Netflix bude svůj zatím nejdražší film natáčet i v Praze. V thrilleru za 200 milionů se objeví Ryan Gosling a Chris Evans

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

Slavný americký herec Ryan Gosling

0Zobrazit komentáře

O vlastním českém projektu pro Netflix se zatím stále spíše jen spekuluje, brzy k nám ale zavítá obří americká produkce streamovací služby. A to rovnou s nejdražším filmem, jaký kdy zafinancovala. Thriller The Gray Man, jehož režii mají na starost tvůrci Avengers: Endgame, má stát kolem 200 milionů dolarů a objeví se v něm Ryan Gosling, Chris Evans nebo Ana de Armas známá díky roli Joi ve snímku Blade Runner 2049. 

Status nejdražšího filmu Netflixu měl dosud Irčan Martina Scorseseho z roku 2019. Oficiální rozpočet kroniky jedné gangsterské rodiny je 159 milionů dolarů, kvůli složitému systému pro omlazování herců se ale objevily odhady dosahující až čtvrt miliardy. Náklady na chystanou novinku se samozřejmě mohou ještě změnit, nicméně s největší produkcí streamovací služby se počítá od začátku. Zpracování The Gray Man by tedy mělo odpovídat například bondovkám, Mission Impossible nebo filmu Tenet.

Poměrně blízko k těmto titulům má už samotný námět, který spadá do žánru špionážního thrilleru a má od začátku jasný náběh na vytvoření velké franšízy, jako jsou filmy o agentovi 007. V centru děje, vycházejícího ze stejnojmenné knižní předlohy z roku 2009, stojí bývalý člen CIA Court Gentry. V čase, kdy se The Gray Man odehrává, se živí jako nájemný vrah známý právě pod přezdívkou „šedý muž“.

chris-evans-defending-jacob-apple-tv

Foto: Apple TV+

Chris Evans v seriálu Defending Jacob

Hlavní dějová linka prvního dílu se ovšem týká přesného opaku, Gentry se totiž snaží zachránit sám sebe a své blízké před někdejším kolegou z CIA Lloydem Hansenem. Ten je jako zaměstnanec obří korporace motivován multimiliardovým obchodem s Nigérií s ropným bohatstvím. Hlavního hrdinu ztvární Ryan Gosling, zatímco v roli jeho pronásledovatele se objeví Chris Evans, jenž si v Hollywoodu udělal jméno jako Captain America.

„Náš film bude opravdový souboj muže proti muži se dvěma skvělými herci, kteří představují dvě různé verze CIA,“ řekl režisér Anthony Russo magazínu Deadline. Spolu se svým bratrem má ve filmografii akční hity jako Captain America: Návrat prvního Avengera, Captain America: Občanská válka nebo zatím poslední dva díly Avengers. Pro Netflix chce vytvořit v zásadě podobný film, jakým je druhý Captain America, ale zasazený do realistického prostředí.

Tento záměr se promítá jak do zpracování The Gray Man, tak do jeho širších ambicí jako potenciální filmové série. „Chceme konkurovat čemukoliv, co se může objevit v kinech, a možnost udělat to s Goslingem a Evansem je naprosto skvělá,“ řekl Joe Russo. „Měla by z toho vzniknout celá franšíza a velký vesmír s Ryanem v jeho středu. Zároveň je důležité vytvořit kvalitní první film, aby se mohly natočit další.“

O adaptaci úspěšné předlohy se v Hollywoodu snaží už několik let, ale až Netflix loni konečně oznámil, že se projekt pod jeho křídly rozhýbal. Nyní se po počáteční nejistotě kvůli pandemii potvrdily základní informace o tom, kdy a kde se bude natáčet. V současnosti probíhá produkce v Los Angeles s plánovaným finišem v dubnu. Poté se štáb přesune do Česka, primárně do Prahy. Podle všeho by sem měl zavítat i Gosling.

Peter Parker (Tom Holland) a MJ (Zendaya) na Karlově mostě

Natáčení nejdražšího projektu Netflixu u nás je bezesporu velkou událostí, zejména v posledních letech se ale jí podobné stávají normou. Nedávno se v Praze například dokončoval seriál Disneyho The Falcon and the Winter Soldier, který měl včera premiéru. Dříve hrály krásy hlavního města důležitou roli také ve snímku Spider-Man: Daleko od domova. Amazon zde pak v průběhu tvorby dvou řad fantasy seriálu Carnival Row utratil už přes tři miliardy.

Kromě zajímavých lokací na tom má zásadní podíl vstřícný přístup země k velkým zahraničním produkcím. Ty zde mohou očekávat nejen profesionální prostředí a kvalitní ateliéry, ale také výrazné daňové úlevy nebo kompenzace nákladů. Neznamená to přitom, že Česko americké projekty dotuje – naopak jim lokální firmy z mnoha různých oborů poskytují své služby a vydělávají tak i v řádu miliard korun.

Tuzemské natáčení The Gray Man budou mít na starost Stillking Films. Největší produkční společnost v Česku v minulosti pracovala například na bondovkách Casino Royale a Quantum of Solace nebo akčním thrilleru s Tomem Cruisem Mission: Impossible – Ghost Protocol. V novince Netflixu by se měly objevit například pražské temné uličky, ideální místo pro napínavou akci.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym