Při lyžování na Aljašce zemřel nejbohatší Čech Petr Kellner. Nepřežil pád vrtulníku

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

kellner1

Nejbohatší Čech Petr Kellner

0Zobrazit komentáře

Zcela nečekaná a tragická zpráva přišla v pondělí ráno z americké Aljašky, kde při lyžování v horách, kam se nechávali vynést vrtulníkem, zahynulo pět lidí. Členem sobotní výpravy byl také Petr Kellner a jak informoval deník The New York Times, ani šestapadesátiletý nejbohatší Čech havárii vrtulníku nepřežil. Pro ČTK informaci potvrdila mluvčí PPF.

Podle oficiálního vyjádření Aljašské státní policie došlo k havárii vrtulníku Eurocopter AS350 při sobotním přistávání poblíž ledovce Knik. Informaci o nehodě záchranáři obdrželi v sobotu ve 22 hodin poté, co se vrtulník ze své cesty s lyžařskou výpravou nevrátil. K havárii mělo dojít v 18.35 místního času asi 80 kilometrů východně od největšího aljašského města Anchorage.

Podle dostupných informací má nehoda jednoho přeživšího, který leží ve vážném, avšak stabilizovaném stavu v nemocnici. Vedle Petra Kellnera let nepřežili ani další z českých hostů Benjamin Larochaix, pilot Zach Russel a dva průvodci, Gregory Harms a Sean McMannany. Důvody nehody se teprve zjišťují.

„Tato zpráva je zničující pro naše zaměstnance, komunitu, ve které působíme, a rodiny zemřelých,“ cituje deník The New York Times zástupce luxusního resortu Tordrillo Mountain Lodge, který je na Aljašce vyhlášen právě pořádáním heli-skiingu. „Za 17 let našeho fungování je to poprvé, co jsme museli čelit takové události.“

Petr Kellner, jehož jmění loni tuzemský magazín Forbes ohodnotil na 293 miliard korun, měl být pravidelným návštěvníkem resortu. Zástupci Tordrillo Mountain Lodge zároveň uvedli, že zmínění průvodci patřili k nejzkušenějším, kteří se v oblasti dlouhodobě pohybují.

„Zatímco Kellnerův pracovní život byl plně ve znamení neuvěřitelné pracovitosti a kreativnosti, jeho soukromý život patřil jeho rodině a dětem. Pohřeb proto proběhne v úzkém rodinném kruhu. Prosíme všechny, zejména média, aby v tuto těžkou chvíli respektovali soukromí rodiny pana Petra Kellnera,“ uvedla mluvčí skupiny PPF Jitka Tkadlecová.

Nejbohatší Čech zahynul ve věku 56 let a byl majoritním vlastníkem finanční skupiny PPF. V průběhu let investoval do řady odvětví, od finančních služeb přes telekomunikace, média, biotechnologie, nemovitosti až po strojírenství. Jeho posledním velkým nákupem se loni stala televize Nova, přičemž do jeho impéria spadá taktéž Home Credit, Air Bank, O2, CETIN nebo Škoda Transportation. Své bohatství začal Kellner budovat v devadesátých letech, kdy zprivatizoval a transformoval Českou pojišťovnu, jež se následně stala součástí PPF.

Aktualizace 29. 3. 17.15.

Skupina PPF oznámila, že řízením veškerých aktivit ve skupině byl místo zesnulého Petra Kellnera pověřen jeden z minoritních akcionářů akcionářů Ladislav Bartoníček, který začal s Kellnerem spolupracovat už v 90. letech a od té doby patřil k jeho nejbližším spolupracovníkům.

„Jednotlivé společnosti skupiny PPF jsou řízeny profesionálními týmy manažerů. Skupina PPF jako celek má vypracovaný systém řízení jejích investičních projektů. Společnost konstatuje, že na jejím běžném každodenním fungování se odchodem jejího zakladatele nic nemění,“ uvedla ve svém oznámení finanční skupina.

„PPF bude pod vedením Ladislava Bartoníčka pokračovat ve svých investičních projektech v souladu s plány a vizemi, které se svým týmem spolupracovníků vytvořil Petr Kellner,“ stojí v prohlášení PPF.

 

Diskuze (0)

Novinka

Anonym