Odložené platby letí. Švédská Klarna je po další obří investici nejhodnotnějším evropským startupem

Filip HouskaFilip Houska

klarna-1xx

Foto: Klarna

Sebastian Siemiatkowski, šéf fintechového startupu Klarna

0Zobrazit komentáře

O službách jako Twisto nebo Mall Pay jste už pravděpodobně slyšeli. Možná některou z nich i používáte. Tedy pokud je vám blízký přístup odložených plateb, kdy „nakoupíte teď a zaplatíte později“. Podobný princip razí i švédský startup Klarna, který u nás není zase tak známý, protože tu nefuguje, ale právě on byl inspirací i pro zmíněné tuzemské služby a teď v Evropě naprosto boří žebříčky. Minimálně ty, které se zabývají tržními hodnotami.

Loni v září jsme psali o tom, jak Klarna ve své valuaci pokořila Revolut a stala se s hodnotou okolo 10,6 miliardy dolarů nejhodnotnějším evropským fintechem, za což mohla především velká investice ve výši 650 milionů dolarů vedená investory ze Silver Lake Partners. Teď, o zhruba šest měsíců později, je hodnota skandinávského startupu trojnásobně vyšší.

Klarna totiž úspěšně uzavřela privátní fundraisingové kolo, které jí vyneslo závratnou 1 miliardu dolarů, respektive 22 miliard korun. Její tržní hodnota následně vystřelila ke 31 miliardám dolarů a nyní sedí na trůnu vůbec nejhodnotnějšího evropského startupu. Tímto výsledkem překonala i finančně-technologický startup Checkout.com, jenž začátkem ledna vystřelil na 15 miliard dolarů.

Díky nové investici, do které se zapojily skupiny AB Öresund, Sequoia Capital nebo Atomico, si navíc Klarna lépe prošlapává cestu směrem na burzu. O prvotním úpisu akcií firmy (IPO) se spekuluje už delší dobu, ovšem jak na pravou míru uvádí spoluzakladatel a šéf Klarny Sebastian Siemiatkowski, startup nejspíše vsadí na přímou veřejnou nabídku (tzv. DPO, direct public offering).

Klarna_app

Foto: Klarna

Švédská Klarna je nejhodnotnější evropský fintech

Tímto způsobem na burzu vstoupilo v roce 2018 například Spotify a čím dál více firem mu dává přednost před klasickým IPO. Mohou díky tomu nabízet své akcie přímo bez nutnosti najímat drahé prostředníky, přičemž firmám jde v takovém případě obvykle zejména o větší likviditu či možnost pro stávající akcionáře, aby mohli prodat své akcie na trhu, zatímco nutně nepotřebují nový kapitál. Přímou veřejnou nabídku se zřejmě vydá v neméně očekávaném vstupu na burzu i kryptoměnová směnárna Coinbase.

Zatím ale není zřejmé, kdy Klarna na burzu vstoupí. Dostupná čísla vztahující se k finančním výsledkům ale napovídají, že by mohl být o Klarnu jako veřejně obchodovatelnou společnost u investorů velký zájem. Původem stockholmský startup totiž za loňský rok zvýšil své tržby o 40 procent na 1 miliardu dolarů. Na druhou stranu se stále topí v červených číslech – za rok 2020 se čistá ztráta pohybovala okolo 109 milionů dolarů, což způsobily mimo jiné náklady na expanzi.

Ačkoliv Klarna zatím v Česku není, působí na sedmnácti trzích, které z většiny tvoří evropské státy. Nechybí ale ani ve Spojených státech. Aktivních má přes 90 milionů zákazníků a více než 250 tisíc obchodníků, přes které lze odložené platby (a další navazující služby Klarny) zprostředkovávat. Z úspěchů globálních startupů navíc mohou těžit i tuzemské služby.

Ostatně zmíněné Twisto v lednu nabralo v investici 440 milionů korun a růst se daří i mladšímu Mall Pay, do něhož investuje ČSOB. Česká e-commerce je v evropském měřítku velmi silným trhem, a tak pokud se Twistu a Mall Pay (odložené platby loni spustila také Equa bank) podaří získat si dostatek obchodníků i zákazníků a dál vylepšovat své služby, může je čekat další růst po vzoru větších konkurentů.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym