vybrat už 10 milionů dolarů. Nyní je částka téměř pětinásobná a na cílovou částku, tedy 100 milionů dolarů (přes 2 miliardy korun), se nakonec dostane o půl roku dříve, než bylo původně v plánu. Ideálně ještě letos. Aktuálně má tuzemský fond 36 investorů, přičemž současná hodnota portfolia je kolem 70 milionů dolarů.

Polovinu investorů zatím stále tvoří Češi, ale poměr se pomalu překlápí. Noví investoři jsou obvykle ze Švýcarska, Spojených států či Velké Británie a Fischer říká, že celé věci pomohl raketový růst bitcoinu na přelomu roku. Aktuálně stojí nejpopulárnější kryptoměna v přepočtu 1,25 milionu korun, a tak má o tento svět zájem stále více lidí.

„Zájem roste enormně. Všechno se změnilo na Vánoce, když začal bitcoin nejvíc růst. To nám opravdu začaly zvonit telefony. Dnes už nemusím vysvětlovat blockchain a co to je bitcoin. A když už mě někdo odmítne, není to proto, že by tomu trhu nevěřil. Jen nemá zrovna peníze. Ale na začátku to bylo těžší. To mi všichni říkali: ‚Viktore, bitcoin je už mrtvý a blockchain nemá žádné využití,‘“ popisuje pro CzechCrunch třiačtyřicetiletý šéf fondu.

viktor-fischer-3

Foto: Rockaway

Viktor Fischer, šéf Rockaway Blockchain Fund

Pokračující růst bitcoinu, který naposledy začátkem března prorazil hranici 60 tisíc dolarů a ve velkém do něj investuje Elon Musk s Teslou či zakladatel Twitteru Jack Dorsey, zájmu o aktivity Rockaway Blockchain Fundu pomáhá, ale na Kavčích horách, kde sídlí skupina Rockaway Capital Jakuba Havrlanta, která stála u zrodu fondu, se se spíš než o tuto kryptoměnu zajímají o tzv. decentralizované finance, označované zkratkou DeFi.

Zjednodušeně řečeno se jedná o různé finanční aplikace postavené na blockchainu (díky smart kontraktům zejména na ethereu), které například pro různé formy financování nepotřebují tradiční centralizované zprostředkovatele, jako jsou banky. Ty nahrazují právě chytré kontrakty a zapisování transakcí do blockchainu.

I právě díky sázce na různé projekty v oblasti DeFi, o něž je stále větší zájem, vyrostla hodnota portfolia fondu o zhruba 500 procent. „Věděli jsme, že celý trh DeFi poroste, a my rosteme s trhem. Ale tím, že se nám povedlo nainvestovat do pěti unicornů, je ten růst ještě větší, než jsme v téhle fázi plánovali,“ přiznává Viktor Fischer.

Zmíněnými unicorny, tedy jednorožci, což jsou firmy s hodnotou přes jednu miliardu dolarů, v portfoliu Rockaway Blockchain Fundu jsou projekty 1Inch, Opium, Solana, Terra a Uniswap. Jedná se například o blockchainovou obdobu Heureky, která pod jednu střechu dostává všechny decentralizované burzy, blockchainový operační systém či platební systém určený pro e-commerce.

„Chceme být Andreessen Horowitz nebo Index Ventures pro blockchain.“

„Máme v plánu investovat do 40 projektů a 10 fondů, které mají každý v portfoliu dalších 40 firem, takže jsme taková brokovnice s hodně širokým záběrem cca 400 projektů. Jak říkal Warren Buffet: ‚Pokud mám vsadit na dobrého manažera, nebo dobrý trh, vyberu si dobrý trh,‘“ potvrzuje záměry Fischer.

Nejnovějšími přírůstky do portfolia Rockaway Blockchain Fundu jsou inovativní banka BCB Group, Siren Markets, který staví blockchainovou burzu pro obchodování s opcemi, a projekt Blockdaemon, jenž buduje chytrou infrastrukturu pro většinu velkých blockchainových projektů.

Přesnou částku sdělit nechce, ale Fischer již se svým týmem rozinvestoval do osmnácti projektů a osmi fondů stovky milionů korun. „Chtěl bych do konce roku naraisovat těch 100 milionů dolarů a pak je dobře investovat a vybudovat silné portfolio. Chceme být Andreessen Horowitz nebo Index Ventures pro blockchain,“ neskrývá Fischer velké ambice v kryptosvětě s odkazem na renomované venture kapitálové investory.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym